Η “Ληστεία του αιώνα” …Έγινε στην Πρέβεζα!

Η πρώτη ληστεία χρηματαποστολής τράπεζας στην Ελλάδα έγινε στην Πέτρα Φιλιππιάδας. Ήταν αιματηρή και οργανώθηκε από τους λήσταρχους Ρετζαίους της Ηπείρου που είχαν αμνηστευτεί και είχαν γίνει χωροφύλακες!…
rentzaioi spiti Ioannina
Τα αδέλφια Γιάννης και Θύμιος Ρέτζος από το Ανώγι Θεσπρωτίας ήταν οι διαβόητοι λήσταρχοι Ρετζαίοι, που ονομάστηκαν και «Βασιλείς της Ηπείρου». Έδρασαν κοντά στο 1900 και στο ενεργητικό τους έχουν ληστείες, απαγωγές, αλλά και πολλές δολοφονίες. Γι’ αυτό θεωρούνται και οι πιο αιμοσταγείς ληστές του μεσοπολέμου.
rentzaioi listia
Παρόλο που οι Ρετζαίοι ήταν καταζητούμενοι για τις πράξεις τους, κατάφεραν τελικά, όχι μόνο να κερδίσουν την ελευθερία τους, αλλά μετά την αμνηστία που πέτυχαν, εντάχθηκαν στην κοινωνική ζωή των Ιωαννίνων σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Μάλιστα έγιναν και οι ίδιοι χωροφύλακες και κατοικούσαν στο πάνω όροφο από το σπίτι του διοικητή της αστυνομίας! Μετά την αμνήστευσή τους οι Ρετζαίοι εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα και διέμεναν σε αυτό το σπίτι. Στο ισόγειο ήταν η κατοικία του διοικητή της Αστυνομίας!
rentzaioi ektelesi
 Η «λύτρωση» ήρθε με ένα διάταγμα της κυβέρνησης Πάγκαλου το 1924, σύμφωνα με τον οποίο όποιος ληστής σκότωνε άλλον ληστή, θα αμνηστευόταν. Οι Ρετζαίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που τους δόθηκε και κέρδισαν την ελευθερία τους. Από αιμοβόροι ληστές έγιναν «εκπρόσωποι του νόμου», αφού διορίστηκαν στη χωροφυλακή και ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πολιτών. Φαινομενικά μόνο, γιατί, όπως αποδείχτηκε λίγο αργότερα, μπήκαν στη χωροφυλακή για να οργανώσουν το επόμενο χτύπημά τους. Με την άνεση που απέκτησαν ως χωροφύλακες συνεργάστηκαν με πρόσωπα κλειδιά του κρατικού μηχανισμού και έκαναν το μεγαλύτερο χτύπημά τους. Το 1926 οργάνωσαν την πρώτη ληστεία χρηματαποστολής τράπεζας στην Ελλάδα. Ήταν η περίφημη ληστεία της Πέτρας στην Φιλιππιάδα, που ονομάστηκε και «ληστεία του αιώνα». Δείτε την πολύκροτη υπόθεση μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» Μετά τη ληστεία της Πέτρας, όπου 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους οι Ρετζαίοι έπρεπε να συλληφθούν και να εξοντωθούν. Ήταν πλέον θέμα τιμής για την ελληνική πολιτεία και τη χωροφυλακή την οποία είχαν γελοιοποιήσει. Οι αρχές κατάφεραν να τους εντοπίσουν στη Βουλγαρία, όπου είχαν καταφύγει για να σωθούν. Οι Έλληνες συνεργάστηκαν με τους βουλγαρικές αρχές και κατάφεραν να τους συλλάβουν. Οι λήσταρχοι της Ηπείρου εκτελέστηκαν και μαζί τους θα έκλεισε ένα τεράστιο κεφάλαιο με τους λήσταρχους στην Ελλάδα….

Δείτε το σχετικό βίντεο από την Μηχανή του Χρόνου εδώ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites