ΠΡΕΒΕΖΑ:Το ιερότερο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού υποδέχθηκε η Νέα Κερασούντα

Το ιερότερο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού, το αντίγραφο της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, υποδέχθηκε για μόνιμη παραμονή με διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις η Νέα Κερασούντα Πρέβεζας το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015.

Την εικόνα υποδἐχθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χρυσόστομος στην είσοδο του χωριού στις 18:30, ενώ μισή ώρα αργότερα ξεκίνησε η Δοξολογία και ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Η πρώτη μέρα της υποδοχής της εικόνας,ολοκληρώθηκε με εκδήλωση για την Παναγία Σουμελά και τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στην πλατεία του χωριού.
Χθες Κυριακή το πρωί 7/6/2015 έγινε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώ ακολούθησε μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντες Ποντίους.

Πλήθος πιστών, μεταξύ αυτών και πολλοί επίσημοι, παραβρέθηκαν στην τελετή παράδοσης –παραλαβής, στη λιτάνευση της εικόνας που ακολούθησε υπό το άγημα μελών τοπικών ποντιακών συλλόγων και σχολείων αλλά και στην ειδική εκδήλωση για την γενοκτονία των Ποντίων με την οποία έκλεισε η εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, στον χαιρετισμό που απηύθυνε μετά άλλων σημείωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική και ξεχωριστή για τον Δήμο μας. Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά έρχεται στον τόπο μας όχι μόνο για να μας προσφέρει την ευλογία της Παναγίας που την έχουμε όλοι μας ανάγκη, αλλά και για να μας μεταφέρει όλα τα βαθύτερα μηνύματα της πίστεώς μας.
Παραλαμβάνουμε και καλωσορίζουμε στον Δήμο μας, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση το ιερό σύμβολο του ξεριζωμένου ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που εκφράζει βαθύτατα την κοινή συνείδηση όλων των Ελλήνων.
Η βαθιά πίστη στην Παναγία Σουμελά ήταν αυτή που βοήθησε τους κατατρεγμένους Έλληνες του Πόντου να κρατήσουν ζωντανή την εθνική μνήμη, ήταν εκείνη που τους έδωσε τη δύναμη να αγωνιστούν και ταυτόχρονα ισχυροποίησε τη θέληση για έναν κόσμο δικαιότερο και αδελφωμένο.
Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς -και αυτό δεν το λέω για λόγους αβρότητας- που έχουμε στον Δήμο μας έντονο το στοιχείο των ανθρώπων που ήρθαν από τον Πόντο.
Ειδικά στη σημερινή δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση αποτελούν το φωτεινό παράδειγμα, διότι οι απανταχού Έλληνες του Πόντου, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, επούλωσαν τις πληγές τους και μέσα από την εργατικότητα, τη μεθοδικότητα, αλλά και την πίστη τους, κατάφεραν όχι μόνο να ξανασταθούν στα πόδια τους, αλλά και να μεγαλουργήσουν.
Είναι ξεχωριστή τιμή και ευλογία μαζί, για την Κοινότητα Νέας Κερασούντας και κατ’ επέκταση για ολόκληρο τον Δήμο μας, που η εικόνα της Παναγιάς Σουμελά θα παραμείνει στον τόπο μας για να αποτελέσει οδηγό θεώσεως, για να μπορούμε να προσφεύγουμε για να εκφράζουμε το θρησκευτικό μας συναίσθημα, να αντλούμε τα σωτηριώδη μηνύματα και τα βαθύτατα νοήματά της, αλλά και τη δύναμη και το κουράγιο για να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής.
Η έλευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα εκπληρούμενο χρέος. Ήταν ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Νέας Κερασούντας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Πριν από λίγες ημέρες γιορτάστηκε σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας -και όχι μόνο- η επέτειος της γενοκτονίας του ελληνισμού του Πόντου.
Αν μου επιτρέπετε, με την ευκαιρία της έλευσης της θαυματουργής εικόνας της Παναγιάς Σουμελά, θα ήθελα να κάνω μία έκκληση και συνάμα μία πολιτική παρέμβαση. Θέλω να καλέσω τους ισχυρούς της γης και να τους ζητήσω να συνδράμουν στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης του πιο μεγάλου χρέους που έχουν αφήσει σε εκκρεμότητα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα και το οποίο δεν είναι άλλο από την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κάτι που έχει πράξει ήδη η ελληνική Βουλή.
Θεωρούμε ότι η αποκατάσταση των γεγονότων και η παραδοχή της ιστορικής αλήθειας, όσο σύνθετη και σκληρή και αν είναι, αποτελεί την πιο στέρεα βάση για την ειρήνη, τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ.  Χρυσόστομο για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του, τον Ποντιακό Σύλλογο Νέας Κερασούντας για τον μακροχρόνιο αγώνα του για την έλευση της εικόνας, ένας αγώνα που βρίσκει σήμερα την δικαίωσή του, τον ιερέα της κοινότητας πατέρα Χαράλαμπο, τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής, καθώς και την Τοπική Κοινότητα για τη συνεργασία και τις συντονισμένες ενέργειες που έκαναν, ώστε να έρθει σήμερα και να μείνει για πάντα κοντά μας η εικόνα της Παναγιάς Σουμελά».
«Εκπληρούμενο χρέος» χαρακτήρισε τη έλευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Νέα Κερασούντα και ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Δημήτρης Καραβασιλείου ο οποίος αναφέρθηκε και στις μακροχρόνιες προσπάθειες των τοπικών συλλόγων, της κοινότητας και του πατέρα Χαράλαμπου για να φτάσει αυτή η ξεχωριστή ευλογημένη στιγμή.  
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πατέρας Χαράλαμπος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος ‘Παναγία Σουμελά’ κ. Γιώργος Τανιμανίδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων κα Χριστίνα Σαχινίδη και εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.
Εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικολάου Καλαντζή στην τελετή παραβρέθηκαν: Οι Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας κ.κ. Μπάρκας Κωνσταντίνος και Στέργιος Γιαννάκης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ.  Χρυσόστομο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζηρού κ. Χασίδης Χρήστος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Παπαβασιλείου και Γκάρτζιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κες Μαρία Γάλλιου και Αναστασία Καραπάνου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, της Εκκλησίας, άλλοι επίσημοι και πολύ κόσμος.

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Στο νέο του σκοπευτήριο θα ξεκινήσει τις προπονήσεις του το 2021 το Αθλητικό Σκοπευτικό Σωματείο Ν. Πρέβεζας

28/11/2020, 9:23 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Tablets για την τηλεκπαίδευση προμηθεύτηκε ο Δήμος Πάργας

28/11/2020, 8:55 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Νέα κρούσματα Κορωνοϊου και στους 4 Νομούς της Ηπείρου

28/11/2020, 7:32 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Τραγική κατάληξη στην εξαφάνιση του 47χρονου -Βρεθηκε απαγχονισμένος

28/11/2020, 5:27 μμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Πόλη της Άρτας και τα αξιοθέατα της (ΒΙΝΤΕΟ)

28/11/2020, 1:22 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Πίστωση 410 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 97.662 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4

28/11/2020, 11:02 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites