Σάββατο, 07/12/2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Γιόρτασαν και φέτος το παραδοσιακό Καγκελάρι

 Το Καγκελάρι, πολυπρόσωπος υπαίθριος χορός, χορεύεται κατά κανόνα παραδοσιακό, δύο φορές το χρόνο: την Τρίτη της Λαμπρής και τη δεύτερη ημέρα του κορυφαίου πανηγυριού του χωριού, αυτό της Αγίας Παρασκευής (26 και 27 Ιουλίου).

 Την ονομασία του Καγκελάρι την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα καγκέλια ή καγκελίσματα, τα διπλώματα, δηλαδή, του κύκλου που κάνουν οι χορευτές στο χορό. Πάντως με την ονομασία Καγκελάρι δεν εννοούμε έναν συγκεκριμένο χορό αλλά όλα όσα λαβαίνουν χώρα κατά τη διάρκεια του δρώμενου.

 Οι ρίζες του χορού χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μαρτυρίες για το πότε ακριβώς εμφανίστηκε δεν υπάρχουν. ‘’Από το ύφος του και τις μονότονες κινήσεις και την καθολική σχεδόν συμμετοχή των πανηγυριστών, φαίνεται ότι είναι αρχαϊκό λείψανο, μέσο συμμετοχής και εκδηλώσεων κοινών συναισθημάτων από μεγάλες ομάδες λαού‘’. Πάντως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι ήδη γνωστός.

 Στο χωριό Κερασώνας του Δήμου Ζηρού στο Νομό Πρέβεζας το Καγκελάρι γιορτάστηκε χθες Δευτέρα του Πάσχα με όλες τις τιμές.

Ο χορός πραγματοποιήθηκε στις 4:30 το απόγευμα πριν την ακολουθία του εσπερινού στο προαύλιο χώρο του ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου!

Ο Σύλλογος του χωριού τα είχε όλα έτοιμα και μετά το Καγκελάρι κέρασε όλους τους πιστούς με τοπικά εδέσματα και ηδύποτα παρασκευασμένα με παραδοσιακό τρόπο.
Φωτογραφικό Υλικό : Λάμπρος Γάκης 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ