Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Φιλιππιάδα

Στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στους πρόσφυγες– Πρέβεζας, στις 30 Μάη, συμμετείχαν και άτομα άλλων εθνικοτήτων. Αντιπροσωπεία προσφύγων μας μετέφερε μια άμεση εικόνα των προβλημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι στο Πετροπουλάκη. Προβλήματα που μολονότι έχουν επανειλημμένως επισημανθεί παραμένουν άλυτα ταλανίζοντας αφάνταστα τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Επίσης, τη μέχρι τώρα δράση τους στο στρατόπεδο, μας παρουσίασαν  μέλη της Γερμανικής οργάνωσης αλληλέγγυων «Κινητή βοήθεια στους πρόσφυγες». Η συγκεκριμένη ομάδα φτιάχνει και προσφέρει τσάι και προσπαθεί να απασχολεί με διάφορες δραστηριότητες τα παιδιά. Σημειώνουμε ότι η χρηματοδότησή τους – όπως μας ενημέρωσαν –  προέρχεται  αποκλειστικά από δωρεές πολιτών.
Κοινή διαπίστωση όλων των αλληλέγγυων – τόσο για την κατάσταση στο στρατόπεδο της Φιλιππιάδας, όσο και για τα υπόλοιπα ανά την Ελλάδα – είναι ότι οι συνθήκες όχι απλά παραμένουν άθλιες αλλά δυστυχώς μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν. Πρόκειται για «αποθήκες» όπου στοιβάζονται μαζικά ανθρώπινες ψυχές!
Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε και στο ζήτημα της εκκένωσης της Ειδομένης.
Παρά τους επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης  για τη μη χρήση βίας στο «άδειασμα» της Ειδομένης, η κινητοποίηση πολύ μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων, με τον παράλληλο αποκλεισμό δημοσιογράφων και αλληλέγγυων,  αποδεικνύουν το αντίθετο, ότι  η καταστολή και ο αυταρχισμός μετατρέπονται σε βασικά στοιχεία της (αντι)προσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μετά το κλείσιμο των συνόρων, την κατάργηση ουσιαστικά της Συνθήκης της Γενεύης και τις μαζικές απελάσεις, ήρθε η ώρα των ΜΑΤ.
  Η Ειδομένη ένας αναξιοπρεπής καταυλισμός διαβίωσης  για τους πρόσφυγες δεν υπήρξε χωρίς αιτία σαν τέτοιος. Ήταν το κλείσιμο των συνόρων που τη δημιούργησαν. Και ήταν απόφαση της κυβέρνησης , υπό την υψηλή καθοδήγηση και επιτροπεία της ΕΕ, να μη φτιάξει την παραμικρή υποδομή για να ζήσουν οι πρόσφυγες, ανθρώπινα. Ο εξαναγκασμός των προσφύγων με την παρουσία των ΜΑΤ να μεταφερθούν σε άλλα άθλια στρατόπεδα, που βαφτίζονται για προπαγανδιστικούς λόγους ,ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, χωρίς να τους δίνεται οποιαδήποτε προοπτική για τον μέλλον τους δεν είναι ούτε δικαιολογημένος ούτε ανεκτός. Καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων στην ελεύθερη μετακίνηση και την αξιοπρεπή διαβίωση.  Παράλληλα, προς ενημέρωση του κόσμου, οφείλουμε να επισημάνουμε αυτό που ακριβώς συνέβη και στην Φιλιππιάδα, όσον αφορά τους πρόσφυγες που έφεραν από την Ειδομένη. Επιβίβασαν πρόσφυγες στα λεωφορεία χωρίς καμία συνοχή. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν οικογένειες σε διαφορετικά λεωφορεία με διαφορετικούς προορισμούς! Όπως ήταν αναμενόμενο προκλήθηκε τεράστια ένταση. «Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα», κυριολεκτικά! Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο πολλοί πρόσφυγες απαίτησαν να φύγουν αμέσως, όπως κι έγινε. Την ίδια επιλογή ακολούθησαν και άλλοι τις αμέσως τις επόμενες ημέρες.
 Για το Πετροπουλάκη χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως:
 – Την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπήρχε νερό! Η διανομή του πόσιμου νερού ήταν ανεπαρκής και γινόταν με το σταγονόμετρο.
– Στην αποθήκη όπου έχουν συγκεντρωθεί πράγματα από την αλληλεγγύη των πολιτών επικρατεί ένα χάος. Διαπιστώνουμε με λύπη πως η δουλειά που έγινε όλους τους προηγούμενους μήνες από αλληλέγγυα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και 2-3 ατόμων της πρωτοβουλίας μας, ακυρώθηκε σχεδόν ακαριαία με το που έπαψαν να έχουν καθημερινή παρουσία στο χώρο. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην μπαίνουν προτεραιότητες στην κάλυψη βασικών και στοιχειωδών αναγκών και πολλές φορές να μοιράζονται στους πρόσφυγες πράγματα που δεν τους είναι χρήσιμα.
– Τα προβλήματα στο φαγητό παραμένουν (βλ. προηγούμενο δελτίο τύπου της πρωτοβουλίας).
– Η Ιατρική Φροντίδα με ωράριο 10:00 – 14:00 δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψης.
– Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Σκίαστρα ΔΕΝ υπάρχουν. Φίδια και σκορπιοί αποτελούν φαινόμενο που δεν έχει αντιμετωπιστεί.
– Οι ρυθμοί κατασκευής υποδομών, που θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει για την κάλυψη άμεσων καθημερινών αναγκών, προχωρούν με τραγικά αργό τρόπο. 
Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι για ακόμη μια φορά, καθώς τίποτα δεν έχει αλλάξει ούτε κι αυτόν τον τελευταίο μήνα, να επαναλάβουμε όλα εκείνα που επισημαίναμε στο προηγούμενο ΔΤ.
Καταγγέλλουμε ότι ακόμη οι άνθρωποι στο στρατόπεδο δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη τους. 
Επιμένουμε  την αναγκαιότητα άμεσης έναρξης της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Επείγει η στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό της  αντίστοιχης υπηρεσίας. Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα, του κάθε ανθρώπου είναι η ενημέρωση για τα δικαιώματά του.
Διεκδικούμε μαζί τους την ευκαιρία να τα ασκήσουν! Οικογένειες σκορπισμένες καρτερούν την επανένωσή τους. Ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά με συγγενείς Α΄ βαθμού στην  Ευρώπη βρίσκονται εγκλωβισμένα εκτεθειμένα σε κίνδυνο. Γυναίκες μόνες με ανήλικα παιδιά και τον πατέρα σε ευρωπαϊκή χώρα. Ευάλωτοι άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας είναι παρατημένοι στη μοίρα τους. και για τα οποία οι «αρμόδιοι» (κυβέρνηση, Ε.Ε.) συνειδητά σιωπούν!
 Τέλος,  ΔΕΝ μπορούμε παρά να αναδείξουμε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα παύσης της λειτουργίας των στρατοπέδων, των hot spot και της ιδρυματοποίησης των ανθρώπων σε αυτά. Δεν μπορούμε να μην προτείνουμε ΣΥΝΕΧΩΣ ως μόνη ανθρώπινη λύση, την «απελευθέρωση» τους, το δικαίωμά τους να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και την ένταξη στους κοινωνικούς ιστούς των πόλεων μας εκείνων που επιθυμούν να παραμείνουν.
Αυτά τα αιτήματα μαζί με το πιο σημαντικό απ’όλα: Να σταματήσει ο πόλεμος ΤΩΡΑ, δεν ανήκουν μόνο στα μέλη της Πρωτοβουλίας μας αλλά θεωρούμε πως πρέπει να γίνουν αιτήματα όλης της κοινωνίας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Aναβίωσαν το παραδοσιακό «Καγκελάρι» οι Παπαδιώτες

03/05/2019, 11:17 μμ

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Ενδιαφέρουσα ημερίδα για την “Διατροφή στην Παιδική ηλικία” από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ζηρού

15/11/2018, 3:07 μμ

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ : Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Γενεσίου της Θεοτόκου

08/09/2018, 3:42 μμ

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ : Μέχρι τη Δευτέρα 20 Αυγούστου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας

17/08/2018, 10:52 πμ

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Η παράδοση συναντάει τη γεύση στο 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας στο Θεσπρωτικό

22/07/2018, 12:11 μμ

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ : Πρόγραμμα 2ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου

14/07/2018, 5:09 μμ

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Σε λειτουργία ο νέος Σταθμός του ΚΤΕΛ Πρέβεζας στην Φιλιππιάδα

19/06/2018, 3:44 μμ

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ

Θεσπρωτικό : Εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Γυναικών

23/05/2018, 10:42 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites