Μοναδική συλλογή εικόνων του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Βιβλίο που παρουσιάστηκε στην Πρέβεζα

Το βιβλίο του Μιχάλη Παντούλα παρουσιάστηκε στην Πρέβεζα-
Μοναδική συλλογή εικόνων του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού-
Περιλαμβάνονται θέματα από την Πρέβεζα και την Ήπειρο
Η αγάπη που είχε ο λαός της Πρέβεζας για τον Άγιο Κοσμά αναδείχθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης με αφορμή τη παρουσίαση του βιβλίου του φιλολόγου – ερευνητή Mιχαήλ Παντούλα « Κοσμάς ο Αιτωλός, Τα εικονογραφικά (1779 – 1961)». Ο Μιχάλης Παντούλας γύρισε επί 4 χρόνια ολόκληρα τα Βαλκάνια και κατέγραψε 186 διαφορετικές εικονογραφικές παραστάσεις, πολλές εκ των οποίων και στην Πρέβεζα, του ιερομάρτυρα από το θάνατό του το 1779 έως την αγιοκατάταξή του το 1961, παρουσιάζοντας το ποιος πραγματικά ήταν και το τι πραγματικά έκανε. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε πώς ο Αλή Πασάς , μέχρι το τέλος του με πολλές πράξεις έδειξε ότι θεωρούσε τον ιεραπόστολο Κοσμά πρόσωπο με αγιοσύνη και με ακτινοβολία. . Ήταν αυτός που μετά τον απαγχονισμό του αγίου, έχτισε στο Καλικόντασι (χωριό κοντά στο Φίερι) μοναστήρι αφιερωμένο στον πατροΚοσμά με τον τάφο του και έκανε γι’ αυτό το λόγο λαϊκούς εράνους στην Αλβανία και στην Ήπειρο.Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτη Nικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Xρυσοστόμου και του Θεματικού αντιπεριφέρειαρχη κ. Περικλή Bασιλάκη, ενώ για το βιβλίο και τον Άγιο Κοσμά μίλησαν ο Aρχιμανδρίτης Bαρνάβας Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολης κ. Νίκος Καραμπέλας και ο ίδιος ο συγγραφέας – ερευνητής.Την εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Λάζαρος Συνέσιος. Το Λεύκωμα είναι ένα έργο – αφιέρωμα στη μνήμη ενός τόσο αγαπητού Αγίου στον ορθόδοξο λαό και ειδικά εδώ στην Πρέβεζα, όπου η παρουσία του είναι ζωντανή έως σήμερα. Αρκετά θέματα που παρουσιάζει στο βιβλίο του είναι απ’ το χώρο , της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης αλλά και ευρύτερα της Ηπείρου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η πρώτη φορητή εικόνα καταγράφετε στην Πρέβεζα το 1814 και βρίσκεται κάτω από το Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου όπου υπάρχει ο Ναός του Αγίου Κοσμά. Σημαντική είναι και η εικόνα του Αγίου στο τέμπλο ενώ σημαντικό κειμήλιο είναι το τεμάχιο από το πουκάμισο του Αγίου στην αργυρή λειψανοθήκη, εικόνες του Αγίου Κοσμά υπάρχουν στην Ρόκα της Άρτας αλλά και στην εκκλησία της Ανθούσας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή όταν στο τέλος της εκδήλωσης εμφανίστηκε εικόνα του Αγίου την οποία έχει κληρονομήσει η οικογένεια του πατέρα Συμεών και ο συγγραφέας την αναφέρει στο βιβλίο του χωρίς ωστόσο να την έχει φωτογραφίσει.
Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
Φωτογραφία του χρήστη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σήμερα η Δορυφορική μετάδοση της Όπερας “Τραβιάτα” στην Όαση

05/11/2022, 10:42 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έναρξη δορυφορικών μεταδόσεων από τη Μετροπόλιταν όπερα της Νέας Υόρκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου 

18/10/2022, 1:00 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις “Νύχτες Ποίησης” στον Κήπο του Λαού ο Θωμάς Ιωάννου

06/09/2022, 9:52 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“ Αγιαντζίκ-Αρχάγγελος δυο πατρίδες” στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου

05/08/2022, 11:00 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση ζωγραφικής “Αιολική Γη ” του Στέλιου Καγιαδάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης

18/07/2022, 5:58 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γλυπτική «ΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ» – Μια συνέντευξη του Πρεβεζάνου γλύπτη

23/02/2022, 6:12 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης παρουσιάστηκε η παράσταση «Τρωάδες» από την θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

29/08/2021, 11:08 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“Μαργιόλα- Τέσσερις Γενιές” στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

05/08/2021, 7:52 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites