Πάρτι του ΣΔΟΕ στην Πρέβεζα-“Παράδεισος” φοροδιαφυγής ο Νομός

«Λαβράκια», χιλιάδων ευρώ που αφορούν φορολογικά αδικήματα εντόπισαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ και στην Ήπειρο.
Η τρεις υποθέσεις που απασχόλησαν το σώμα, περιλαμβάνονται σε μια σειρά άλλων παρόμοιων περιπτώσεων σε όλη τη χώρα, οι οποίες φανερώνουν ότι η φοροδιαφυγή καλά… κρατεί, καθώς ο Έλληνας την έχει στο αίμα του.
Ωστόσο, οι κρυφές καταθέσεις βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο. Αν τα προηγούμενα χρόνια κλέβατε την Εφορία και τα βάζατε στην τράπεζα ή κάτω από το στρώμα, με το σκεπτικό «σιγά μην τα βρουν», τώρα ενδεχομένως να είναι αργά.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων, είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν ότι αν ένας στόχος υπηρετείται με σχέδιο και συνεχίζεται, ασχέτως αλλαγής κυβέρνησης, μπορεί να αποδώσει καρπούς στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Η λίστα με αυτούς που εντοπίζονται να μην πληρώνουν φόρους και να πλουτίζουν κατά χιλιάδες ή κατά εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν που βρήκαν τα χρήματα που γεμίζουν τους λογαριασμούς τους και μάλιστα εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας, μεγαλώνει συνεχώς.
Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τους… συνήθεις ύποπτους, δηλαδή γιατρούς, επιχειρηματίες, γεωργούς, διευθύνοντες συμβούλους, υπάρχουν και νέα «είδη» φοροφυγάδων.
Όπως για παράδειγμα, δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι, διαπιστώνοντας ότι τα λεφτά από τους «κουτσουρεμένους» μισθούς τους, δεν επαρκούν, αποφάσισαν να πλουτίσουν με άλλους τρόπους και μάλιστα φοροδιαφεύγοντας.
Ειδικότερα, οι υποθέσεις που εντόπισε η Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείων Ιονίων Νήσων, έχουν ως εξής:
1. Ανδρόγυνο δημοσίων υπαλλήλων προσαύξησε την περιουσία του κατά 175.000,94 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
2. Δημόσιος υπάλληλος προσαύξησε την περιουσία του κατά 109.871,94 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
3. Επιχείρηση χωματουργικών εργασιών, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 311.832,00 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Οι τουριστικές περιοχές
Παράλληλα με τη διερεύνηση των σημαντικών υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος, το ΣΔΟΕ, υλοποιώντας εντολή του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, συγκρότησε συνέργεια τα οποία διενήργησαν σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά με έμφαση τις τουριστικές περιοχές.
Συγκεκριμένα, για το χρονικό διάστημα από 22 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, διενεργήθηκαν 2.712 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις, από 401 συνεργεία ελέγχου. Από αυτούς, βρέθηκαν συνολικά 740 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 4.404 παραβάσεις, από τις οποίες οι 4.307 αφορούσαν μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία… παράδεισος φοροδιαφυγής αναδεικνύεται και φέτος το Ιόνιο, με την Πρέβεζα και τη Λευκάδα, να ηγούνται.
Ακόμη και σήμερα, πολλοί καταστηματάρχες, αρνούνται να συμμορφωθούν με το νόμο, παρά τους εντατικούς ελέγχους και τα «λουκέτα» που απειλούν εστιατόρια και παραλιακά μπαρ.
Έτσι, επινοούν διαρκώς νέους τρόπους προκειμένου να φοροδιαφύγουν, ενώ απασχολούν και ανασφάλιστους.
Πάντως, το ΣΔΟΕ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, συνεχίζει με αμείωτη ένταση τους ελέγχους σε όλα τα μέτωπα, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς, με στόχο την εθελοντική συμμόρφωση, την εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης, την προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των δημοσίων εσόδων.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση: «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με πιο έντονο ρυθμό μαζί με την Οικονομική Αστυνομία, τις τελωνειακές ελεγκτικές αρχές κλ.π.
Ο αγώνας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι η πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου και στην κατεύθυνση αυτή, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα».
Το μεγάλο σχέδιο
Εξάλλου, πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μέτρα για κάλυψη περισσότερων θέσεων ελεγκτών.
«Υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλος σχεδιασμός για την πάταξη της φοροδιαφυγής με υπαλλήλους που ελέγχουν καθημερινά» δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα είναι «θεαματικά».
Βέβαια, αναρωτήθηκε «πώς κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν ακόμα να κοροϊδέψουν».
Διευκρίνισε περαιτέρω, ο κύριος Αλεξιάδης ότι στο στόχαστρο των εκτεταμένων ελέγχων βρίσκονται πρωτίστως οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι οι μικρομεσαίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Θα ξεκινήσουμε από τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία για να πάμε και στις καντίνες μετά».
Αναφερόμενος στο ζήτημα των ευθυνών των προηγούμενων διοικήσεων του υπουργείου, δήλωσε ότι το ευκολότερο είναι να επιρρίπτει κανείς ευθύνες, τονίζοντας: «Εγώ θα κριθώ με βάση τα όσα κάνω εγώ, από εσάς ζητάω την πιο αυστηρή κριτική».
Παράλληλα, αναμένεται η απόφαση που θα «βγάλει στους δρόμους» για ελέγχους τους εφοριακούς και ότι «βάσει αυτής θα προχωρήσει το προσωπικό σε ελέγχους».
Εξάλλου, σημείωσε ο κύριος Αλεξιάδης, «θα γίνουν και εσωτερικές εργασίες για να φέρουν έσοδα στο δημόσιο. Δεν θα κατεβάσουν ρολά οι εφορίες, θα είναι μέσα οι υπάλληλοι και για έκτακτες περιπτώσεις».
Την μεγάλη ανάγκη των εφοριών για προσωπικό επισημείωσε ο υπουργός προαναγγέλλοντας μέτρα: «Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από μέτρα για ενίσχυση προσωπικού, όπως ένα σχέδιο μετατάξεων από το Δημόσιο στο ΥΠΟΙΚ με διαφανείς διαδικασίες. Θα προχωρήσουμε στο να διακόψουμε και τις αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες».
Υπογραμμίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να χτυπήσουμε τη φοροαποφυγή αλλά και το λαθρεμπόριο. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει», ο Τρύφων Αλεξιάδης έδωσε στοιχεία για τον εξαιρετικά μικρό αριθμό ελεγκτών του ΣΔΟΕ, οι οποίοι απαριθμούνται σε μόλις 420 ελεγκτές πανελλαδικά. «Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά σε σχέση με το προσωπικό που έχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Καθημερινή Εφημερίδα Πρωινά Νέα


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites