Κυριακή, 08/12/2019

Έτος «Γιάννη Μόραλη» το 2016-Ποια η σχέση του μεγάλου Ζωγράφου με την Πρέβεζα

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του αείμνηστου ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη, κηρύσσει το 2016 «Έτος Γιάννη Μόραλη».

Επιπλέον, δεδομένης της παντελούς απουσίας κρατικού βραβείου εικαστικών τεχνών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θεσπίζει το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης», το οποίο θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε εξέχουσες προσωπικότητες των εικαστικών τεχνών. Ο πλούτος της εικαστικής δημιουργίας στη χώρα μας, μάς καθιστά βέβαιους ότι ο νέος θεσμός θα ευδοκιμήσει.

Φέτος, το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης» θα απονεμηθεί από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στον εικαστικό και ακαδημαϊκό κ. Παναγιώτη Τέτση για το εξέχουσας σημασίας έργο του και την μακρά προσφορά του ως δασκάλου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος).

Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα το 1916 και εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα το 1922, όπου ο πατέρας του Κωνσταντίνος διετέλεσε γυμνασιάρχης.
Μάλιστα στο σπίτι που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Γιάννης Μόραλης υπάρχει πλακέτα με την επιγραφή  «ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1922-1927) έπειτα από πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου η Πρέβεζα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ