Τετάρτη, 30/09/2020

Ο Βραβευμένος Ηπειρώτης Συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μας παρουσιάζει την «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου»

Την Κυριακή 10 Απριλίου, στις 19:30, μια ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (πρώην Όαση). Πρόκειται για το έβδομο μυθιστόρημα του βραβευμένου και πολυδιαβασμένου Ηπειρώτη συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου με τίτλο «Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου».Την εκδήλωση πλαισιώνουν με θέρμη οι τέσσερεις ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής μας και συμμετέχουν προσφέροντάς μας θέαμα με μουσικές και χορούς του Πόντου. Πρόκειται για τους:
Μικρασιατικός Ποντιακός Σύλλογος Πρέβεζας
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σινώπης «Διογένης»
Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας
Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας «Αμισός»Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι μουσικοί:
Φούντογλου Δημήτρης στη λύρα (με καταγωγή προγόνων από Σινώπη και Σμύρνη)
Ζήγος Χαϊτίδης Γιώργος στο νταούλι (με καταγωγή προγόνων από Σαμψούντα)
Τη Σέρρα χορεύουν:
Αραβαντινός Χρήστος (με καταγωγή προγόνων από την Κασταμονή)
Ιωαννίδης Κώστας (με καταγωγή προγόνων από την Φάρτατσα)
Παπαδόπουλος Γρηγόρης (με καταγωγή προγόνων από την Κερασούντα)
Λαζαρίδης Ιωάννης (με καταγωγή προγόνων από την Κερασούντα)
Ζήγος Χαϊτίδης Γιάννης (με καταγωγή προγόνων από την Σαμψούντα)
Η βραδιά θα κλείσει με τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων που συμμετέχουν στη διοργάνωση.
Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ’ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ’ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.
Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες• δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του• έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος• συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.
Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών• η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία• ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές• η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης• οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν• τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα• οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.
Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ