ΠΡΕΒΕΖΑ: Πλήθος πιστών στον πανηγυρικό εσπερινό στην Αγία Πελαγία-Αύριο το παραδοσιακό πανηγύρι!!!

 Με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 3 Μαϊου παραμονή της Αγίας Πελαγίας ο πανηγυρικός εσπερινός, στον φερώνυμο Ναό της Καστροσυκιάς.

 Αύριο Δευτέρα και ώρα 7:00 το πρωί ανήμερα της Αγίας Πελαγίας, θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία, ενώ μετά το τέλος της στις 11:00 στον προαύλιο χώρο της Ι. Μονής  θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό πανηγύρι  με την συμμετοχή της Παιδικής και Νεανικής Χορωδία Καστροσυκιάς. Τη Χορωδία θα συνοδέψει, όπως πάντα, ζωντανή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων.

 Μετά το πέρας της Εκδήλωσης θα ακολουθήσει η Κλήρωση της Λαχειοφόρου Αγοράς με 45 Δώρα την οποία διεξάγει η Χορωδία για την ενίσχυση των προσπαθειών της στο χώρο της μουσικής

Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Αγίας Πελαγίας στην Καστροσυκιά:
Η μονή Αγίας Πελαγίας βρίσκεται σε μικρή απόσταση στα νότια του οικισμού Καστροσυκιάς. Είναι κτισμένο στην ελαιόφυτη πλαγιά που εκτείνεται από τις παρυφές του οικισμού προς το Ιόνιο Πέλαγος, δίπλα στην εθνική οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας.
Χτίστηκε τον 17° αιώνα και ανακαινίστηκε δύο φορές, το 1613 και το 1795, σύμφωνα με τις επιγραφές.Το 1856 φαίνεται ότι κατασκευάσθηκε το λίθινο τέμπλο του καθολικού. Η χρονολογία είναι γραμμένη στις εικόνες της Σταυρώσεως και των Αγίων Αποστόλων.

Το καθολικό της μονής είναι απλός τετρακιόνιος σταυροειδής, εγγεγραμμένος ναός με πλάγιους χορούς και κτιστό τέμπλο του 1856.Τα κελιά βρίσκονται στα δυτικά του καθολικού και αποτελούν κτίσμα σχήματος ορθογωνίου με τρεις χώρους διαμονής και ανοικτού εξώστη. Από τα κτίρια που διατηρούνται σήμερα το παλαιότερο χρονολογημένο είναι ο πυλώνας με το τοξωτό θύρωμα, ο οποίος φέρει τη χαραγμένη στο επίχρισμα επιγραφή «Σ/Σ/ 1894».

Η Μονή κτίστηκε το 1894 καιέχει κτιστεί στα ερείπια ρωμαϊκού κτιρίου, λείψανα του οποίου είναι εμφανή στον περίβολό της, ενώ πρόσφατα σε ένα από τα κελιά της αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκών χρόνων.Η μονή έχει κριθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα 717/τβ/19.8.1997.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η Μονή έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο, από το ερωτικό σκάνδαλο, που ξέσπασε με τον τότε Μητροπολίτη Πρέβεζας Στυλιανό Κορνάρο, που κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις για χώρο ερωτικών συνευρέσεων.
Η Μονή, με πρωτοβουλίες του Μακαριότατου  Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιου Καλαμαρά. έχει κριθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με ΦΕΚ 717/τβ/19.8.1997, και ενταχθεί σε ευρωπαικό πρόγραμμα προστασίας και ανακαίνισης ιερών μονών της Ορθοδοξίας. Ήδη έχει ανακαινιστεί και επισκευαστεί, τόσο ο ναός, όσο τα κελιά και ο περιβάλλων χώρος
Ο εφημέριος της Καστροσυκιάς έχει στην φροντίδα του και την Αγία Πελαγία.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Κορωνοϊό – Στο επίπεδο Α η Πρέβεζα

31/10/2020, 10:28 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Δύο νέα κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

31/10/2020, 8:39 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων από το σεισμό στο Φανάρι

31/10/2020, 6:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκτός κινδύνου οι τραυματίες από το επεισόδιο στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας

31/10/2020, 4:01 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αιματηρό επεισόδιο στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας – Τρεις άνδρες στο Νοσοκομείο

31/10/2020, 1:22 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

REQUIEM (Παγκόσμιος τρόμος υψηλού ιικού φορτίου)

31/10/2020, 8:23 πμ


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ