Αφιέρωμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στην Πρέβεζα!!!

Γνωριμία με την περιοχή

Βγαίνοντας εκτός, με διάθεση εξερεύνησης, σε απόσταση αναπνοής θα βρείτε τη Νικόπολη και το νέο μουσείο της. Η ρωμαιοχριστιανική πόλη είναι έτοιμη να αφηγηθεί μια ολόκληρη χιλιετία ιστορίας, εκεί όπου η Ανατολή συνάντησε τη Δύση όταν ο Οκταβιανός Αύγουστος νίκησε τα στρατεύματα του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας.

Λίγο πιο πάνω, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα γοητεύει με τις δικές του σκοτεινές ιστορίες επικοινωνίας με τον Αδη. Και όμως, ο ποταμός Αχέροντας είναι γεμάτος χρώματα, ήρεμος και προσιτός, κι ας είναι γνωστός ως «Μαυροπόταμος». Προσφέρει μάλιστα τη δυνατότητα για βαρκάδες και ήπιο rafting, τόσο ήπιο που ενδείκνυται για αρχάριους και οικογένειες! Οι πιο περιπετειώδεις δεν έχετε παρά να αναζητήσετε την ορμητική ροή του Αραχθου, σε άλλες γειτονιές της Ηπείρου. Ο Αχέροντας φιλοξενεί ταβερνάκια στις όχθες του για μεσημεριανή στάση κάτω από τα πλατάνια, αηδονοφωλιές και πλήθος άλλων πουλιών που ξεσηκώνουν με το κελάηδημά τους. Στις εκβολές του, στο χωριό Αμμουδιά, μπορείτε να κάνετε μια πρώτη δροσερή βουτιά, εκτός κι αν επιμένετε να αναζητείτε τις «Πύλες του Αδη». Αριστερά των εκβολών του βρίσκονται κάποιοι όμορφοι κολπίσκοι, όπως το Αλωνάκι, ο Ορμος του Οδυσσέα, η Σκάλα και η Κερέντζα. Μια εναλλακτική επιλογή σε μια ακτογραμμή στην οποία κυριαρχούν παραλίες χιλιομέτρων.

Η πρώτη που γεμίζει κόσμο είναι η «Κυανή Ακτή» της Πρέβεζας, που με λίγους φοίνικες επιχειρεί να δικαιολογήσει το ξενόφερτο όνομά της. Ωστόσο, το δάσος των πανύψηλων ευκαλύπτων σφραγίζει επιβλητικά την ελληνικότητά της. Παιδάκια παίζουν ρακέτες, γονείς έχουν καταλάβει τα σκιερά σημεία του café-bar, εφηβικά κορμιά επιδίδονται σε εντατικό μαύρισμα και ασίγαστο φλερτ.

Το ολοστρόγγυλο λιμάνι της Πρέβεζας μοιάζει με κλειστό κύκλο, που για κάποιον (οικονομικό προφανώς) λόγο προτιμούν τα ιστιοπλοϊκά για δέσιμο. Κόσμος ψαρεύει με καλάμια, τραπεζοκαθίσματα είναι έτοιμα να υποδεχτούν καλοκαιρινές παρέες, ταξιδιωτικοί συντάκτες εξερευνούν με δανεικά ποδήλατα.

Αδικα στιγματισμένη από την αυτοκτονία του Καρυωτάκη και κάποιους ειρωνικούς γι’ αυτή στίχους του, η πόλη είναι γεμάτη χρώμα, απλή και φιλική. Τα στενά δρομάκια του ιστορικού της κέντρου, όπως το Σαϊτάν Παζάρ, είναι γεμάτα ουζερί και ταβερνάκια, μπαρ και μουσικές που ζωντανεύουν τα βράδια της. Στάση για ένα παγωτό χωνάκι μηχανής Χαμπέ (ΗΒ Café, όπως λέει η ταμπέλα του) με φρέσκο γάλα, από αυτά που σπάνια συναντάς πλέον σε όλη την Ελλάδα. Καρυδόπιτα, ραβανί, δυο-τρεις ακόμη σπιτικές «αμαρτίες» και η πηγαία ευγένεια της Εύης γλυκαίνουν το απογευματινό πέρασμα από την Πρέβεζα.

Συνεχίζουμε για Παντοκράτορα. Χτίστηκε το 1807 από τον Αλή Πασά στον ομώνυμο οικισμό της Πρέβεζας και είναι το μόνο από τα τρία κάστρα της πόλης που είναι επισκέψιμο. Ασκήσεις ισορροπίας πάνω στα μισογκρεμισμένα τείχη και θέα. Από εδώ μπορείτε να δείτε το Ιόνιο να εισχωρεί στον Αμβρακικό. Το κάστρο κατά καιρούς ζωντανεύει με μουσικές βραδιές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι από την Πρέβεζα επιστρέφω μισοδιαβασμένη. Θα ήθελα να είχα περπατήσει περισσότερο τους δρόμους και την ιστορία της. Γι’ αυτό ευθύνεται το εστιατόριο του SESA και εκείνα τα λουκούλλεια δείπνα του με ευφάνταστες σαλάτες και πολλά ενδιαφέροντα πιάτα, που μας περίμεναν μαζί με μια όμορφη δύση.

Οπως οι περισσότεροι προορισμοί, το Μονολίθι και οι λοιπές εντός και εκτός της Πρέβεζας γειτονιές αλλάζουν πρόσωπο από μέρα σε μέρα και από μήνα σε μήνα. Τώρα τον Ιούνιο σε προσέχουν παντού λίγο παραπάνω, πετυχαίνεις καλύτερες τιμές και απολαμβάνεις παραλίες όπως αυτή σε όλη την απεραντοσύνη τους.

Μετάβαση

Στα μέρη αυτά μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς, οδικώς και υποθαλασσίως. Το αεροδρόμιο του Ακτίου βρίσκεται δίπλα στην Πρέβεζα και τη θερινή περίοδο η Aegean πραγματοποιεί πτήσεις από Αθήνα 3 φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Παρασκευή, Κυριακή). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις σελίδες www.ypa.gr και www.aegean.gr ή καλέστε στο 26820-22.355 για πτήσεις από Αθήνα και στο 26820-47.500 για πτήσεις από Σητεία και νησιά του Ιονίου. Οδικώς θα χρειαστείτε περίπου 5 ώρες και ο πιο σύντομος δρόμος είναι διασχίζοντας το υποθαλάσσιο τούνελ του Ακτίου.

Δραστηριότητες

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Νικόπολης και του Αχέροντα είναι επισκέψιμοι καθημερινά (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, www.yppo.gr | Νεκρομαντείο Αχέροντα, T/26840-41.206, www.Igepka.gr/nekromanteio | Νικόπολη, Τ/26820-41.336, www.Igepka.gr/nikopoli | Μουσείο Νικόπολης, Τ/26820-89.892, www.nicopolismuseum.gr)
Eco Cruising (T/26820-41.992, 6973-395.839, 6975-067.399, www.eco-cruising.gr). Ενα παραδοσιακό τρεχαντήρι είναι έτοιμο να σας ξεναγήσει στον Αμβρακικό με στάση για μπάνιο και φαγητό και έμφαση στη φυσιολατρία. Παρατήρηση πουλιών, συναντήσεις με δελφίνια και διακριτική γνωριμία με τις χελώνες Caretta caretta της περιοχής είναι στα πιθανά σενάρια.
Acheron Delta Kayaking Eco Tour (T/6977-700.122, 6978-808.608, www.acheronkayak.gr). Ο πιο ήπιος τρόπος εξερεύνησης του Αχέροντα, που ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura, είναι κυλώντας στα ήσυχα νερά του με canoe kayak και κάνοντας στάσεις για παρατήρηση και φωτογράφιση κρεμαστών αηδονοφωλιών, νεροχελωνών κ.ά.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

Στο διαδίκτυο

Περισσότερα για την Πρέβεζα θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.preveza.gr

kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Παραλία της Καστροσυκιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

19/08/2023, 10:00 μμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Παραλία Βράχου Λόυτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

15/07/2023, 2:18 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η  Ήπειρος, ο απόλυτος προορισμός αυθεντικών εμπειριών, στη Philoxenia 2022

23/11/2022, 11:55 πμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Αμμουδιά Δήμου Πάργας απο ψηλά

02/07/2022, 2:25 μμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το κάστρο του Αλη Πασά στην Ανθούσα Πάργας (ΒΙΝΤΕΟ)

15/05/2022, 11:38 πμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Κορωνησία και τα αξιοθέατα της

01/05/2022, 1:51 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «ΤΑΞΙΔΙ 2022» στη Λευκωσία

23/03/2022, 12:15 μμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πεδία Μαχών εμφυλίου Πολέμου (Γράμμος)

05/12/2021, 5:33 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites