Κυριακή, 08/12/2019

Πώς να εξοικονομήσεις 5 δις ευρώ για το ασφαλιστικό… άρθρο του Χαραλαμπίδη Γεώργιου

Η απασφάλιση του ασφαλιστικού ζητήματος από την κυβέρνηση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας σε διαβούλευση, πυροδότησε μια σειρά αντιδράσεων από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, κυρίως διότι η κυβέρνηση επιζητεί την επίλυση του ασφαλιστικού με τρόπο επιζήμιο για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες αφού προτείνεται ή τουλάχιστον διαβουλεύεται δημοσίως η μείωση ακόμη και της κατώτατης σύνταξης.
Το παρόν άρθρο έχει σκοπό την παρουσίαση μιας εναλλακτικής λύσης για το ασφαλιστικό που διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την βιωσιμότητα του ενώ δεν θίγει τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού και υπό αυτή την έννοια προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και ισοτιμία.
Πριν λίγο καιρό εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης η 26η Έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου & Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος» η οποία επί της ουσίας αποτελεί την Μηνιαία Απεικόνιση των Συνταξιοδοτικών Παροχών και Επιδομάτων για τον Ιούλιο του 2015. Η χώρα μας πληρώνει, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έκθεση περίπου 2,4 δις Ευρώ σε συντάξεις μηνιαίως.  
Έναυσμα για την συγγραφή αυτού του άρθρου αποτέλεσε ο πίνακας 3 της έκθεσης αυτής η οποία αφορά στο «πλήθος συντάξεων ανά συνταξιούχο». Βάσει του πίνακα αυτού υπάρχουν περισσότεροι από 418.000 συμπολίτες μας που παίρνουν, άκουσον άκουσον,  3 συντάξεις και πάνω.
Αναπτύσσοντας μια υπόθεση εργασίας όπου η κυβέρνηση εκφράζει την πολιτική βούληση και λαμβάνει την απόφαση ο μέγιστος αριθμός πολλαπλών συντάξεων ανά συνταξιούχο να είναι οι δύο τότε με απλούς υπολογισμός καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να γίνει διακοπή παροχής σε  525.051 συντάξεις (από τα 4 άτομα που παίρνουν 10 συντάξεις τους περικόπτουμε τις 8 τουτέστιν 8 συντάξεις χ 4 άτομα =32 συντάξεις που πρέπει να περισκοπούν σε αυτή την κατηγορία και ούτω καθεξής ). Αν αυτό το νούμερο τώρα πολλαπλασιαστεί με την μέση σύνταξη που είναι περίπου 800 Ευρώ τότε το Ελληνικό Κράτος εξοικονομεί μηνιαίως περί τα 420 εκατομμύρια ευρώ και ετησίως περίπου 5 δις ευρώ.  
Σε μια δεύτερη υπόθεση εργασίας όπου η κυβέρνηση εκφράζει την πολιτική βούληση και λαμβάνει την απόφαση να ορίσει ως μέγιστο ποσό αποδιδόμενης σύνταξης τα 3.000 ευρώ τότε το ελληνικό κράτος μπορεί να εξοικονομήσει επιπλέον των προαναφερόμενων 5 δις ευρώ άλλα 1,25 εκατ. ευρώ μηνιαίως ή 15 εκατ. ευρώ το χρόνο    βάσει των ποσών που αναγράφονται στον πίνακα 2 της εν λόγω έκθεσης (π.χ. στην κατηγορία 3000-3500 ευρώ ο μέσος όρος είναι 3.212 ευρώ οπότε περικόπτουμε 212 ευρώ χ 1463 άτομα δηλαδή  πραγματοποιείται εξοικονόμηση μηνιαίως της τάξεως των 310.156 ευρώ. ομοίως οι υπολογισμοί και για τις υπόλοιπες κατηγορίες).
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η εξοικονόμηση των 5 δις ευρώ αποτελεί αντισταθμιστικό παράγοντα στην προτεινόμενη  μείωση των κατώτατων συντάξεων που προωθεί η κυβέρνηση, και συντελεί στην εξομάλυνση της ύπαρξης και της συνέχειας του ασφαλιστικού μας συστήματος με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αποδεκτό.

*Θεραπευτής-Κοινωνικός Λειτουργός στην Θεραπευτική Μονάδα Υποκατάστασης Πρέβεζας του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ