Αναβίωσε στο Μύτικα Πρέβεζας το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Ριγανά (Κλήδονα)

 Φωτιές άναψαν την Πέμπτη το βράδυ ,στο Μύτικα Πρέβεζας για τον εορτασμό. του Αι Γιάννη του Ριγανά ή αλλιώς Κλήδονα ή αλλιώς Λαμπαδιάρη. Παραμονή της εορτής σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αναβιώνουν διάφορα έθιμα με το πιο φαντασμαγορικό να είναι αυτό με τις φωτιές, στις οποίες οι κάτοικοι ρίχνουν τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια και περνώντας πάνω από τις φωτιές ξορκίζουν το κακό.
Για την εντυπωσιακή αναβίωση του εθίμου φρόντισε ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος του Μύτικα, ο οποίος διοργάνωσε μια επιτυχημένη εκδήλωση ενώνοντας 4 συλλόγους της περιοχής.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Μύτικα κ. Γιώτης απέδωσε αναμνηστικά στους προέδρους των Συλλόγων που ήταν όλοι παρόντες.

 Πρόκειται για τους Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας,  Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας και τον Σύλλογο του Αγίου Θωμά.

 Και οι 4 Σύλλογοι εμπλούτισαν την εκδήλωση με τα χορευτικά τους σχήματα και ταξίδεψαν τους θεατές στη μουσικοχορευτική παράδοση του Πόντου, της Ηπείρου και των Ελληνικών Νησιών.

 Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας κ. Γιώργος Νίτσας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μύτικα κ. Νίκος Ντίτσος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεράσιμος Ντίτσος.

 Μετά το τέλος των χορευτικών άναψε η φωτιά στη Πλατεία του Μύτικα όπου οι κάτοικοι έριχναν τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια τους και όσοι δεν φοβήθηκαν τη φωτιά πέρασαν από πάνω της ξορκίζοντας με αυτό τον εντυπωσιακό τρόπο το κακό και τηρώντας το έθιμο. Στην πλατεία επίσης υπήρχε πλούσιος μπουφές με χειροποίητα σπιτικά εδέσματα για τους επισκέπτες.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σήμερα η Δορυφορική μετάδοση της Όπερας “Τραβιάτα” στην Όαση

05/11/2022, 10:42 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έναρξη δορυφορικών μεταδόσεων από τη Μετροπόλιταν όπερα της Νέας Υόρκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου 

18/10/2022, 1:00 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις “Νύχτες Ποίησης” στον Κήπο του Λαού ο Θωμάς Ιωάννου

06/09/2022, 9:52 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“ Αγιαντζίκ-Αρχάγγελος δυο πατρίδες” στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου

05/08/2022, 11:00 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση ζωγραφικής “Αιολική Γη ” του Στέλιου Καγιαδάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης

18/07/2022, 5:58 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γλυπτική «ΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ» – Μια συνέντευξη του Πρεβεζάνου γλύπτη

23/02/2022, 6:12 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης παρουσιάστηκε η παράσταση «Τρωάδες» από την θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

29/08/2021, 11:08 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“Μαργιόλα- Τέσσερις Γενιές” στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

05/08/2021, 7:52 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites