Ξαναζωντάνεψαν στην Πρέβεζα ξεχασμένες συγγενικές σχέσεις!

Το Νέο Λεύκωμα των Σαρακατσαναίων της Αθήνας παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Θεοφανείου Αίθουσα Τέχνης στην Πρέβεζα.

Η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου συνεχίζοντας την παράδοση έκδοσης Λευκωμάτων που ξεκίνησε εδώ και χρόνια εξέδωσε ακόμα ένα το καλοκαίρι που μας πέρασε με σκοπό τη διάσωση και διάδοση στοιχείων της παραδοσιακής ζωής των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου και ιδιαίτερα της Ηπείρου.

Το Λεύκωμα έχει τίτλο «Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου, Γενεαλογικά Δένδρα» και για την έκδοση του χρειάσθηκαν περισσότερο από δέκα χρόνια για να συγκεντρωθούν στοιχεία ξεχασμένα στις μνήμες κάποιων ηλικιωμένων Σαρακατσαναίων, πολλοί από τους οποίους δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή.

Το τέλος της νομαδικής ζωής και η πλήρης ενσωμάτωση των Σρακατσαναίων στην Ελληνική Κοινωνία είχε ως φυσικό επακόλουθο τον διασκορπισμό τους κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου αλλά και της υπόλοιπης χώρας, ακόμα και εκτός αυτής ως μεταναστών.

Το Λεύκωμα περιλαμβάνει σε μία καλαίσθητη έκδοση 284 σελίδων τα Γενεαλογικά Δένδρα των τελευταίων νομάδων κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων, περίπου 80 οικογένειες, με 15000 μέλη σε διάστημα δύο αιώνων (μέχρι τα εφτά ζωνάρια…..), με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που για πρώτη παρουσιάζεται …
(περίπου 500 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου) και με σύντομο ιστορικό για κάθε οικογένεια (τόποι μετακίνησης, σημαντικά γεγονότα κ.λπ) καθώς και αξιόλογα ιστορικά στοιχεία που αφορούν στην ιστορική διαδρομή των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου και στην ενσωμάτωσή τους στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Το Λεύκωμα πέρα από τα Γενεαλογικά στοιχεία παρουσιάζει αξιόλογα λαογραφικά στοιχεία από τη ζωή και παράδοση των Σαρακατσαναίων.

Δεν πρόκειται για μία απλή καταγραφή προσώπων αλλά παραθέτει και στοιχεία από τόπους διαμονής και τις μετακινήσεις τους κυρίως τις τελευταίες της νομαδικής ζωής.

Η παρουσίαση στην Πρέβεζα ήταν η τελευταία από μια σειρά παρουσιάσεων που έγιναν στην Ήπειρο και η οποία έγινε από την την Καθηγήτρια Λαογραφίας του Παν. Ιωαννίνων κ. Μαρίνα Βρέλλη, τον Εκπαιδευτικό κ. Γεώργιο Κ. Τσουμάνη και τον  συγγραφέα-Λαογράφο Ε. Παπιγκιώτη.  Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του Δημάρχου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας κ. Γιώργος Φραγκούλης, ο πρόεδρος του ΔΣ Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου Βασίλης Σαλμάς, ο ταμίας Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ν. Πρέβεζας κ. Βασίλης Κήττας, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συν. Συλλόγων κ. Γιώργος Δόσης, ο Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Απόστολος Καραγκούνης και ο Εκπρόσωπος του Εκδοτικού Οίκοι “Απειρος Χώρα” κ. Γιώργος Βασιλείου.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σήμερα η Δορυφορική μετάδοση της Όπερας “Τραβιάτα” στην Όαση

05/11/2022, 10:42 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έναρξη δορυφορικών μεταδόσεων από τη Μετροπόλιταν όπερα της Νέας Υόρκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου 

18/10/2022, 1:00 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις “Νύχτες Ποίησης” στον Κήπο του Λαού ο Θωμάς Ιωάννου

06/09/2022, 9:52 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“ Αγιαντζίκ-Αρχάγγελος δυο πατρίδες” στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου

05/08/2022, 11:00 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση ζωγραφικής “Αιολική Γη ” του Στέλιου Καγιαδάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης

18/07/2022, 5:58 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γλυπτική «ΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ» – Μια συνέντευξη του Πρεβεζάνου γλύπτη

23/02/2022, 6:12 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης παρουσιάστηκε η παράσταση «Τρωάδες» από την θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

29/08/2021, 11:08 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“Μαργιόλα- Τέσσερις Γενιές” στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

05/08/2021, 7:52 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites