Ενδιαφέρουσα ημερίδα στο ΤΕΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – «Το φαινόμενο του εκφοβισμού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

Ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Λογιστικής του ΤΕΙ Πρέβεζας, παρουσία σπουδαστών και εκπαιδευτικών.
Ομιλητές ήταν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πρέβεζας Ευάγγελος Μάστακας και η Γεωργία Γκαντώνα Συμβουλευτική Ψυχολόγος.
Ο κ. Μάστακας μίλησε εκτενώς για την Νομική προσέγγιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας. Με παραδείγματα περιστατικών που ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει στην επαγγελματική του πορεία, επιχείρησε να δώσει τη διάσταση του φαινομένου της βίας στα σχολεία και τα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σημειώνοντας πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μαθητές οδηγήθηκαν στο θάνατο ως αυτόχειρες και μάλιστα χωρίς να έχουν κανένα οικογενειακό πρόβλημα.
Απευθυνόμενος στους σπουδαστές ανέφερε χαρακτηριστικά «Όταν δούμε ένα συμμαθητή μας, ένα συμφοιτητή μας ψυχολογικά χάλια, δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε.» τόνισε μεταξύ άλλων και επισήμανε «Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δεν έχουν αυξηθεί. Για τις αυτοκτονίες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, δεν πρέπει να λέμε ότι όλες οι αυτοκτονίες οφείλονται στην οικονομική κρίση αλλά όταν είναι αποδεδειγμένο. Οι ψυχολόγοι θα μας πουν  εάν τα απονενοημένα διαβήματα οφείλονται σε οικονομικούς λόγους ή ψυχολογικούς ή άλλους λόγους. Δεν μπορώ να πω ότι το τελευταίο διάστημα η βία αυξήθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μπορώ να πω τι κάνει η Δικαιοσύνη για τα  υπερχρεωμένα Νοικοκυριά, μειώνονται όταν κάνεις την αγωγή μέχρι και 90% τα δάνεια. Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις τελευταίες μειώσεις των Συντάξεων και των εισφορών. Που υστερούμε; Δεν  έχουμε σαν Εισαγγελείς, σαν Δικαστές και σαν Δικαιοσύνη Γραφείο Τύπου. Δεν είμαστε απολογιστικοί στα θετικά! Εάν δείτε πως δικαιώνονται κάποιοι δανειολήπτες, πως διαγράφονται οι τόκοι. Το τι μπορεί να κάνει ένας  Εισαγγελέας με τους πολιτικούς; Τίποτα! Απαγορεύεται δια Νόμου! Όταν οι Εισαγγελείς βλέπουν σε μία Δικογραφία ότι είναι Ποινικά εμπλεκόμενοι Βουλευτές ή Πολιτευτές, είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε κάτω το στυλό και  να διαβιβάσουμε τη Δικογραφία μέσω του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη Βουλή. Η Βουλή αναλαμβάνει ρόλο ελέγχου. Υπάρχει πολιτική ευθύνη, υπάρχει όμως και πολιτική ανευθυνότητα με το Νόμο περί Υπουργών» είπε ο κ. Μάστακας και επισήμανε πως η πόρτα του Εισαγγελέα είναι πάντα ανοιχτή για όλους.
Η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Γεωργία Γκαντώνα μίλησε για τις ψυχολογικές διαστάσεις του εκφοβισμού στον φοιτητικό πληθυσμό.
Απαντώντας σε ερωτήσεις η κα Γκαντώνα σημείωσε πως είναι  διαφορετικό πράγμα το υποτάσσομαι και διαφορετικό το σέβομαι κανόνες, θεσμούς και ιεραρχίες, ενισχύοντας το δεύτερο με την παράμετρο βέβαια να δίνεται στο άτομο το δικαίωμα να αγωνίζεται για κάτι καλύτερο σεβόμενο πάντα τους κανόνες.
«Δεν έχω την αίσθηση ότι έχει αυξηθεί η βία λόγω κρίσης. Αυτό που έχει αυξηθεί είναι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα σε πολύ μεγάλο βαθμό και η χρήση ψυχοφαρμάκων, αυτό αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε να πούμε από την Οικονομική Κρίση ωφελήθηκε η βιομηχανία Ψυχοφαρμάκων, αυξήθηκε η χρήση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών.
Αυτοκτονία δεν επέρχεται εάν δεν έχει προηγηθεί βαριά κατάθλιψη» υποστήριξε και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Οι μαθητές παρουσιάζουν απαξίωση προς την Εκπαίδευση. Και στην Δευτεροβάθμια και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Εκπαίδευση από τη δεκαετία του ’70 και  του ’80 στην Ελλάδα ήταν αξία ίσως υπερτιμημένη. Οι οικογένειες παραδοσιακά είχαν έναν τρόπο να καταξιωθούν εάν τα παιδιά τους είτε έβγαζαν πολλά χρήματα είτε γίνονται πολύ μορφωμένα. Τα παιδιά μάζευαν 40 διπλώματα χωρίς να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στην πράξη, τώρα με την Κρίση αυτό απαξιώθηκε. Η Εκπαίδευση έχασε την αξία που είχε και αυτό φαίνεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπου αυξήθηκαν  τα ψυχοσωματικά και γενικά οι άνθρωποι κάπως κλείστηκαν στον εαυτό τους» ανέφερε.
Άρης Τσελίκος για την εφημερίδα ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites