Κυριακή, 15/12/2019

Εμπόδια εκ των έσω για το Άκτιο

Την ίδια στιγμή, «προειδοποιητική βολή» για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Ακτίου, στέλνουν προς την κυβέρνηση 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δέκα εκ των οποίων είχαν υπερψηφίσει τα δυο πακέτα προαπαιτούμενων μέτρων.
Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, κάνουν λόγο για τεράστια και αδικαιολόγητη οικονομική ζημία και υπογραμμίζουν ότι «με καθαρά οικονομικούς όρους, το ελληνικό κράτος θα έχει από την εν λόγω ιδιωτικοποίηση τετραπλάσια έως και πενταπλάσια απώλεια εσόδων».
Οι βουλευτές, επικαλούμενοι την σχετική πρόταση του Πανελλήνιου Συλλόγου Αερολιμενικών, αλλά και τους όρους «της αδιαφανούς –όπως τη χαρακτηρίζουν- ως προς τη μεθόδευση και το σύνολο των τεχνοοικονομικών αναλύσεων» Σύμβασης Παραχώρησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων στην κοινοπραξία «Fraport AG – Slentel Ltd», αναφέρουν πως προκύπτουν προκλητικά αντικειμενικά συμπεράσματα.
Όπως διαβάσαμε στην Γιαννιώτικη Εφημερίδα Πρωινά Νέα σύμφωνα με τους ίδιους τους βουλευτές, «η Fraport AG – Slentel Ltd για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, θα πληρώσει εφάπαξ στο ελληνικό δημόσιο 1,234 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η γερμανική εταιρεία διαχείρισης του αερολιμένα Αθηνών (Hochtief), χρωστάει 1,4 δισ. ΦΠΑ στο κράτος. Τα 1,234 δισ. ευρώ ισοδυναμούν με τα τριετή καθαρά έσοδα του κράτους από τα αεροδρόμια».
Επισημαίνουν, ακόμα ότι «Ο ιδιώτης, ενώ στη σαρανταετία θα εισπράξει πάνω από 22 δισ. ευρώ, θα αποδώσει στο κράτος μόνο 3,85 δισ., την ίδια στιγμή που το δημόσιο μόνο από το ‘σπατόσημο’ θα έχει στη σαρανταετία έσοδα 8 δισ. ευρώ».
«Με δεδομένο το γεγονός των χαμηλών προσόδων πολλών μικρών αερολιμένων, η βιωσιμότητά τους σε συνθήκες αγοράς και ανταγωνισμού θα είναι αδύνατη», υποστηρίζουν.
Τέλος, τονίζουν ότι η οικονομικές αναπτυξιακές επιπτώσεις από τυχόν ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, «θα είναι μη αναστρέψιμες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να χρεωθεί το βάρος αυτής της ιστορικής πράξης, με τη δικαιολογία της άσκησης ωμών εκβιασμών από τους δανειστές».
«Αν ολοκληρωθεί η εν λόγω ιδιωτικοποίηση, θα γίνει ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας και θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής διερεύνησης οικονομικού σκανδάλου. Οι Κρατικοί Αερολιμένες ανήκουν στον λαό και οφείλουν να παραδοθούν στις επόμενες γενιές ως περιουσία του ελληνικού κράτους. Η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να είναι διαφανής και ελεγκτέα», καταλήγουν.
Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Εθνικής Άμυνας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης-Περιβάλλοντος & Ενέργειας, από τους οποίους ζητούν παράλληλα να καταθέσουν τους ακριβείς όρους και το σύνολο των οικονομοτεχνικών αναλύσεων της Σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ με την «Fraport AG – Slentel Ltd» και τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποχρεωτικά συνοδεύουν την Σύμβαση, καθώς και τη Μελέτη Κόστους – Ωφέλειας της εν λόγω Σύμβασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ