«Οριακά λειτουργεί το Νοσοκομείο Πρέβεζας λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού»

Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, αφού συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες κατά κυριολεξία προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού, το οποίο είναι ελλιπέστατο και παρόλα αυτά, καλύπτει εθελοντικά όλες τις εφημερίες, ξεπερνώντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Η κατάσταση αυτή, όπως είναι αυτονόητο, εγκυμονεί κινδύνους και για το ιατρικό προσωπικό και για τους ασθενείς.

Με έγγραφό του προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου Πρέβεζας, το οποίο κοινοποιεί προς το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, τον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας και την Εισαγγελία Πρέβεζας, ο Δ/ντής του Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου, Ιωάννης Μπαΐλης, καταγράφει ένα προς ένα τα προβλήματα στους διάφορους τομείς. Ταυτόχρονα και ενόψει της τουριστικής περιόδου προτείνει άμεσες λύσεις, τονίζοντας, ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν, μπορεί να έχουν συνέπειες, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σημειώνει, ότι η συνεχής επιφόρτιση του Παθολογικού Τομέα θα δυσχεράνει την λειτουργία ολοκλήρου του Νοσοκομείου, επίσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στην επιστολή του ο ως άνω αναφέρει αναλυτικά, τα εξής:

«Έχω καθήκον να σας ενημερώσω για την λειτουργική κατάσταση και τα προβλήματα στα οποία βρίσκεται σήμερα ο παθολογικός τομέας του ΓΝΠ.

Παθολογική κλινική.
Υπηρετούν 3 ειδικευμένοι (ένας σε θέση επικουρικού) και 6 ειδικευόμενοι εκ των οποίων: η πρώτη απέρχεται μετά 5/ήμερο, η δεύτερη είναι αφενός σε παράταση και αφετέρου στην διάθεση της κλινικής μόνο στις εφημερίες, πράγμα που πρέπει να αναθεωρηθεί λόγω των αναγκών, η δε τρίτη έχει περιορισμένο ωράριο στις εφημερίες λόγω μητρότητας.
Η παθολογική Κλινική καλύπτει όλες τις εφημερίες του μήνα με την προσθήκη ενίοτε 2 εφημερίων από ιατρό ΚΥ του νομού.
Ο νόμος προβλέπει 7 εφημερίες τον μήνα για κάθε ιατρό, που σημαίνει, ότι το Νοσοκομείο θα έμενε ακάλυπτο για 10 ήμερες τον μήνα και θα ανέστειλε την λειτουργία του, όπως γίνεται προσφάτως στο Νοσοκομείο Λευκάδος.
Αντί αυτού και διαχρονικά, οι ιατροί της κλινικής καλύπτουν εθελοντικά τις εφημερίες όλου του μήνα.
Υποδέχεται στο ΤΕΠ όλα τα περιστατικά και νοσηλεύει παθολογικά – νευρολογικά – πνευμονολογικά – γαστρεντερολογικά – ψυχιατρικά – νεφρολογικά και μεικτά περιστατικά ασθενών (παθολογικά – καρδιολογικά).
Στις εφημερίες υπάρχει ένας ειδικευμένος πολλές φορές σε ετοιμότητα (πράγμα ανεπίτρεπτο) και ένας ειδικευόμενος με καθήκον να καλύπτει ταυτόχρονα την κλινική και το ΤΕΠ και τις πιθανές διακομιδές η και δραστηριότητες σε άλλα τμήματα που δυσλειτουργούν.
Η Διοίκηση πέτυχε την συνδρομή στο ΤΕΠ επί 12 ήμερες από Γενικούς ιατρούς που υπηρετούν στα ΚΥ του νομού.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε πρόσφατα :
α) από την αναστολή της λειτουργίας της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείο Λευκάδος
β) από την προσθήκη των ασθενών της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας και
γ) από την δυσλειτουργία της χειρουργικής κλινικής λόγω έλλειψης ειδικευόμενων.
Έτσι οι κλίνες της παθολογικής κλινικής δεν επαρκούν και ασθενείς νοσηλεύονται και σε άλλα τμήματα (διασπορά).
Οι ειδικότητες της πνευμονολογίας- νευρολογίας- ψυχιατρικής- γαστρεντερολογνεφρολογίας πραγματοποιούν 7 εφημερίες τον μήνα, όσες προβλέπονται, και τις υπόλοιπες 24 ορφανές ήμερες καλύπτονται από την παθολογική κλινική

Στην Παιδιατρική κλινική υπηρετούν 3 ειδικευμένοι και 1 ειδικευόμενος και καλύπτουν 21 εφημερίες τον μήνα

Στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετεί 1 ιατρός με την συνδρομή 2 αγροτικών και της Παθολογικής Κλινικής, πράγμα αδιανόητο.

Στην Καρδιολογική κλινική υπηρετούν 4 ειδικευμένοι που καλύπτουν όλο τον μήνα αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την ανεπάρκεια σε ειδικευόμενους.
Σας ανέφερα συνοπτικά τα προβλήματα που αφορούν την λειτουργία του Παθολογικού τομέα του ΓΝΠ που αφορούν κυρίως στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού.
Οι ελλείψεις αυτές μπορούν να έχουν συνέπειες τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Απαιτούνται και εν όψη της τουριστικής περιόδου άμεσες λύσεις όπως:
– αξιοποίηση στο Νοσοκομείο όλων των ειδικευμένων ιατρών που υπηρετούν στο νομό, των γενικών ιατρών και των αγροτικών όσο είναι δυνατό. Χωρίς λειτουργικό Νοσοκομείο δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ΚΥ τα οποία δυστυχώς αποδυναμώνονται.
– σε επίπεδο Διοικήσεων να ρυθμιστούν οι διακομιδές από τα παρακείμενα Νοσοκομεία και ΚΥ ώστε να διακομίζονται περιστατικά όχι τριτοβάθμιας περίθαλψης και με γνώμονα την επάρκεια κλινών. Επίσης δεν είναι δυνατόν να γίνεται διακομιδή από το Νοσοκομείο Λευκάδος, όταν ο ιατρός εκεί είναι σε ενεργό εφημερία. Μας προκαλεί εύλογη απορία παρεμπιπτόντως, η αναστολή της λειτουργίας της παθ. κλινικής του Νοσοκομείο Λευκάδος καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και πιθανότητα χρήζει διερεύνησης για το κατά ποιο τρόπο είναι νόμιμη.
Η λειτουργία του Νοσοκομείου σήμερα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι ιατροί επιτελούν το καθήκον τους στα πλαίσια και των φυσικών δυνατοτήτων τους και ζητούν την κατανόηση των πολιτών για τις οποίες αδυναμίες εξυπηρέτησης των. Οι αρμόδιοι οφείλουν να ενημερωθούν για τα προβλήματα και να δώσουν τις απαραίτητες λύσεις. Η συνεχής επιφόρτιση του Παθολογικού Τομέα θα δυσχεράνει την λειτουργία ολοκλήρου του Νοσοκομείου με απρόβλεπτες συνέπειες».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Προτίθεται το Υπουργείο να συμπεριλάβει το νοσοκομείο Πρέβεζας, στα νοσηλευτικά ιδρύματα που θα ενισχυθούν με προσωπικό κατά προτεραιότητα, μέσα από τις νέες επικείμενες προσλήψεις, που εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να παρέμβει προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ώστε ενόψει της τουριστικής περιόδου, να ενισχυθεί στο μέτρο του δυνατού το νοσοκομείο από τους ειδικευόμενους, τους γενικούς και τους αγροτικούς ιατρούς, που υπηρετούν στο Νομό;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

φωτό αρχείου Mypreveza.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites