Η Πρέβεζα βρίσκει και πάλι την πολιτιστική της ταυτότητα-Άνοιξε μετά από χρόνια το Ρωμαϊκό Ωδείο της Αρχαίας Νικόπολης

Με έναν μοναδικό τρόπο και ιδιαιτέρως συμβολικό θα λέγαμε, άνοιξε χθες μετά από καιρό το Ρωμαϊκό Ωδείο της Αρχαίας Νικόπολης στην Πρέβεζα.
Το μέλλον αυτής της χώρας που δεν είναι άλλο από την νέα γενιά, τα παιδιά, συνάντησαν το παρελθόν, συνάντησαν την ιστορία και αυτό το “πάντρεμα” ήταν εξαιρετικό.

 Είναι η πρώτη φορά που το Ωδείο της Νικόπολης ανοίγει για το κοινό μετά από χρόνια. Όπως είναι γνωστό, ήταν κλειστό γιατί εκτελούνταν εργασίες από την Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης για την ανάδειξη και αποκατάσταση του Μνημείου.  Το Μνημείο άνοιξε για το κοινό πριν από ένα μήνα και δέχεται τους πρώτους επισκέπτες. Το αποτέλεσμα των εργασιών είναι πραγματικά εντυπωσιακό και η χθεσινή εκδήλωση το ανέδειξε ακόμα περισσότερο.

 Το πρώτο μέρος περιείχε μουσική για ορχήστρα.Ο Θεατής είχε τη δυνατότητα να ακούσει μουσικές που έχουν γραφεί από σπουδαίους συνθέτες , όπως ο Μάνος Χατζηδάκης, αλλά και από νέους Έλληνες συνθέτες, παιδιά, μαθητές του Σχολείου οι οποίοι έγραψαν ή διασκεύασαν μουσικές για Ορχήστρα. Το θέμα της παράστασης ήταν το «Όνειρο» και κάθε σύνθεση που παίχθηκε είχε κάποιο είδος σύνδεσης με αυτό. Την διεύθυνση της συμφωνικής Ορχήστρας είχε ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας κ. Τάσος Κολυδάς.
Οι μαθητές που είχαν την τιμή να πλαισιώσουν αυτή την εκδήλωση ήταν : Νεφέλη Αναγνωστάκη, Βασιλική Απέργη, Γιάννης Βαραμπούτης, Απόστολος Βερύκιος, Μάγδα Βερυκίου, Γιώργος Γαϊτανάρος, Παρασκευή Γεωργίου, Τάνια Γκρόιντα, Γιάννης Δημουλιάς, Χριστίνα Ζωγοπούλου, Αδαμαντία Θεοφάνους, Ευαγγελία Θεοφάνους, Δημήτρης Καράμπελας, Έλλη Κουτρούμπα, Βασίλης Κυρίτσης, Παναγιώτης Μέξης, Νάνσυ Μηλίγκου, Θανάσης Μπάκος, Εύη Μπέλλου, Γιώργος Μπούρας, Μαρίνα Νούσια, Δημήτριος Πάκος, Άκης Παπαδιώτης, Βαρβάρα Παπακωνσταντίνου, Μελίνα Παπασταύρου, Σταύρος Πρέντζας, Παναγιώτης Ροπόκης, Ευαγγελία Σακκά, Κατερίνα Σαρδελή, Αλέξανδρος Σισμανίδης, Φίλιππος Σισμανίδης, Χριστίνα Σκαμνέλου, Βαγγέλης Σόφης, Δήμητρα Σοφιανού, Τζόσουα Σπυράλατος, Αλεξάνδρα Σταύρακα, Βασιλική Σύκου, Ελένη Τέφα, Αλίκη Τσόκα, Χριστίνα Φιφή, Μαρία Χατζηαθανασίου

Στο δεύτερο μέρος οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση «Του Κύκλου τα γυρίσματα» υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Κοσμά Μαρκή. Η παράσταση παίχθηκε για τρίτη φορά αφού είχαν προηγηθεί μία στην Αρχαία Κασσώπη και τις πολιτιστικές διαδρομές του Διαζώματος και η δεύτερη στην Ξάνθη στο Φεστιβάλ των μουσικών σχολείων.Πρόκειται για μια δραματοποίηση παραδοσιακών τραγουδιών του κύκλου της ζωής από τη μουσικοθεατρική ομάδα του σχολείου.  Μια αφήγηση της αιώνιας ανθρώπινης ιστορίας μέσα από παραδοσιακά τραγούδια με συνοδεία λαούτου, βιολιών, κλαρίνου, λύρας και κρουστών.Η αφηγηματική πλοκή της παράστασης –πλαισιωμένη από λίγα λόγια κι ένα ποίημα του Γιώργου Σαραντάρη – βασίζεται στο αιώνιο και μοναδικό τρίπτυχο Γέννηση-Έρωτας-Θάνατος, που σημαδεύει και ταλανίζει την ανθρώπινη ζωή από αρχής υπάρξεως του ανθρώπου. Το τρίπτυχο συμπληρώνουν σκηνές όπως ο πόλεμος, το όνειρο, η απώλεια, το νανούρισμα, το παιχνίδι, ο μόχθος και το γλέντι.

Τα παιδιά που πλαισίωσαν την παράσταση “Του κύκλου τα γυρίσματα”
 Ορχήστρα

στο κλαρίνο ο Γιάννης Σιάρκος

στο λαούτο ο Τάσος Πατσιάς

στο βιολί η Αδαμαντία Θεοφάνους

και η Ευαγγελία Θεοφάνους

στη λύρα Πόντου ο Γιάννης Ζήγος

στο νταούλι ο Γιώργος Ζήγος

στο τουμπελέκι ο Αλέξανδρος Σιάρκος

Σόλο τραγούδι

Τάσος Πάκος, Χριστίνα Ζάκα, Ευρύκλεια Τσίμα

Χορωδία

Ευαγγελία Ζήση, Οσεάν Δρόσου, Νικήτας Μπινέρης, Ηλίας Βερζανλής, Στεφανία Τσίμα, Βασίλης Τσούτσης, Γιώργος Παππάς, Μάριος Πρέντζας, Ιωάννα Παπίρη, Αννίτα Κάλθι, Λάμπρος Βέλιος, Μένια Βασιλάκου, Μυρτώ Κωστόγιαννη, Μυρτώ Τζόκα, Φιλιώ Πουτέτση, Ιουλία Τσίμα, Λάμπης Ζέκιος, Κλεοπάτρα Γεώργα, Ναυσικά Ματέρη, Κώστας Παππάς, Γιάννης Ωρολογάς, Ζωή Μπέλλου, Μαριάννα Βερυκίου.

Πρόσωπα του έργου

Άνδρας ο Μιχάλης Μπάκος, Γυναίκα η Νεφέλη Βερυκίου,

Νύφη η Ελεονώρα Τουμανίδη

Ομάδα ηχοληψίας

Κώστας Φώτος, Βάσω Κατωγιάννη

Σκηνοθετική επιμέλεια : Κοσμάς Μαρκής

Μουσική επιμέλεια : Κατερίνα Μαυροδή


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σήμερα η Δορυφορική μετάδοση της Όπερας “Τραβιάτα” στην Όαση

05/11/2022, 10:42 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έναρξη δορυφορικών μεταδόσεων από τη Μετροπόλιταν όπερα της Νέας Υόρκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου 

18/10/2022, 1:00 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις “Νύχτες Ποίησης” στον Κήπο του Λαού ο Θωμάς Ιωάννου

06/09/2022, 9:52 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“ Αγιαντζίκ-Αρχάγγελος δυο πατρίδες” στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου

05/08/2022, 11:00 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση ζωγραφικής “Αιολική Γη ” του Στέλιου Καγιαδάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης

18/07/2022, 5:58 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γλυπτική «ΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ» – Μια συνέντευξη του Πρεβεζάνου γλύπτη

23/02/2022, 6:12 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης παρουσιάστηκε η παράσταση «Τρωάδες» από την θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

29/08/2021, 11:08 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“Μαργιόλα- Τέσσερις Γενιές” στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

05/08/2021, 7:52 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites