Δευτέρα, 28/09/2020

Στο φως το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας (video)

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου
DSCN5990 (1024x768)

Λευκάδας η κ. Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη της ΛΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδας, παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στο αρχαίο θέατρο στην περιοχή “Κούλμος”, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2015, με τη βοήθεια του Δήμου Λευκάδας.

Έγιναν 13 δοκιμαστικές τομές. Στις 6 εντοπίστηκαν εδώλια λαξευμένα στον φυσικό βράχο. Εντοπίστηκε ακόμα, στα ανατολικά του χώρου, τμήμα της ορχήστρας και οι διαστάσεις τμήματος του αναλημματικού τοίχου στα δυτικά του κοίλου. Κλείνοντας τόνισε ότι πρόκειται για το ένα μεγάλων διαστάσεων αρχαίο θέατρο, το μοναδικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στα Ιόνια Νησιά. Αξίζει να ανασκαφεί και να αναδειχθεί σε ένα επισκέψιμο χώρο και γιατί όχι να φιλοξενεί παραστάσεις.
DSCN5989 (1024x768)
Ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου “Διάζωμα”, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της πιο θεαματικής ανασκαφικής έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί στην οκταετή πορεία του διαζώματος. Μίλησε για μια μεγάλη έκπληξη καθώς πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο, ένα πολύ μεγάλο θέατρο, ίσως και δέκα χιλιάδων θέσεων, που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Πρότεινε από την εμπειρία του ότι πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις στις ιδιόκτητες εκτάσεις, να γίνει ανασκαφή με την συμβολή και της Περιφέρειας, να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ηπείρου με το σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών και την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Δεσμεύτηκε ότι το “Διάζωμα” θα αναλάβει την μελέτη. Έκλεισε επισημαίνοντας ότι “όταν κάτι δεν το αγκαλιάζει η τοπική κοινωνία δεν πάει πουθενά”.
DSCN5991 (1024x768)
Ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής αναφέρθηκε στο πως θα προχωρήσει πιο γρήγορα η ανάδειξη του θεάτρου. Μίλησε για ανάγκη συνεργασίας, παρουσία της Περιφέρειας και όλων των Φορέων. Ο Δήμος θα κινηθεί στην κατεύθυνση της εξαγοράς των ιδιοκτησιών ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι ανασκαφές καθώς οι απαλλοτριώσεις είναι χρονοβόρες. Επίσης θα φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο την προγραμματική σύμβαση. Ευχαρίστησε την κ. Βικάτου και τον κ. Μπένο για την μελέτη και την παρουσία του. Κατέληξε λέγοντας ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι μέχρι το τέλος της θητείας της να έρθει στο φως το σύνολο του μνημείου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Θεόδωρος Χαλικιάς είπε ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας πορείας που θα έχει ως αποτέλεσμα να έρθει στο φως το σημαντικό αυτό μνημείο και σε αυτό θα είναι αρωγός και η Περιφέρεια.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των αποτελεσμάτων, στη συνέχιση των ερευνών και στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου.
Κείμενο: Ειρήνη Βονιτσάνου
Βίντεο: Μάρκος Σφέτσας
Δείτε βίντεο με την ομιλία της κ. Ολυμπίας Βικάτου και του κ. Σταύρου Μπένου, Προέδρου του Σωματείου “Διάζωμα”, στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας.
mylefkada.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ