ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανάσα για τους πρώην εργαζόμενους της “Ένωσης”

Επιτέλους «ανάσα» φαίνεται ότι θα δώσει ο ΟΑΕΔ για τους 75 περίπου πρώην εργαζόμενους της ΕΑΣ Πρέβεζας, εξέλιξη ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η οποία αναμένεται να αποτελέσει μικρό οικονομικό διέξοδο στους συμπολίτες μας που αγωνιούν μαζί με τις οικογένειές τους λόγω της καταβαράθρωσης των εισοδημάτων τους.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η διέξοδος δίνεται μέσα από το «Επίδομα Αφερεγγυότητας του Εργοδότη» όπως ονομάζεται.
Το συγκεκριμένο Επίδομα χορηγείται στους εργαζόμενους μιας Επιχείρησης η οποία κηρύσσεται σε πτώχευση. Στόχος του «λογαριασμού προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη» είναι η πληρωμή ανεξόφλητων, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών μέχρι τριών μηνών, που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας και εμπίπτει στο χρονικό διάστημα 6 μηνών που προηγείται της υποβολής της αίτησης ή της δήλωσης για κήρυξη της πτώχευσης.
Μέχρι πρότινος ο ΟΑΕΔ ερμηνεύοντας το Νόμο δεν χορηγούσε το επίδομα στους εργαζόμενους της ΕΑΣ με την πρόφαση ότι ναι μεν η επιχείρηση ΕΑΣ Πρέβεζας πτώχευσε, αλλά η δραστηριότητά της συνεχίστηκε με το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης, το οποίο όμως να θυμίσουμε ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ διότι απορρίφθηκε!
Ερμηνεύοντας με αυτόν τον τρόπο λοιπόν το Νόμο ο ΟΑΕΔ, δεν χορηγούσε το επίδομα αφερεγγυότητας στους 75 εργαζόμενους διότι υποστήριζε ότι η Επιχείρηση δεν έχει πτωχεύσει στην πραγματικότητα.
Η Επιχείρηση ουσιαστικά είχε μεν πτωχεύσει, αλλά κατά τον ΟΑΕΔ θα έπρεπε να είχε «θανατωθεί» κυριολεκτικά για να χορηγήσει το επίδομα στους εργαζόμενους.
Αυτά τα χρήματα, εγκρίθηκαν από  τον ΟΑΕΔ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για να δοθούν στους εργαζόμενους της ΕΑΣ.
Ο καθένας από τους εργαζόμενους θα λάβει τρεις μηνιαίους μισθούς, μισθοί που ξεκινούσαν από τα 800 ευρώ και έφταναν μέχρι και τα 2.000 ευρώ.
Για την συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφόρηση υπήρξε πολιτική παρέμβαση στον ΟΑΕΔ από τον κυβερνητικό Βουλευτή Πρέβεζας ώστε να δοθεί το επίδομα.
Οι εργαζόμενοι έχουν εισπράξει ο καθένας από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο 2014 περίπου 5000 ευρώ. Ο ΟΑΕΔ καλυπτόμενος από αυτό μέχρι πρότινος, δεν ενέκρινε τον κονδύλι. Μετά από πολιτική παρέμβαση, ο Νόμος τελικά ερμηνεύτηκε διαφορετικά και  το επίδομα εγκρίθηκε.  Το ύψος του ποσού που θα δοθεί συνολικά θα είναι περίπου  300.000 με 500.000 ευρώ.
Να επισημάνουμε πως τα χρήματα που θα δοθούν μέσω του επιδόματος, είναι χρήματα των εργαζομένων και όχι του ΟΑΕΔ! Ο Οργανισμός δίνει αυτά τα χρήματα και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της πτώχευσης μετά από 5-10 χρόνια, ο ΟΑΕΔ θα αναγγελθεί και θα τα λάβει πίσω τα χρήματα. Δίνει δηλαδή στην ουσία μια «προκαταβολή» από τα χρήματα που θα λάβουν από την Πτώχευση οι εργαζόμενοι. Κάθε εργαζόμενος θα λάβει έτσι μία μικρή προκαταβολή αυτών των χρημάτων από 3000 – 5.000 ευρώ ανάλογα με τον μισθό του, περίπτωση παρόμοια με αυτή των απολυμένων των Κλωστηρίων Πρέβεζας οι οποίοι επίσης έλαβαν το συγκεκριμένο επίδομα τότε και στην συνέχεια, όταν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πτώχευσης, ο ΟΑΕΔ αναγγέλθηκε  και πήρε τα χρήματα.
Όσον αφορά την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, συνεχίζεται η νομική διαδικασία εξέλιξης των πιστώσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους 2-3 μήνες.
Άρης Τσελίκος για την Εφημερίδα Τοπική Φωνή


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ενός κακού, μύρια έπονται; ίσως και όχι!

21/03/2020, 4:14 μμ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΥΓΕΙΑ

Όχι φόβος, μόνο προσοχή…

20/03/2020, 10:37 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου

12/03/2018, 1:14 μμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει για τους 58 επιπλέον κλάδους που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS»

12/03/2018, 12:02 μμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιπλέον 850 αεροπλάνα θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Ακτίου το 2018

06/02/2018, 11:58 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites