Η εμπειρία της αγοράς αγροτών στην Πρέβεζα σε συζήτηση στη Χαλκιδική

Γράφει ο Μιχαηλίδης Δημήτρης
Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Κέντρο Αγ. Μάμα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ οργάνωσαν συνάντηση-συζήτηση στις 14 Δεκεμβρίου 2015, στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Αγίου Μάμα (Μουδανιά Χαλκιδικής) για να προσεγγισθούν οι εμπειρίες από τα «Δίκτυα Παραγωγών-Καταναλωτών» και οι εμπειρίες από την πρώτη πιλοτική πειραματική «Αγορά Αγροτών-Farmers Market» στην Πρέβεζα.
Ο κεντρικός ομιλητής (στο μέσον) κ. Λεωνίδας Ραβανός με τον κ. Δημ. Μιχαηλίδη (αριστερα) και τον προϊστάμενο κ. Γρηγόρη Τσιανόπουλο.Ο κεντρικός ομιλητής (στο μέσον) κ. Λεωνίδας Ραβανός με τον κ. Δημ. Μιχαηλίδη (αριστερα) και τον προϊστάμενο κ. Γρηγόρη Τσιανόπουλο.
Η συνεργασία Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής και Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ δημιούργησε για το 2015, ένα «νέο στέκι» για τον αγροτικό κόσμο, τουλάχιστον τις Δευτέρες, είπε ο κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, αμέσως μετά το καλωσόρισμα του προϊσταμένου του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Γρηγόρη Τσιανόπουλου.

Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης εν συντομία παρουσίασε την ανάγκη ο παραγωγός να προσεγγίσει τον καταναλωτή και να καρπωθεί μέρος της υπεραξίας των αγροτικών προϊόντων που παράγει. Σήμερα η Αγροδιατροφική Εφοδιαστική Αλυσίδα στην Ελλάδα ανεβάζει την τιμή των αγροτικών προϊόντων 5 έως 8 φορές πάνω, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που η ψαλίδα φθάνει τις 15 φορές. Με την εγκατάσταση θεσμοθετημένων Δικτύων Παραγωγών-Καταναλωτών, οι παραγωγοί θα καρπωθούν διπλάσια ή τριπλάσια τιμή (αφού κάνουν και μερικές δαπάνες για να συσκευάσουν τα αγροτικά τους προϊόντα, ενώ οι καταναλωτές θα ξοδέψουν τα μισά ίσως, διπλασιάζοντας την αγοραστική τους δύναμη και τον δυναμισμό της οικονομίας.

Ο κ. Λεωνίδας Ραβανόςπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας και εκπρόσωπος της υπό σύσταση Πανηπειρωτικής Ένωσης Αγροτών-Π.Εν.Α, παρουσίασε την γέννηση της ιδέας, τις δυσκολίες εφαρμογής, την τεχνική στήριξη που είχαν από τον Δ. Μιχαηλίδη και από την μελέτη του Συλλόγου αγορών βιοκαλλιεργητών, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με τους τοπικούς παράγοντες και τα στοιχεία από την λειτουργία της πρώτης Αγοράς Αγροτών στην Ελλάδα. Σήμερα ακόμα λειτουργεί και η Αγορά Αγροτών στην Δράμα με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Οι τιμές στην Αγορά Αγροτών Πρέβεζας ήταν πάντα χαμηλότερες κατά 30-40% από τις συνήθεις τιμές στην αγορά της Πρέβεζας (μανάβικα και σούπερ μάρκετ), ενώ για λόγους υποστήριξης των συνεταιρισμών πάντα λίγο υψηλότερες από τις τιμές που πουλούσαν οι τοπικοί συνεταιρισμοί στην χονδρική.

Όλοι οι αγρότες εξέδιδαν τα νόμιμα παραστατικά και είχαν άδειες πλανόδιας πώλησης αγρότη. Τελικά το εγχείρημα το αγκάλιασε η τοπική κοινωνία και 35 περίπου αγρότες συμμετείχαν στην πιλοτική πειραματική Αγορά Αγροτών.
Η υλοποίηση του εγχειρήματος ξεκίνησε στις 1/4/2012, όπως μας είπε ο κ Λ. Ραβανός, στις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις της περιφερειακής αγοράς της Κούλουρας Ημαθίας, με την συμμετοχή πολλών ενθουσιωδών, κυρίως νέων αγροτών (μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Τάσος Αντωνίου και άλλοι), που αναζητούσαν διέξοδο προς τους καταναλωτές, νόμιμη και θεσμοθετημένη, όπως την είδαν και την μελέτησαν σε Επισκέψεις Μελέτης στην Φλάνδρα του Βελγίου, με το κίνημα των Νέων Αγροτών, και την τεχνική υποστήριξη εθελοντών (όπως του Δ. Μιχαηλίδη).

Στην Πρέβεζα ξεκίνησε τον Ιούνιο 2012, σε ιδιόκτητο χώρο και εξελίχθηκε σε θεσμοθετημένη αγορά σε χώρο από τον Δήμο Πρέβεζας, ενώ ο κανονισμός λειτουργίας του σφυρηλατήθηκε μέσα από ιδέες και δοκιμές. Τελικά στην Αγορά Αγροτών μετέχουν μόνο τοπικοί αγρότες με μόνο τοπικώς παραγόμενα προϊόντα. Για τα εκτός τόπου αγροτικά προϊόντα, το εμπόριο και η αγορά καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες και δεν συντρέχει κανένας λόγος για μπέρδεμα. Αυτό είναι ο κύριος κανόνας που καλύπτει το 70% περίπου της Αγοράς Αγροτών. Ένα 20% των παραγωγών μπορεί να καλυφθεί από όμορες περιοχές με αμοιβαιότητα συμμετοχής παραγωγών από εδώ, εκεί. Αυτοί οι παραγωγοί μπαίνουν εκτός κύριου κύκλου Αγοράς Αγροτών. Τέλος στις παρυφές μπορεί να φιλοξενηθεί, χωρίς να είναι υποχρεωτικά επιθυμητό, ένα 10% με αγροτικά προϊόντα από ποιο απομακρυσμένες περιοχές, πάντα στην βάση της αμοιβαιότητας.

Στην Αγορά Αγροτών δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο από τοπικά αγροτικά νωπά και μεταποιημένα, από τους ίδιους τους παραγωγούς, τοπικά προϊόντα, από γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και δασοκόμους.

Οι Αγορές Αγροτών λειτουργούν μία φορά την εβδομάδα, Σάββατο ή Κυριακή μόνο. Οι αγρότες έχουν επαρκή χρόνο για τις καλλιεργητικές φροντίδες και τις εκτροφές τους, ενώ η παρουσία τους στην Αγορά Αγροτών, εξασφαλίζει μία λογική ταμειακή ρευστότητα, με μέρος της παραγωγής τους, δεν τους μεταβάλλει σε αποκλειστικούς πωλητές, και δίνει ευκαιρίες αλληλοενημέρωσης παραγωγών-καταναλωτών για να υποστηριχθεί επαρκώς η «ποιότητα» των τοπικών αγροτικών προϊόντων, δηλαδή η ικανοποίηση του καταναλωτή, αλλά και η απαραίτητη πληροφόρηση στον παραγωγό για προσανατολισμό των καλλιεργητικών του φροντίδων.

Τις εμπειρίες από την λειτουργία της πρώτης στην Ελλάδα Αγοράς Αγροτών, τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς, αλλά και τον πολύ ενδιαφέροντα Κανονισμό Λειτουργίας, της Αγοράς Αγροτών στην Πρέβεζα άκουσαν οι συμμετέχοντες και κατέληξαν ότι θα ήταν χρήσιμη η αξιοποίηση της εμπειρίας των Αγροτικών Αγορών και στην Χαλκιδική, ιδιαίτερα με την σημερινή κρίση, και γι αυτό επιλέχθηκε μια Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από τον κ. Παύλο Γιαλαγκολίδη (πρόεδρο ΕΝΑ Χαλκιδικής), τον κ. Γρηγόρη Τσιανόπουλο (Γεωτεχνικό), τον κ Τάσσο Ζαχαρόπουλο (καταναλωτή), τον κ. Χάρη Ρούτση (παραγωγό) και τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη (τεχνικό), για να μελετήσει μέσα σε ένα τρίμηνο, την πιθανότητα να είναι χρήσιμη μια τέτοιας μορφής Αγορά Αγροτών και στην Χαλκιδική.

Άλλωστε όλη η εμπειρία και η γνώση έχει αποτυπωθεί στον νόμο 4235/2014 και υπάρχει πλέον το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. Σε συνδυασμό με τις περί οικοτεχνίας ρυθμίσεις, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε όσους αγρότες και ενεργούς πολίτες επιθυμούν να διαμορφώνουν τις τοπικές συνθήκες για τοπική ανάπτυξη. Ίσως και η έγκριση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-2020 να δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για πρόοδο, και αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων δομών και ανενεργών υποδομών στην Χαλκιδική.

Οι συναντήσεις της Δευτέρας θα συνεχιστούν με το νέο έτος, ενημέρωσε τόσο ο κ. Γρηγόρης Τσιανόπουλος, όσο και ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών Χαλκιδικής κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, ενώ η ΕΝΑ Χαλκιδικής, με την συνεργασία του κ. Ανδροκλή Γιάτσογλου οργανώνουν συνάντηση μέσα στην Agrotica, στην Θεσσαλονίκη (29-31 Ιανουαρίου 2016).


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε παραγωγούς χοίρων και μελιού λόγω πανδημίας

18/01/2022, 11:00 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εγκρίθηκε ερευνητικό πρόγραμμα καταπολέμησης του μαύρου αλευρώδη των εσπεριδοειδών.

23/11/2021, 12:37 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας : Σχέδιο ΚΥΑ από το ΥΠΑΑΤ για την διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων

20/04/2021, 12:13 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ξεκινά ο δεύτερος ψεκασμός των ελαιοδένδρων  στα πλαίσια του προγράμματος Δακοκτονίας 2020

31/07/2020, 10:39 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Πρέβεζα για κτηνοτρόφους, παραγωγούς επαγγελματίες και εργαζόμενους στους κλάδους κρέατος και τυροκομικών προϊόντων

02/07/2020, 1:14 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παράταση προθεσμίας μέχρι 16 Μαϊου για νέα οινάμπελα

13/05/2020, 7:47 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Προσλήψεις μόνιμων γεωπόνων στο ΥΠΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ

08/05/2020, 11:53 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τον έλεγχο της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων

15/04/2020, 4:01 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites