Παρασκευή, 25/09/2020

Τα χωριά της Πρέβεζας τιμούν την Παράδοση-Εντυπωσιακά χόρεψαν το «Καγκελαρι» στο Ριζοβούνι και τον Κερασώνα

Ένα από τα κορυφαία χορευτικά δρώμενα της Ηπείρου ξεκίνησαν να γιορτάζουν τα χωριά της Πρέβεζας. 

 Ανάμεσα τους ο Κερασώνας και το Ριζοβούνι στα οποία παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια χορεύουν το Καγκελάρι ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα.

 Το Καγκελάρι είναι πολυπρόσωπος υπαίθριος χορός, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μαρτυρίες για το πότε ακριβώς εμφανίστηκε δεν υπάρχουν. ‘’Από το ύφος του και τις μονότονες κινήσεις και την καθολική σχεδόν συμμετοχή των πανηγυριστών, φαίνεται ότι είναι αρχαϊκό λείψανο, μέσο συμμετοχής και εκδηλώσεων κοινών συναισθημάτων από μεγάλες ομάδες λαού‘’. Πάντως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι ήδη γνωστός. Θα πρέπει, λοιπόν, να συνδέεται με τα ηρωικά χρόνια των αγώνων των κατοίκων αλλά και με τη μακρόχρονη σκλαβιά της Ηπείρου

 Την ονομασία του Καγκελάρι την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα καγκέλια ή καγκελίσματα, τα διπλώματα, δηλαδή, του κύκλου που κάνουν οι χορευτές στο χορό. Πάντως με την ονομασία Καγκελάρι δεν εννοούμε έναν συγκεκριμένο χορό αλλά όλα όσα λαβαίνουν χώρα κατά τη διάρκεια του δρώμενου.

photo: Λάμπρος Γάκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ