Τρίτη, 28/01/2020

Βάζουν μπρος τις «μηχανές» για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας

Το Γεφύρι της Πλάκας χτίστηκε το 1866 από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Μπέκα και γκρεμίστηκε 149 χρόνια μετά από την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε όλη την Ήπειρο το Φεβρουάριο του 2015. 

 Το πέτρινο γεφύρι υποχώρησε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων , με τα ορμητικά νερά του Αράχθου να παρασέρνουν τα σπασμένα κομμάτια.

Η είδηση προκάλεσε θλίψη στους κατοίκους του Νομού Ηπείρου, καθώς το συγκεκριμένο γεφύρι στα Τζουμέρκα αποτελούσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αρχιτεκτονικής με πέτρα της εποχής. Ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (19 μ. ύψος).Για χρόνια λειτουργούσε ως τελωνείο, μέχρι την προσάρτηση της Ηπείρου στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης κατασκευής διευκολύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών που είναι χτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων, καθώς και των μεγάλων κοπαδιών των βοσκών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να διασχίζουν τον ορμητικό Άραχθο.
Στις 29 Φεβρουαρίου 1944 υπεγράφη εκεί η ειρηνευτική συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, στον ΕΛΑΣ και στην ΕΚΚΑ, παρουσία των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γούντχαους.

 Στο χώρο έχουν ήδη μπει οι ταμπέλες που γράφουν εργοτάξιο και από σήμερα βρίσκεται εκεί κλιμάκιο ειδικών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 Η είδηση έχει προκαλέσει την χαρά των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι σπεύδουν να ανεβάσουν σχετικές φωτογραφίες στο facebook .

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ