Δευτέρα, 18/02/2019

Etienne Labranche,ένας πολεμικός ανταποκριτής της Le Temps στην Πρέβεζα του 1912-13

Το σπουδαίο υλικό του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι παρευρέθησαν στην παρουσίαση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας (Παράρτημα Πρέβεζας) στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Καράμπελας παρουσίασε το σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό του υλικό από την Πρέβεζα του  1912-13 από τον φωτογραφικό φακό του Γάλλου  Etienne Labranche, πολεμικού ανταποκριτή της μεγαλύτερης,τότε, ημερήσιας εφημερίδας του Παρισιού Le Temps.
Οι φωτογραφίες αυτές διασώθηκαν επειδή ήταν επιμελώς τοποθετημένες σε δύο πολυτελή φωτογραφικά άλμπουμ,μαζί με αποκόμματα της εφημερίδας Le Temps με τις ανταποκρίσεις του Labranche.
 Όπως συνάγεται από τη σημερινή τους κατάσταση,τα φωτογραφικά άλμπουμ διατηρήθηκαν σε καλές, σχετικά, συνθήκες για ενενήντα περίπου χρόνια μέχρις ότου αποκτήθηκαν από δύο διαφορετικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας μας.

Το ένα από τα δύο άλμπουμ του Etienne Labranche ήρθε στην κατοχή του ιδρύματος Ακτία Νικόπολις γύρω στα τέλη του 2004.

Το μητροπολιτικό μέγαρο της Πρέβεζας με τη σοφίτα στη στέγη του

φωτογραφίας 

Etienne Labranche ( Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις F2274)

 Οι Φωτογραφίες του Labranche που αφορούν στην Πρέβεζα απεικονίζουν, κυρίως τις μετακινήσεις του Ελληνικού Στρατού μέσω του Λιμανιού της, καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της, επισκέψεις επισήμων στην πόλη και τα ερείπια της Αρχαίας Νικόπολης.

Περισσότερες πληροφορίες αλλά και σπάνιες φωτογραφίες  μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ