Απαιτείται Κυβερνητική Σοβαρότητα για το Νοσοκομείο της Πρέβεζας

Ευρεία σύσκεψη Φορέων για το Νοσοκομείο Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα του Νοσοκομείου, με αφορμή την πρόταση της 6ης ΥΠΕ για την εναλλάξ εφημέρευση του Χειρουργικού Τομέα Πρέβεζας και Λευκάδας.
Όλοι οι ομιλούντες στην σύσκεψη εξέφρασαν δριμύ κατηγορώ στην Κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί στην Υγεία καθώς και για την κατάσταση που έχει επέλθει το Νοσοκομείο της Πρέβεζας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Στρατής Βουγέλης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το έγγραφο της 6ης ΥΠΕ και την πρόταση που προκάλεσε σάλο στην τοπική κοινωνία και δεν είναι άλλη από την εναλλάξ εφημέρευση του Χειρουργικού Τομέα των Νοσοκομείων Πρέβεζας και Λευκάδας.Αναφέρθηκε επίσης στις ελλείψεις γιατρών και προσωπικού σημειώνοντας πως χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών το Νοσοκομείο ακόμη λειτουργεί. Τόνισε το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων χαρακτηρίζοντας αδύνατη την εφημεριακή κάλυψη του Χειρουργικού Τομέα. «Η εμπειρία μετά τις συναντήσεις με τον Υπουργό, μας δείχνει ότι όλες αυτές οι υποσχέσεις ήταν πρακτικά αέρας κοπανιστός διότι τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί έστω από αυτά τα λίγα που είχαν υποσχεθεί» είπε ο κ. Βουγέλης σημειώνοντας  «Δεν υπάρχει καμία διάθεση και πολιτική βούληση να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία της περιοχής με προσωπικό. Υπάρχει πολιτική βούληση από την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και προφανώς από το Υπουργείο Υγείας για μόνιμη πλέον λειτουργική συγχώνευση αρχικά τομέων των Νοσοκομείων και βαθμιαία  ολόκληρων των νοσηλευτικών μονάδων. Η πρόταση της 6ης ΥΠΕ εντέχνως ρίχνει το μπαλάκι στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να αποφασίσουν, για να πουν ότι έτσι το αποφασίσαμε και έτσι θα λειτουργήσουμε.». Ο κ. Βουγέλης τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι τα δύο Νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας πρέπει να ενισχυθούν και με ιατρικό προσωπικό, όπως μάλιστα αποφάσισε και το Δ.Σ του Νοσοκομείου Πρέβεζας σε έκτακτη συνεδρίαση του. «Το έγγραφο αυτό για μας σηματοδοτεί μια σαφή στόχευση. Κάτω από το βάρος των υπογραφών του Μνημονίου, υπάρχει η στόχευση να συρρικνωθούν οι μονάδες υγείας της περιοχής μας και η μπάλα πλέον παίρνει τα δύο Νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας. Στοχεύουν στην βαθμιαία συγχώνευσή τους και στην δημιουργία ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που θα καλύπτει την περιοχή. Αυτό θα είναι ταφόπλακα για το Νοσοκομείο μας και  θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την περιοχή μας. Η περίοδος των διαβουλεύσεων και επαφών έχει εξαντληθεί. Εμείς τις εξαντλήσαμε, πιστεύω ότι δεν έχουν να δώσουν τίποτα άλλο παρά μόνο υποσχέσεις και η Πρεβεζάνικη κοινωνία πρέπει να ξεσηκωθεί μαζικότερα και να απαιτήσει την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και την αύξηση του προϋπολογισμού» τόνισε, κλείνοντας την τοποθέτηση του.
Ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιάννης Μπαίλης ξεκαθάρισε πως η εναλλάξ εφημέρευση με το Νοσοκομείο Λευκάδας δεν είναι εφικτή καθώς πρακτικά εάν σήμερα χειρουργηθεί ένας ασθενής, την επόμενη μέρα δεν θα έχει κάλυψη ιατρική. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρότατη υποστελέχωση στον Χειρουργικό Τομέα ο οποίος επαρκεί για να καλύπτει το Νοσοκομείο για 14 μέρες το μήνα. Πρακτικά θα στηριχτούμε πάλι στον πατριωτισμό και την φιλοτιμία των γιατρών όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Η εναλλακτική μας πρόταση προς την ΥΠΕ είναι ο Χειρουργικός Τομέας να εφημερεύει στην Πρέβεζα, να γίνονται τα πρωινά τα τακτικά ιατρεία στη Λευκάδα και η εφημέρευση των γιατρών να γίνεται στην Πρέβεζα. Όσον αφορά τις επισκέψεις στο Υπουργείο, πράγματι δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά κάποιος αφουγκράζεται και τις προθέσεις της πολιτείας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η Πολιτεία έχει σαν  στόχο να κλείσει ένα Νομαρχιακό Νοσοκομείο, βεβαίως όμως σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος συγχωνεύσεων, η συγκυρία και η αδυναμία διορισμών, γι’ αυτό το λόγο υπάρχει ανησυχία».
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαίλης πήρε το λόγο και ανέφερε τα εξής «Ο λαός λέει δόξα σοι ο Θεός και μετά βόηθα Παναγιά. Λύσαμε μερικώς ταπροβλήματα, μετά προέκυψαν άλλα. Λέω να προτείνουμε την άμεση στελέχωση με δύο επικουρικούς γιατρούς άμεσα και συντονισμένα να ζητήσουμε να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα».
Ο κ. Μιλτιάδης Κλάπας Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας» επεσήμανε από την πλευρά του «Η σημερινή συνάντηση θα πρέπει να εκδόσει ένα ψήφισμα με τα αιτήματα. Ότι και να πούμε το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν έχουμε άλλο δρόμο από τις κινητοποιήσεις. Θα πρέπει να δούμε με ένα τρόπο πως θα ενεργοποιήσουμε και την δική μας τοπική κοινωνία και την κοινωνία της Λευκάδας,  να πάρουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το επόμενο βήμα. Θα είναι για παράδειγμα μια Παμπρεβεζάνικη εκδήλωση με παράλληλη απεργία; Ασφαλώς θα πρέπει να καταγγείλουμε αυτές τις πολιτικές. Αν δεν το κάνουμε αυτό, ότι και να πούμε, θα τελειώσουν τα λεφτά και οι επικουρικοί και ύστερα θα επιστρέψει το πρόβλημα. Θα πρέπει να επιμείνουμε ότι η λύση είναι το μόνιμο προσωπικό. Θα πρέπει να προσθέσω και μια νέα παράμετρο, η οποία δυστυχώς υλοποιεί μια παλιά πρόταση που είχε απορριφθεί, να μεταφερθούν τα βάρη της Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό ανοίγει ένα δρόμο πάρα πολύ κακό και θα ανοίξει πρόβλημα όχι μόνο για το Νοσοκομείο αλλά και για το Δήμο. Δηλαδή ανοίγει ένας δρόμος να μεταφερθούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες του Κράτους, με μια υποπαράγραφο σε ένα Νομοσχέδιο, κάτι που νομίζω ότι συνιστά συνταγματική εκτροπή» 
Ο Καρδιολόγος και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ.Γιάννης Νόβας υπογράμμισε  «Πρέπει κάποιος να σταθμίσει καταστάσεις, συνθήκες και αιτίες. Για το λαό μας και τις ανάγκες του μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχει γιατρειά. Χρειάζεται αγώνας! Με αυτή την πολική υπάρχει τρόπος να λύσουμε τα προβλήματά μας; Μέσα σε αυτή την Ε.Ε. που σαρώνει κάθε Δημόσια Τομέα, μπορούμε να έχουμε δημόσια υγεία; Όχι! Μήπως ο αγώνας πρέπει να πάρει πολιτική και καθολικά χαρακτηριστικά. Εδώ έχεις να αντιμετωπίσεις μια θύελλα πολιτικής που σαρώνει τα πάντα. Εάν χρειάζεται ένας τέτοιος αγώνας χρειάζεται και συντονισμός!» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νόβας και κλείνοντας την τοποθέτηση του απηύθυνε όλους τους εργαζόμενους μέσα από τις συνελεύσεις των σωματείων να συντονιστούν.
Η σύσκεψη συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις γιατρών και εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, ενώ ανάμεσα στις προτάσεις ήταν και μια νέα σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων  όπως η κατάληψη της ΔΟΥ Πρέβεζας, το άνοιγμα των διοδίων της υποθαλάσσιας σήραγγας του Ακτίου αλλά και το ενδεχόμενο μίας παμπρεβεζάνικης απεργίας, κ.α.
Στη σύσκεψη εκτός από τους παραπάνω ομιλητές παραβρέθηκαν και συμμετείχαν μεταξύ άλλων , ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, του Συλλόγου Γεωπόνων, του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συλλόγου Εργαζομένων στην Π.Ε. Πρέβεζας, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ α’ βαθμού, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Πρέβεζας, μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, μέλη της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ενός κακού, μύρια έπονται; ίσως και όχι!

21/03/2020, 4:14 μμ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΥΓΕΙΑ

Όχι φόβος, μόνο προσοχή…

20/03/2020, 10:37 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου

12/03/2018, 1:14 μμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει για τους 58 επιπλέον κλάδους που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS»

12/03/2018, 12:02 μμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιπλέον 850 αεροπλάνα θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Ακτίου το 2018

06/02/2018, 11:58 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites