Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Κώστας Μπάρκας για τα διόδια Ακτίου – Πρέβεζας

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, κατέθεσε στις 20 Απριλίου 2014 Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με θέμα «Απολύσεις και σκανδαλώδεις συμβάσεις στο Σ.Δ. (Σταθμό Διοδίων) Ακτίου Πρέβεζας».
Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ερώτημα στον αρμόδιο υπουργό για το αν θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η νέα σύμβαση της «Εγνατίας Α.Ε.»  με τις «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.». Επίσης, ρώτησε τον υπουργό σε ποιες ενέργειες αναμένεται να προβεί, ώστε να επαναπροσληφθούν οι δεκαοχτώ απολυμένοι στο Σ.Δ. Ακτίου. Ταυτόχρονα, ζήτησε να μάθει αν το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί εργολαβικές εταιρείες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου.

Αθήνα, 20/04/2015              
 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θέμα: «Απολύσεις και σκανδαλώδεις συμβάσεις στο Σ.Δ. (Σταθμό Διοδίων) Ακτίου Πρέβεζας».
Στο Σταθμό Διοδίων Ακτίου Πρέβεζας εργάζονταν από 1.1.2002 μέχρι 31.12.2014 δεκαοχτώ εργαζόμενοι, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι εργαζόμενοι αρχικά προσελήφθησαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου από την κοινοπραξία «ΤΕΟ Α.Ε- ΑΚΤΩΡ Α.Ε και στη συνέχεια από την ΤΕΟ Α.Ε- ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε», ενώ από 1.1.2009 εργάστηκαν στην ανάδοχο εταιρεία «ΒΕΕ TECH Α.Ε, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου ανά μήνα ή δεκαπενθήμερο, χωρίς καμία μεσολάβηση  κενού χρονικού  διαστήματος από την υπογραφή της πρώτης σύμβασης μέχρι της επόμενης. Όμως, από την 1/1/2015, η νέα ανάδοχος εταιρεία «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε» απέλυσε όλους τους εργαζόμενους και στη θέση τους προσέλαβε νέο υπαμειβόμενο προσωπικό μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. 
Επειδή υπάρχει άμεση ανάγκη να παρέμβει το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι, καθώς τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους. 
Επειδή από το άρθρο 103 Σ και τη ρήτρα 5 της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ συνάγεται ότι δεν επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών, και, επομένως, οι συμβάσεις που υπογράφηκαν ως «συμβάσεις ορισμένου χρόνου» αποτελούν στην πραγματικότητα συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου καθώς ήταν συνεχόμενες και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Επειδή σε περίπτωση μεταβολής του προσώπου του εργοδότη καθιερώνεται η αυτοδίκαιη μεταβίβαση της εργασιακής σχέσης, αρχή την οποία τήρησαν όλοι οι διάδοχοι εργοδότες πλην της τελευταίας «Αττικές Διαδρομές Α.Ε».
 Ερωτάται ο κ.  Υπουργός:
1.   Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η νέα σύμβαση της «Εγνατίας Α.Ε» με τις «Αττικές Διαδρομές Α.Ε», ώστε να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στο προσωπικό της εταιρείας όπως συνέβαινε σε όλες τις προηγούμενες συμβάσεις; Σε ποιες ενέργειες αναμένεται να προβεί ώστε να επαναπροσληφθούν οι πρώην εργαζόμενοι;
2. Θα συνεχίσει το ελληνικό δημόσιο να χρησιμοποιεί εργολαβικές εταιρείες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου κι αν ναι, θα υιοθετήσει για τις συμβάσεις ανάθεσης ρήτρα απασχόλησης του προηγούμενου εργατικού δυναμικού; 
Ο ερωτών βουλευτής 
Κώστας Μπάρκας   

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη Μόρια

09/09/2020, 12:06 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβητεί την αύξηση των ΜΕΘ ο Παύλος Πολάκης

09/09/2020, 11:03 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Μπεζάς νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου

27/05/2020, 4:27 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικ. Σακελλαροπούλου

22/01/2020, 11:30 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: « Στρατηγική επιλογή της ΝΔ η απαξίωση της ΔΕΗ και του κοινωνικού της χαρακτήρα »

02/09/2019, 2:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites