ΠΡΕΒΕΖΑ: Ιδού πως προκαλούν διάβρωση στην Κυανή Ακτή …

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ
Πριν από λίγες μέρες στη λεκάνη των προβόλων που βρίσκεται το καφενείο της Κυανής, έγινε ολοσχερής απόσυρση υλικού που ήταν σχεδόν συμπαγής μάζα φυκιών και άμμου (βλέπε φωτο).  Δεν γνωρίζουμε τίνος ήταν αυτή η πρωτοβουλία, γνωρίζουμε όμως ότι σε αυτό το κομμάτι της ακτής μας το εδαφικό ισοζύγιο εξαιτίας της διάβρωσης είναι αρνητικό.  Επειδή ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου θα υπάρξουν από το Δήμο και άλλες εργασίες  διευθέτησης και καθαρισμού στην περιοχή μας, ως σύλλογος θέτουμε στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες και στους υπεύθυνους Αντιδημάρχους τα παρακάτω (περιέχονται και αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς):
Δημοσίευμα 1
Καλοκαίρι 2012 γράφαμε:  … με την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος και τις διαδοχικές επιστρώσεις (φυσική διαδικασία),  το υλικό αυτό (φύκι και άμμος) με την επίδραση και άλλων παραγόντων (φερτό υλικό βροχής κλπ) «εδαφοποιείται» (κομποστοποιείται), αποκτά χλωρίδα που λειτουργεί περαιτέρω ως εδαφοβελτιωτικός παράγοντας  και αναπληρώνει την ακτή (εικόνες 3,4,5)  …



 

 

Δημοσίευμα 2
Ο τ. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας Μιχάλης Λουκάς σε δημοσίευμά του (1/7/2014) έγραφε
«… Ας σημειωθεί ότι η διάβρωση επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια, επειδή ορισμένοι άσχετοι αφαιρούν και μάλιστα σε βάθος τα συσσωρευμένα φύκια (εικόνα  2) που αποτρέπουν τη διάβρωση … (εικόνα 1)».

Μία ακόμα αλήθεια
Κατά τη διάρκεια της θητείας μέλους του συλλόγου στο Δήμο ως ΠΔΣ  (2002-04),  παραβρέθηκε σε εποπτεία του έργου προστασίας της Κυανής με τον κο Μουτζούρη – τ. Πρύτανη του ΕΜΠ και μελετητή του έργου. Οι συμβουλές του (πιστεύω και οδηγίες προς την τεχνική υπηρεσία) ήταν «να αφήσουν τη φύση να λειτουργήσει και πιο συγκεκριμένα να μη γίνεται σε καμιά περίπτωση απόσυρση φυκιών από την ακτή».
Δημοσίευμα 3
… η εμπειρία μας από τη βιωματική σχέση με το χώρο, η φωτογραφική καταγραφή της εξέλιξης πολλές δεκαετίες τώρα αλλά κυρίως η επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση, έχουν οδηγήσει το σύλλογό μας (Άγιο Γεώργιο) σε παρεμβάσεις που όχι μόνο αποσοβούν σοβαρούς κινδύνους καταστροφής της ακτής, αλλά συμβάλλουν και στην ανάπλαση των ανακτηθέντων εδαφών της (εικόνα 5 – δενδροφύτευση).  
ΥΓ 1
Στις εικόνα 5 της λεκάνης των προβόλων κάτω από τον οικισμό Αγίου Γεωργίου, φαίνεται κατά μήκος της ακτής το μεγάλο πλάτος του δημιουργηθέντος  εδάφους. Φαίνεται επίσης και η αντιδιαβρωτική λειτουργία των φυκιών στο χειμέριο κύμα (εικόνα 5α).  Ο Σύλλογος δεν επέτρεπε αφαίρεσή τους παρά μόνο μία επιφανειακή διευθέτηση.  Το υλικό αυτό (φύκια, άμμος και άλλα φερτά υλικά από τη βροχή) είναι η υποδομή για την ανάπτυξη χλωρίδας που λειτουργεί περαιτέρω ως εδαφοβελτιωτικός παράγοντας  και δημιουργεί καινούργια ακτή (αναφερθήκαμε και πιο πάνω).
ΥΓ 2
Επειδή κάποιοι «ειδήμονες» αναπτύσσουν κατά καιρούς διάφορες θεωρίες για την προστασία των ακτών μας, από το πλούσιο αρχείο του Συλλόγου μας, παρουσιάζουμε τις παρακάτω εικόνες που τεκμηριώνουν τις θέσεις μας που είναι και θέσεις της επιστημονικής κοινότητας. Αρκεί να παρατηρήσετε την διαχρονική εξέλιξη στις εικόνες 1,4 για να καταλάβετε.

ΥΓ3
Οι υπεύθυνοι φορείς πρέπει επιτέλους να δρουν και να παρεμβαίνουν με εργαλείο την επιστημονική άποψη για ευαίσθητα περιβαλλοντικά θέματα  …  Μερικές από τις ακτές μας έχουν φύκια, άλλες έχουν φύκια και άμμο, άλλες άμμο, άλλες βράχια (σκεφθήκανε σε αυτή την περίπτωση το πλεονέκτημα από την ανάπτυξη υποβρύχιου τουρισμού? ). Οι καλοκαιρινές διευθετήσεις να γίνονται βάσει αυτών των δεδομένων αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε καταστροφικά αποτελέσματα. Δεν αναφερόμαστε στην περίπτωση μεταφοράς υλικού (άμμος) από άλλες περιοχές γιατί αυτό δεν συνιστά αφαίρεση και είναι καλοδεχούμενο. Άλλωστε και η μελέτη προέβλεπε μεγάλες ποσότητες υλικού στις λεκάνες των προβόλων μέχρι το ύψος τους πράγμα που δεν έγινε (σε ΔΣ συζητήθηκε το θέμα και παρουσιάστηκαν στοιχεία από το Σύλλογο Αγίου Γεωργίου σε ημερίδα για την Κυανή ακτή) …
ΥΓ4
Στην εικόνα 6 φαίνεται ως τώρα, η εναπόθεση μεγάλου όγκου υλικού. Με μια απλή ματιά διαπιστώνεται ότι πρόκειται για ένα μείγμα (σχεδόν συμπαγές) φυκιών με μεγάλη ποσότητα άμμου. Στο μέρος αυτό γίνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο ολοσχερής απόσυρση,  με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διάβρωση. Αυτό επιτείνεται και με την πλημμελή λειτουργία του προβόλου στο καφενείο της Κυανής που πρέπει φέτος να αναπληρωθεί. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί αυτό το υλικό αλλά να γίνει μία επιφανειακή διευθέτηση που θα καλύψει και τα μπάζα που χάσκουν χρόνια τώρα δίπλα από τον ανοικτό αγωγό ομβρίων που διασχίζει το άλσος (όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου ήδη έγινε ολοσχερής απόσυρση υλικού).

 

Σύλλογος Αγίου Γεωργίου

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites