Προσπάθειες συνεργασίας ΕΛΠΕ και Energean για τα πετρέλαια σε Πρέβεζα – Άρτα

Το πρώτο βήμα για μια πιθανή συνεργασία των  Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και της  Energean Oil & Gas (της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα στον Πρίνο) έγινε προ ημερών, μετά από προτροπή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι δύο εταιρείες κατέθεσαν ισοδύναμες προσφορές για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στη περιοχή  Άρτας – Πρέβεζας. Ωστόσο, η προοπτική μιας συνεργασίας για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της συγκεκριμένης περιοχής εξαρτάται από την εξέλιξη της δικαστικής διαμάχης που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο εταιρειών για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών από την Energean στην περιοχή  του Θρακικού Πελάγους. Τα ΕΛΠΕ κατηγορούν την εταιρεία ότι προχώρησε σε εργασίες αναζήτησης και έρευνας υδρογονανθράκων σε περιοχές εκτός της παραχώρησής της,   και θεωρούν ότι  προέβη παρανόμως σε εργασίες απόκτησης στοιχείων με την εκτέλεση σεισμικών εργασιών 3D στην ερευνητική περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

Με δεδομένη τη διένεξη, η αναζήτηση μιας λύσης, από την οποία θα βγουν κερδισμένες και οι δύο εταιρείες, θα αποτελέσει το ζητούμενο στην επόμενη συνάντηση η οποία έχει οριστεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σχετικά με την Energean Oil & Gas, το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρός της κ.  Μαθιός Ρήγας μιλώντας σε δημοσιογράφους, φτάνει τα 200 εκατ. δολάρια. Όσον αφορά στις νέες έρευνες για την παραγωγή πετρελαίου, από την πρώτη γεώτρηση (PA35) που έχει ήδη γίνει, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ξεκινήσει η παραγωγή ανήμερα των Χριστουγέννων. Η συγκεκριμένη γεώτρηση, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα,  θα δώσει περίπου 800 βαρέλια την ημέρα. Η σημερινή παραγωγή στον Πρίνο υπολογίζεται σε περίπου 2.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ ο στόχος της είναι να φτάσει στα 4.000 – 5.000 βαρέλια, προκειμένου η εταιρεία να μπορεί να καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα ακόμη και με το πετρέλαιο κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.  Για τις εργασίες στο Κατάκολο, η εταιρεία ξεκινά μια μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας με βάση τις σημερινές χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Όμως η εταιρεία δραστηριοποιείται και διεθνώς. Όπως ανέφερε ο κ. Ρήγας, η  Energean παραμένει στον διαγωνισμό του Μαυροβουνίου για έρευνα σε τρεις θαλάσσιες περιοχές στην Αδριατική. Ενδιαφέρεται επίσης να αποκτήσει δικαιώματα και στα πεδία που αναγκαστικά έχουν κληθεί να πουλήσουν η  ισραηλινή εταιρεία Delek και η Noble Energy καθώς μετά από απόφαση της ισραηλινής επιτροπής ανταγωνισμού, για λόγους ανταγωνισμού πρέπει να μειωθεί η δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά αερίου (κοιτάσματα Τανίν, Καρίς και Ταμάρ).
To Βήμα

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites