ΠΡΕΒΕΖΑ: Θεωρούνται πνευματικοί συγγενείς δευτέρου βαθμού – Η υπόθεση έφτασε μέχρι την Ιερά Σύνοδο που είπε «όχι»

Θεωρούνται πνευματικοί συγγενείς δευτέρου βαθμού – Η υπόθεση έφτασε μέχρι την Ιερά Σύνοδο που είπε «όχι»

«Βέτο» άσκησε η εκκλησία σε ζευγάρι που ήθελε να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας και να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με τον πατροπαράδοτο τρόπο.  Αιτία αυτής της απόφασης είναι η κουμπαριά που έχει το ζευγάρι μεταξύ του, αφού ο υποψήφιος γαμπρός έχει βαφτίσει το παιδί της υποψήφιας νύφης.

Μετά την αποκάλυψη αυτή, τα σχόλια στην τοπική κοινωνία της Ρόδου δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό καθώς οι κάτοικοι του νησιού έχουν χωριστεί στη μέση με τους μεν να συμφωνούν με την τέλεση του μυστηρίου και τους δε να υποστηρίζουν ότι το μυστήριο δεν πρέπει να τελεστεί.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Εκκλησίας, ο κουμπάρος και η κουμπάρα, παρόλο που δεν έχουν καμία συγγένεια εξ αίματος, απαγορεύεται να προχωρήσουν σε θρησκευτικό γάμο αφού θεωρούνται πνευματικοί συγγενείς δευτέρου βαθμού.

Η περίπτωση αυτή των κουμπάρων έφτασε μέχρι την Ιερά Σύνοδο η οποία έπειτα από συνεχόμενα συμβούλια της Επιτροπής επί των δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων, αποφάσισε ότι «κωλύεται ο γάμος μεταξύ του ζευγαριού εκ Ρόδου, ένεκεν πνευματικής συγγένειας δευτέρου βαθμού, ήτοι γάμου μεταξύ αναδόχου και μητρός αναδεκτού».

Οι κακές οι γλώσσες βέβαια λένε, ότι το ζευγάρι είχε απευθυνθεί στο παρελθόν στην εκκλησία προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τα κωλύματα της εκκλησίας για τους θρησκευτικούς γάμους. Τότε διαπίστωσαν ότι με δυσκολία θα τελεστεί το μυστήριο για δυο ανθρώπους που έχουν πνευματική σχέση μεταξύ τους. Γι’ αυτό αποφάσισαν την τέλεση του μυστηρίου σε κλειστό οικογενειακό κύκλο και μάλιστα εκτός νησιού. Η αμέσως επόμενη επιλογή ήταν η Πρέβεζα αφού από εκεί κατάγεται ο ένας εκ των δυο συντρόφων. 

Τα προσκλητήρια του γάμου ήταν… μετρημένα στα δάχτυλα αφού ο γάμος απαιτούσε μόνο τους πρωταγωνιστές της τελετής και λίγους καλούς συγγενείς. Ο διακαής πόθος της νύφης να φορέσει ολόλευκο μακρύ νυφικό και να ανέβει τα σκαλιά της Εκκλησίας σε ένα κοσμοπολίτικο νησί όπως είναι η Ρόδος, ή ακόμα και σε ένα μικρό πέτρινο χωριουδάκι, δεν συγκίνησε την Εκκλησία η οποία απέρριψε το αίτημά τους. 

Μια τέτοια πληροφορία, όμως, δεν θα μπορούσε να μείνει κρυφή από την πρώην σύζυγο του γαμπρού, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είδε με καλό μάτι την εξέλιξη αυτή που αποτέλεσε και την αιτία διαζυγίου. Οι όλο και πιο συχνές επαφές μεταξύ των δυο ανθρώπων λόγω της κουμπαριάς, δεν θύμιζαν σε τίποτα την κάποτε αδερφική σχέση που είχαν μεταξύ τους οι δυο οικογένειες. Ίσως γι’ αυτό το λόγο κάποιοι από το συγγενικό περιβάλλον της νύφης εικάζουν ότι η πληροφορία για το συγκεκριμένο γάμο έφτασε στη Μητρόπολη της Ρόδου από γνώριμο πρόσωπο των δυο οικογενειών.
protothema.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου τίμησαν τη μνήμη της πρεβεζάνικης εβραϊκής κοινότητας

04/07/2022, 11:47 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σεμινάριο εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών για τους εργαζόμενους του Δήμου

04/07/2022, 6:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας θα συμμετάσχει στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

04/07/2022, 6:30 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Πρέβεζα η 1η δια ζώσης μαθησιακή κινητικότητα LTT (Learning/Teaching/Training) του έργου Erasmus + Τέχνες

04/07/2022, 6:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συναυλίες και απονομή πτυχίων για τους σπουδαστές του Ωδείου Πολυρυθμία στην Πρέβεζα

04/07/2022, 6:00 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Άλλη μία σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Πρέβεζας

04/07/2022, 12:16 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites