Tο νέο στολίδι της πόλης των Ιωαννίνων-Η γιαννιώτικη τέχνη βρήκε στέγη, στον δυτικό προμαχώνα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ!

Η τέχνη της αργυροχοΐας από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Γιάννενα και την Ηπειρο γενικότερα, με αρκετές αναφορές και στο απώτερο παρελθόν, ξεδιπλώνεται στο ολοκαίνουργιο Μουσείο Αργυροτεχνίας, που βρίσκεται στον δυτικό προμαχώνα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ και θα εγκαινιαστεί σήμερα το απόγευμα.Το υπουργείο Πολιτισμού παραχώρησε τα δύο επίπεδα του δυτικού Προμαχώνα και το κτίσμα των παλιών μαγειρείων -χρονολογούνται από την περίοδο της όψιμης τουρκοκρατίας, μετά τα 1700- συνολικής έκτασης 700 τ.μ. στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και το νέο μουσείο είναι έτοιμο!

Στο ισόγειο αναπτύσσεται η ενότητα που αναφέρεται στην ιστορία και την τεχνολογία της αργυροχοΐας στην Ηπειρο, ενώ στον πάνω όροφο εκτίθεται μια μεγάλη συλλογή με αργυρά αντικείμενα που δείχνουν την εξέλιξη της τέχνης της επεξεργασίας του ασημιού αλλά και την τεχνοτροπία παραγωγής κοσμημάτων.
Το  epirusgate  παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό βίντεο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς,σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Τάσου Μπρισίμ, από το νέο μουσείο Αργυροτεχνίας, που βρίσκεται στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Το νέο μουσείο της πόλης αποκαλύπτει  το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια αργυροτεχνίας,καθώς και την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής μας.Τα γιαννιώτικα ασημικά και είδη λαϊκής τέχνης, πραγματικά αριστουργήματα, είναι γνωστά σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.Το κέλυφος των κτιρίων, κατασκευή της όψιμης τουρκοκρατίας, διαμορφώθηκε κατάλληλα και η μόνιμη έκθεση υπακούει στους κανόνες της σύγχρονης μουσειολογίας.
Σκηνοθεσία-Τάσος Μπρισίμ,Διεύθυνση φωτογραφίας-Μενέλαος Συκοβέλης,Οπερατέρ-Διονύσης Γκαραμέτσης,Steadicam-Γιάννης Κράνος,Μουσική-Δημήτρης Φριτζαλάς.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Βασίλης Βράστος : Ένας σπουδαίος συνδικαλιστής υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον Δήμο Ιωαννιτών

26/09/2023, 6:46 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Πραγματοποιήθηκε Διήμερο Εκδηλώσεων στους Καλαρρύτες

03/08/2023, 2:31 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννενα : Νεκρή 21χρονη – Την παρέσυρε φορτηγό

06/07/2023, 7:26 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τι κάνουν τα Plásmata την τελευταία τους εβδομάδα στα Γιάννενα

03/07/2023, 7:23 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Σεμινάριο επιμόρφωσης για εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

18/06/2023, 11:58 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας στα Γιάννενα αύριο Δευτέρα 19 Ιουνίου

18/06/2023, 10:56 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites