Εικόνες πλήρους καταστροφής σε θερμοκήπια της Πρέβεζας από την Tuta absoluta.

Εικόνες πλήρους καταστροφής από την «επέλαση» της  Tuta absoluta(Τούτα) εμφανίζουν και φέτος πολλές καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου στην περιοχή της Πρέβεζας και όλα δείχνουν ότι και η φετινή χρονιά θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια της τομάτας στην Πρέβεζα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε τραβήχτηκαν πριν από λίγες μέρες και η εικόνα μιλάει από μόνη της.
 Το πρόβλημα ήταν ήδη πολύ μεγάλο από την περσινή χρονιά, όπως είχαμε επισημάνει και μέσα από το ιστολόγιο, με τη μόνη διαφορά ότι πέρσι η μεγάλη έξαρση παρουσιάστηκε αργότερα (προς τον Ιούλιο-Αύγουστο) ενώ φέτος ήδη από τον Μάιο έχουμε τεράστιους πληθυσμούς του εντόμου και πολύ σοβαρές ζημιές, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι την ολική καταστροφή. Φαίνεται ότι δυστυχώς, η Tuta absoluta βρίσκει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας και αναπαράγεται ανενόχλητη, σχεδόν όλο το χρόνο, είτε εντός των θερμοκηπίων είτε στο ύπαιθρο, στα ζιζάνια που αποτελούν ξενιστές της. Σ’ αυτό συμβάλλουν σίγουρα:
  • οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της Πρέβεζας με τουγροθερμικό κλίμα και με ζεστούς και υγρούς χειμώνες τα τελευταία χρόνια
  • η χλωρίδα της περιοχής, όπου όλο το χρόνο υπάρχει άφθονη βλάστηση από φυτά-ξενιστές του εντόμου, στα οποία τρέφεται και αναπαράγεται
  • η καλλιεργητική τεχνική της θερμοκηπιακής τομάτας στην Πρέβεζα, με τις δύο καλλιέργειες να μπαίνουν χωρίς καμία ενδιάμεση διακοπή, με αποτέλεσμα το έντομο να βρίσκει σχεδόν όλο το χρόνο άφθονο υλικό για τροφή και αναπαραγωγή.
  • Η συγκέντρωση των θερμοκηπιακών μονάδων της Πρέβεζας σε μία περιορισμένη έκταση και το γεγονός ότι τα περισσότερα θερμοκήπια είναι παλιάς κατασκευής, χωρίς δίχτυα κλπ., παίζουν επίσης το ρόλο τους στον πολλαπλασιασμό του προβλήματος.
  • Η καλλιέργεια φυτών (πατάτα, μελιτζάνα) που προσβάλλονται από το έντομο, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα στο βρώσιμο μέρος τους, οπότε και δε λαμβάνουν μέτρα οι παραγωγοί.
Φυσικά δε μιλάμε για την υπαίθρια καλλιέργεια τομάτας, η οποία ειδικά στη χερσόνησο της Πρέβεζας και μέχρι το Κανάλι έχει γίνει σχεδόν απαγορευτική.
Σε ό,τι αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης του εντόμου θα παραπέμψουμε στο περσινό άρθρο μας, με τη σχετική Ανακοίνωση που είχαν εκδώσει από κοινού η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας, με τις εξής επιπλέον επισημάνσεις:

  • Το έντομο σε άλλες περιοχές έχει εμφανίσει ήδη ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα της ομάδας των διαμιδίων . Η ΔΑΟΚ Πρέβεζας προτίθεται να διερευνήσει την εμφάνιση ανθεκτικότητας σε αυτή και σε άλλες χημικές ομάδες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του εντόμου.
  • Η μέθοδος της παρεμπόδισης σύζευξης του εντόμου έχει δώσει ενθαρρυντικά  αποτελέσματα.
  • Στις καλλιέργειες που εγκαταστάθηκε ικανός πληθυσμός ιθαγενών αρπακτικών (Nesidiocoris, Macrolophus) η προσβολή από την Tuta absoluta (Τούτα) ήταν σε χαμηλά επίπεδα και με λίγες εφαρμογές εκλεκτικών εντομοκτόνων.
  • Σε κάθε περίπτωση για να γίνει μια ασφαλής και οικονομικά αποδεκτή καλλιέργεια τομάτας παραμένει απαραίτητη η εντομοστεγανότητα των εγκαταστάσεων.
Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε παραγωγούς χοίρων και μελιού λόγω πανδημίας

18/01/2022, 11:00 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εγκρίθηκε ερευνητικό πρόγραμμα καταπολέμησης του μαύρου αλευρώδη των εσπεριδοειδών.

23/11/2021, 12:37 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας : Σχέδιο ΚΥΑ από το ΥΠΑΑΤ για την διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων

20/04/2021, 12:13 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ξεκινά ο δεύτερος ψεκασμός των ελαιοδένδρων  στα πλαίσια του προγράμματος Δακοκτονίας 2020

31/07/2020, 10:39 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Πρέβεζα για κτηνοτρόφους, παραγωγούς επαγγελματίες και εργαζόμενους στους κλάδους κρέατος και τυροκομικών προϊόντων

02/07/2020, 1:14 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παράταση προθεσμίας μέχρι 16 Μαϊου για νέα οινάμπελα

13/05/2020, 7:47 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites