Τετάρτη, 30/09/2020

Ενθουσιώδης η παρουσίαση του βιβλίου «Σέρρα-η ψυχή του πόντου» του Γιάννη Καλπούζου στην Πρέβεζα

Ο μυθικός κόσμος του Πόντου ζωντάνεψε υποδειγματικά μέσα από το  ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου και την ξεχωριστή παρουσίαση του 7ου κατά σειρά βιβλίου του βραβευμένου και πολυδιαβασμένου Ηπειρώτη συγγραφέα σήμερα Κυριακή 10 Απριλίου.
Οι γρήγορες κινήσεις του σώματος, η σύσφιξη των χορευτών μεταξύ τους, η βίαια στροφή των ποδιών στο δάπεδο, οι συσπάσεις των μυών του σώματος, η «Σέρρα-η ψυχή του πόντου», ο Πυρρίχιος (χορός της φωτιάς) προκάλεσε τον ενθουσιασμό όλων όσων παρευρέθησαν σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας (πρώην ΟΑΣΗ) 

 Τους αναγνώστες υποδέχθηκε το Βιβλιοπωλείο Κύκλος και η Βιβή Σολωμονίδου η οποία ευχαρίστησε θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός για όλη την υποστήριξη, τον Συγγραφέα και την Αλεξία Μπουκουβάλα η οποία είχε τον συντονισμό της σημερινής παρουσίασης.

 Το παρόν έδωσε και ο ιδρυτής των εκδόσεων Ψυχογιός, ο ίδιος ο Θανάσης Ψυχογιός

 Την εκδήλωση πλαισίωσαν με θέρμη οι τέσσερεις ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής μας οι οποίοι συμμετείχαν προσφέροντάς μας θέαμα με μουσικές και χορούς του Πόντου. Πρόκειται για τους:
Μικρασιατικός Ποντιακός Σύλλογος Πρέβεζας
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σινώπης «Διογένης»
Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας
Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας «Αμισός»

Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι μουσικοί:
Φούντογλου Δημήτρης στη λύρα (με καταγωγή προγόνων από Σινώπη και Σμύρνη)
Ζήγος Χαϊτίδης Γιώργος στο νταούλι (με καταγωγή προγόνων από Σαμψούντα)
Ενώ τη Σέρρα χόρεψαν κάνοντας τον κόσμο να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα οι:
Αραβαντινός Χρήστος (με καταγωγή προγόνων από την Κασταμονή)
Ιωαννίδης Κώστας (με καταγωγή προγόνων από την Φάρτατσα)
Παπαδόπουλος Γρηγόρης (με καταγωγή προγόνων από την Κερασούντα)
Λαζαρίδης Ιωάννης (με καταγωγή προγόνων από την Κερασούντα)
Ζήγος Χαϊτίδης Γιάννης (με καταγωγή προγόνων από την Σαμψούντα)

 Στην συνέχεια ο Γιάννης Καλπούζος μίλησε για το βιβλίο του και συνομίλησε με το κοινό ενώ υπέγραψε και αντίτυπα.

Η βραδιά έκλεισε με τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων που συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ’ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ’ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.
Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες• δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του• έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος• συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.
Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών• η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία• ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές• η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης• οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν• τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα• οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.
Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ