Ο ποταμός με τις πανέμορφες μπλε Λιβελούλες … βρίσκεται στην Πρέβεζα!

Όλοι ξέρουμε τον Ποταμό Αχέροντα από τον Μύθο που ήθελε στο συγκεκριμένο ποταμό να τοποθετούνται οι πύλες για το βασίλειο του Άδη. 

 Σύμφωνα με την μυθολογία, στον Αχέροντα οδηγούσε τις ψυχές ο ψυχοπομπός Ερμής, ενώ ο Χάρος τις οδηγούσε στον Άδη, αφού πρώτα έπαιρνε ώς αντίτιμο έναν οβολό.
Στα υδάτινα μονοπάτια του Αχέροντα, εκτός από τον Μύθο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έναν ξεχωριστό βιότοπο.

 Ξεναγός στο σημερινό ταξίδι του mypreveza.gr, στις ανεξερεύνητες, για πολλούς, ομορφιές του Νομού μας, ο ευγενέστατος Γιώργος, ένας από τους Βαρκάρηδες του Αχέροντα που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα πανέμορφα μονοπάτια του Μυθικού αυτού Ποταμού, αφού πάνω από την μισή του ζωή ασχολείται με την εξερεύνηση του.

Επιβιβαστήκαμε λοιπόν στην …Νεφέλη και ξεκινήσαμε την πανέμορφη διαδρομή μας στα …άδυτα του ποταμού Αχέροντα.

 Ξεκινώντας από τον Όρμο της Αμμουδιάς και διασχίζοντας τις καταπράσινες όχθες του ποταμού μας εντυπωσίασαν η πυκνή του βλάστηση, τα ξεχωριστά είδη πουλιών και οι φωλιές τους.Από τα κλαδιά των δένδρων μπορεί να δει κανείς να κρέμονται περίτεχνες αηδονοφωλιές,  που μοιάζουν με λευκές μπάλες, και που έχουν κατασκευάσει τα αηδόνια με το λουλούδι της ιτιάς (σακουλοπαπαδίτσα).

 Η συνέχεια ήταν και αυτή συναρπαστική αφού το οικοσύστημα του Ποταμού είναι πλούσιο.   Νεροχελώνες, νερόφιδα, αλκυόνες, ερωδιοί, χέλια, κεφαλόπουλα, νερόκοτες, αργυροτσικνιάδες και ακόμα το ενδημικό είδος αχερωνογοβιός και η σπάνια βίδρα αποτελούν τους κατοίκους αυτού του πανέμορφου υγροβιότοπου.

 Εκτός από το πλούσιο πράσινο της περιοχής , θαυμάσαμε και άλλα χρώματα όπως το Μπλε χρώμα ενός σπάνιου είδους πεταλούδας που ονομάζεται λιβελούλα. Οι λιβελούλες είναι πανέμορφα έντομα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

 Το όνομα λιβελούλα προέρχεται από τη λατινική λέξη LIBELLA, που σημαίνει «υδρόμετρο», ή «υδροστάτης», ή «νερουλάς».Η ονομασία αυτή έχει να κάνει ασφαλώς με τη ζωή και τη δραστηριότητα αυτού του εντόμου, που συνηθίζει να πετάει πάνω από νερά και έλη, γιατί εκεί κυνηγάει και βρίσκει την τροφή του.

 Η λιβελούλα είναι ένα εντυπωσιακό έντομο, που δεν περνάει απαρατήρητο, τόσο για την εμφάνισή του, όσο και για το μοναδικό του πέταγμα.

 Η συναρπαστική βαρκάδα μας κατέληξε στο χωριό Μεσοπόταμος, κοντά στο Νεκρομαντείο και κάπου εκεί πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, θαυμάζοντας ξανά όσα μας εντυπωσίασαν, αφού αφετηρία και τερματισμός ήταν ο Όρμος της Αμμουδιάς.

 Μυθικός Ποταμός ο Αχέροντας δεν αρκεί όμως να ξέρουμε για αυτόν μόνο από τα βιβλία …Αξίζει να γνωρίσετε αυτό τον Ποταμό από κοντά και για τις σπάνιες ομορφιές του.

Τα καραβάκια του Γιώργου και του Βασίλη, κάθε μέρα από τις 9:00 το πρωί έως τις 20:00 το απόγευμα πραγματοποιούν δρομολόγια από την Αποβάθρα της Αμμουδιάς στο Δέλτα του Ποταμού και είναι έτοιμοι να σας ξεναγήσουν με τα σκάφη “Βούλα” , “Νεφέλη” και “Εφύρα”.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα:
6937457081
6947537229
6946924676
6972426052

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites