Oι πυρκαγιές, τα εγκαταλειμμένα αγροτεμάχια και δόμηση εκτός σχεδίου!


Γράφει ο Νίκος Λιβιεράτος
Με την πυρκαγιά στα Λογγίδια που είναι στον εκτός σχεδίου οικιστικό ιστό της Πρεβεζας είναι ευκαιρία να γίνει μια συζήτηση για τα εγκαταλειμμένα ακαθάριστα αγροτεμάχια που αποτελούν τις εστίες πυρκαγιάς και την εκτός σχεδίου δόμηση,
Ακούω να λέγεται ότι για την εγκατάλειψη των αγρών στην Πρέβεζα κι αλλού, ακόμα και για τις πυρκαγιές φταίει ο μικρός κλήρος και εκτός σχεδίου δόμηση.
Δεν είναι έτσι . Η απαξίωση της αγροτικής παραγωγής και της αξίας της γής, η φυσική φθορά και απομάκρυνση των παλιών ηλικιωμένων αγροτών ανάγκασε τους κληρονόμους που στην προκειμένη περίπτωση είναι δάσκαλοι, καθηγητές και γιατροί να πουλήσουν και να νοικιάσουν την γη τους για πιο «προσοδοφόρες» καλλιέργειες και για την εκτροφή προβάτων δίπλα στα σπίτια! Οι ενοικιαστές ξεκόλωσαν τις ελιές για να βάλουν πορτοκαλιές , μετά ξεκόλωσαν τις πορτοκαλιές για να βάλουν.. πατάτες πού δεν βγήκαν ποτε, γιατι το έδαφος είναι “βαρκό” και δεν προσφέρεται
Οι ενοικιαστές αφού πούλησαν την ξυλεία, εξαφανίσθησαν αφήνοντας πίσω κρανίου τόπο, εγκατάλειψη, ξερόχορτα πρώτη ύλη για τις πυρκαγιές που κάθε χρόνο μπαίνουν στην περιοχή. Άρα αγροτεμάχια υπάρχουν, κόσμος να τα δουλέψει δεν υπάρχει ,ούτε και κυβερνητική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Πριν 20-30χρόνια τα «βαρκά» Λογγίδια ήταν καταπράσινος παράδεισος που οι παππούδες αγρότες πάλευαν για την γη τους, είχαν πομώνες ,αποστραγγιστικά αυλάκια και ζούσαν και σπούδαζαν τα παιδιά τους με τα πορτοκάλια και τις ελιές.
Αλλά και σήμερα όσοι από τους κληρονόμους είχαν το μεράκι με προσωπική εργασία κράτησαν ότι βρήκαν, όπως είναι το κτήμα Γραμμένου πάνω από 15 στρέμματα γεμάτο πορτοκαλιές και ελιές Επίσης όσοι έχτισαν σπίτια εκεί, περιποιήθηκαν το χώρο, φύτευαν δένδρα και είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στις πυρκαγιές. Δεν είναι τυχαίο που η φωτιά σταμάτησε ακριβώς μπροστά από την κατοικία όπως φαίνεται από την φωτογραφία.
Από εδώ και πέρα αρχίζει η ευθύνη του δήμου να μπορέσει να πείσει τους συμπολίτες μας να καθαρίζουν την περιουσία τους ή με το καλό ή με πρόστιμα. Δεν χρειάζεται να γίνουμε όλοι εισαγγελείς για να προστατεύουμε τις περιουσίες μας.
Πριν ένα μήνα που ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ Σαραμπασίνας είχε βγει με τα συνεργεία καθαρισμού στην περιοχή, του είχα δείξει το αγρόκτημα που πήρε φωτιά και μου είπε να κάνω καταγγελία. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα πέρα από την συνείδηση των πολιτών για την προστασία του δημόσιου χώρου , ο δήμος πρέπει να έχει και ελεγκτικό μηχανισμό από μόνος του.
Μόνο έτσι θα αποφύγουμε τις καταστροφικές πυρκαγιές που μπορεί να απειλήσουν περιουσίες και ζωές


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites