Δευτέρα, 09/12/2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Οι Πόντιοι της περιοχής μας αναβίωσαν το έθιμο των Αυγομαχιών

 Όπου ζουν και δραστηριοποιούνται Πόντιοι, το έθιμο των αυγομαχιών πραγματοποιείται και διεξάγεται ανελλιπώς τις ημέρες του Πάσχα, σε μια προσπάθεια να μην λησμονηθούν ποντιακά ήθη και έθιμα των ημερών.
Έτσι έγινε και σήμερα το πρωί μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Κοζύλη στη Νέα Σαμψούντα.

 Ακολούθησε εμφάνιση του παιδικού χορευτικού τμήματος και των μουσικών του Ποντιακού Συλλόγου Νέας Σαμψούντας ΑΜΙΣΟΣ.

Ενώ στο τέλος αναβίωσε το έθιμο των αυγομαχιών οι ρίζες του οποίου προέρχονται από τον Πόντο και ο Σύλλογος «η Άμισος» το μεταφέρει με πολύ αγάπη και στις νεότερες γενιές.
Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ ΣΤΟ ΔΟΝΤΙ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΜΑΤΑ

Δυό λόγια για το έθιμο από το pontos-news.gr
Από το πασχαλινό τραπέζι δεν λείπουν ποτέ τα κόκκινα αυγά, τα οποία συμβολίζουν τη γέννηση του κόσμου και τον κύκλο της ζωής, μιας και με την Ανάσταση του Χριστού γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.

 Όπως σε όλα λοιπόν τα μέρη της Ελλάδας έτσι και στον Πόντο εξέχουσα θέση κρατούσε το έθιμο στο οποίο οι Χριστιανοί τσούγκριζαν αυγά. Στον Πόντο την πρώτη μέρα του Πάσχα τσούγκριζαν μόνο τη μύτη του αυγού, ενώ τις επόμενες μέρες και τον πάτο.

 Οι δολοπλοκίες καλά κρατούσαν στον Πόντο, προκειμένου κάποιος να καταφέρει να κερδίσει στις αυγομαχίες.
Μερικοί προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους άλλους με αυγά που έψηναν την μύτη τους πάνω στη στάχτη, ώστε να γίνει γερή. Άλλοι πάλι έκαναν μια μικρή τρύπα στο ωμό αυγό, το άδειαζαν και μετά έβαζαν μέσα πίσσα – έτσι το αυγό γινόταν πολύ δυνατό. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούσαν αυγά φραγκόκοτας. Οι πεπειραμένοι όμως χτυπώντας στα δόντια τα αυγά ξεχώριζαν εύκολα το δυνατό αυγό.

Σε κάποιες περιοχές το έθιμο αυτό εξελισσόταν σε… ευγενές άθλημα. Στα Κοτύωρα (Ορντού) τα Λαμπροήμερα, από τη μέρα του Πάσχα ως την Ανάληψη, οι αυγουλάδες φέρνανε με τα καλάθια αυγά, τα αράδιαζαν σε σειρές, και όποιος ήθελε να παίξει καλούσε τους άλλους λέγοντας: «παίζουμε ωβά σην σειράν» ή «κρούγομε ωβά σην σειράν».
Το πιο γερό αυγό του χρόνου!

Οι παίκτες έπαιρναν από ένα αυγό μιας σειράς και τσούγκριζαν. Νικητής ήταν αυτός που έμενε με το γερό αυγό, ενώ ο άλλος πλήρωνε τα σπασμένα.

Το έθιμο των αυγομαχιών αναβιώνει ακόμα και σήμερα στους τόπους όπου μετοίκησαν οι Πόντιοι.
  

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ