ΠΡΕΒΕΖΑ: Απλήρωτη και ανασφάλιστη Εργασία ιδίως στα τουριστικά επαγγέλματα!!!

Σε μάστιγα τείνει να μετατραπεί η απλήρωτη εργασία στην Πρέβεζα σύμφωνα με εργαζόμενους και ιδίως στον Κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων. Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία της περιοχής μας είναι εγκλωβισμένοι στη λογική του «έναντι». Αναγκάστηκαν να δεχτούν  αυτή τη μέθοδο με την ελπίδα πως σιγά σιγά θα πληρωθούν. Αποτέλεσμα του «έναντι» είναι να υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων σήμερα που τους οφείλονται μισθοί που ξεπερνούν τα 16.000 ευρώ από το καλοκαίρι  του 2010. Αντιλαμβάνεται κανείς σε ποια οικονομική κατάσταση  έχουν περιέλθει αφού δουλεύουν εποχικά. Η εργοδοτική ασυδοσία σε όλο της το μεγαλείο ή συντρέχουν και άλλοι λόγοι;
Εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές μονάδες της Πρέβεζας έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται.
Θα πρέπει να πούμε πως μόνο τις τελευταίες μέρες περίπου 20 εποχικοί εργαζόμενοι βρίσκονται για υποθέσεις απλήρωτης εργασίας στα Δικαστήρια της Πρέβεζας διεκδικώντας τα χρήματά τους. Αυτοί είναι μόνο όσοι τολμούν, υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που κρατούν το στόμα τους κλειστό, διότι ο φόβος για το επόμενο καλοκαίρι δεν τους αφήνει περιθώρια, καθώς οι εργοδότες φροντίζουν να δίνουν τις ανάλογες «συστάσεις» σε συναδέλφους τους ξενοδόχους ώστε να αποφύγουν την πρόσληψη συγκεκριμένων εργαζομένων που ζητούν να… αμείβονται!!!
Το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ δια στόματος του Προέδρου Χρήστου Δημόπουλου ο οποίος σημείωσε πως οι περιπτώσεις είναι  πολλές και  μάλιστα ορισμένοι εργοδότες έχουν το θράσος ακόμη και να απειλούν τα Συνδικάτα που στηρίζουν τους εργαζόμενους στις διεκδικήσεις τους.
Σύμφωνα με στοιχεία αυτοί που πλήττονται κυρίως από την απλήρωτη εργασία είναι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, ενώ η αδήλωτη εργασία ανθεί σε επιχειρήσεις εστίασης αλλά και στους εργαζόμενους delivery.
Οι συνθήκες εργασίας για τους απλήρωτους στον τομέα του τουρισμού ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής. Συμβάσεις για 4ωρο που αμείβονται με 4ωρο αλλά οι εργαζόμενοι δουλεύουν 8αωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Συμφωνίες εργαζομένων να έχουν αρμοδιότητα σε 7 κλίνες σε ξενοδοχεία ενώ στην πράξη οι κλίνες να ξεπερνούν τις 14, με αποτέλεσμα ο χρόνος δουλειάς να αυξάνεται ενώ οι υπερωρίες να μην υπάρχουν καν στο λεξικό των εργοδοτών.
Υπάρχουν εργαζόμενοι που στους ελέγχους των Υπηρεσιών μετατρέπονται αυτόματα σε πελάτες, ενώ αν κάποιος ζητήσει να εργαστεί και να πληρωθεί σύμφωνα με αυτά που ορίζει η σύμβαση… απλά απολύεται!!!
Αν και κάθε καλοκαίρι ακούμε ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία του Νομού μας αγγίζει το 100% , δυστυχώς αυτό δεν μεταφράζεται και στις πληρωμές των υπαλλήλων αλλά αντιθέτως μεταφράζεται  σε απλήρωτες εργατοώρες και μαύρη εργασία.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας Ιωσήφ Ντούσκας εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην Τ.Φ. κατηγορηματικός, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει θέμα απλήρωτης εργασίας σε ξενοδοχεία του Ν. Πρέβεζας, αλλά ούτε και πληρωμές εργαζομένων με τη μέθοδο του «έναντι» . Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει ζήτημα απλήρωτης εργασίας στα ξενοδοχεία του Ν. Πρέβεζας. Μπορεί κάποιο ξενοδοχείο να έχει διαφορές με εργαζόμενο, έτσι δεν είναι σίγουρο ότι του οφείλει χρήματα, αλλά μπορεί να βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη για άλλα θέματα. Υπάρχουν υπάλληλοι που διεκδικούν χρήματα για την περίοδο του χειμώνα που τα ξενοδοχεία που εργάζονταν ήταν κλειστά. Εγώ δεν γνωρίζω κάποιον ξενοδόχο που να πληρώνει με ‘έναντι’ στην περιοχή μας. Εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη καταγγελία, τότε μπορούμε να την εξετάσουμε » ανέφερε.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους ως delivery σε fast food της Πρέβεζας και  του Νομού γενικότερα, υπάρχει επίσης αδήλωτη εργασία ενώ δεν είναι υπάρχουν και περιπτώσεις οδηγών δικύκλων χωρίς δίπλωμα οδήγησης, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Εστιατόρων και Συναφών  Επαγγελμάτων Σπύρος Κόκκαλης σε δηλώσεις του στην Τ.Φ. ανέφερε χαρακτηριστικά «Εν πρώτοις, θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν παιδιά που δουλεύουν χωρίς δίπλωμα οδήγησης. Όσον αφορά την απλήρωτη εργασία δεν υπάρχει στην εστίαση της περιοχής μας, ενώ η ανασφάλιστη εργασία έχει μηδενιστεί. Εάν υπάρχουν ένας δύο τυχοδιώκτες, αυτό είναι άλλο θέμα.  Να επισημάνω ακόμη πως τα καταστήματα τις Κυριακές του καλοκαιρού κινούνται, δουλεύουν, και πρέπει να είναι ανοιχτά, ενώ και για μισή ώρα ένα καράβι εάν έρθει στην Πρέβεζα είναι καλό και ενισχύει την τοπική οικονομία».
Σε ερώτησή μας προς τον κ. Κόκκαλη για το κρουαζιερόπλοιο που αγκυροβόλησε στο Λιμάνι της Πρέβεζας την προηγούμενη Κυριακή και  τις απολαβές που είχε η επιχείρησή τους από τους τουρίστες, ανέφερε χαρακτηριστικά «Δούλεψε το ΚΤΕΛ που τους μετέφερε στη Νικόπολη και αυτό κάτι είναι. Αλλά και στο Μουσείο κάτι θα άφησαν…».
Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε πως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στα Δικαστήρια Πρέβεζας υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις τόσο για απλήρωτη όσο και για ανασφάλιστη εργασία.
Άρης Τσελίκος για την εφημερίδα ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites