Εκρηκτική… αποστολή στην Ήπειρο

Είναι ίσως το μοναδικό τμήμα του στρατού που από τη συγκρότησή του βρίσκεται καθημερινά σε… πόλεμο. Οι άντρες του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τον θάνατο, με στόχο να προστατεύσουν τις ζωές των υπολοίπων.
Τον περασμένο Ιούλιο, τα «Πρωινά Νέα» είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν την καθημερινότητα της ομάδας ναρκαλιείας, που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως συνηθισμένη, αφού διακρίνεται από χειρουργικές κινήσεις, απόλυτη ψυχραιμία και πειθαρχία, μιας και το πολεμικό υλικό, που ανευρίσκουν και κρατούν στα χέρια τους, δε δίνει δεύτερη ευκαιρία.
Τότε, είχαμε βρεθεί στο Καρακόλι Μετσόβου, κοντά στο Χιονοδρομικό, όπου το ΤΕΝΞ, είχε καταστρέψει τρεις χειροβομβίδες και δύο πυρομαχικά, που έμεναν ξεχασμένα από την περίοδο του πολέμου.
Η δράση του Τάγματος στην Ήπειρο, δε σταμάτησε εκεί όμως, καθώς οι άνδρες του έχουν πολύ δουλειά ακόμη μπροστά τους, δίνοντας προτεραιότητα στην εκκαθάριση περιοχών από άσκαστα πυρομαχικά, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εξάλλου, σε πολλές περιοχές της Περιφέρειάς μας, η οποία αποτελεί έναν χώρο πολυετών πολεμικών συγκρούσεων, παρατηρούνται πυρομαχικά παντός τύπου, ξεχασμένες νάρκες, παγίδες εκρηκτικών, άσκαστα βλήματα παντός διαμετρήματος, βόμβες, χειροβομβίδες κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι έχουν εντοπισθεί και καταστραφεί έως το 2014, 8.893 ευρήματα συνολικά, που αντιστοιχούν σε 279 Ναρκοπέδια και Ύποπτοι Χώροι, ενώ αποδόθηκαν προς ελεύθερη χρήση 3.324 στρέμματα γης.
Πάντως, η εκκαθάριση της Ελλάδας, από τα ναρκοπέδια δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση, μολονότι τα ειδικά εκπαιδευμένα συνεργεία του Τάγματος έχουν να επιδείξουν σπουδαίο έργο, κυρίως στην καταστροφή ναρκοπεδίων που έβαζε ο Εθνικός Στρατός.
Η μορφολογία του εδάφους, η οργιώδης βλάστηση, οι κατολισθήσεις και διαβρώσεις, μα κυρίως η έλλειψη σχεδιαγραμμάτων για την ακριβή τοποθεσία τους, καθιστούν βασανιστική και πάνω απ’ όλα άκρως επικίνδυνη την όλη διαδικασία.
Οι αντάρτες όταν δεν είχαν νάρκες για να φτιάξουν ναρκοπέδια επινοούσαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, εξίσου καταστρεπτικούς με τις νάρκες, και τους τοποθετούσαν όπου πίστευαν ότι μπορεί να περάσει ο αντίπαλος.
Η νέα συνεργασία
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό, μια νέα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνεργασία του ΓΕΣ με τους τοπικούς φορείς και αφορά στην εκκαθάριση των περιοχών της Ηπείρου από τα άσκαστα πυρομαχικά.
Η συνεργασία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο όταν πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της 8ης Μεραρχίας, της διοίκησης του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, εκπροσώπων της Περιφέρειας Ηπείρου, των τοπικών Αυτοδιοικήσεων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του τμήματος Δασών καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων (Ορειβατικός Σύλλογος κλπ).
Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, καθορίστηκαν οι χώροι στους οποίους τα άσκαστα πυρομαχικά εμποδίζουν τις τοπικές δραστηριότητες ή την δασοπυρόσβεση. Η εκκαθάριση αυτών των περιοχών τέθηκε ως προτεραιότητα, προκειμένου να είναι ασφαλής τόσο οι κάτοικοι όσο και οι Πυροσβέστες.
Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι η συνεργασία ήταν αποδοτική και τις προηγούμενες ημέρες οι ενδιαφερόμενοι φορείς έλαβαν από τον Στρατό μια επιστολή, με την οποία ενημερώνονται για τις περιοχές που το ΤΕΝΞ θα αποναρκοθετήσει το 2015, έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και την ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Μερικές από αυτές τις περιοχές στην Ήπειρο είναι: Καρακόλι Μετσόβου, Αμάραντος Κόνιτσας, Κλέφτης Πουρνιάς Κόνιτσας, Κάτω Λάβδανη Πωγωνίου, παραλία Μονολιθίου – Μύτικας Πρέβεζας και Αμπελώνας Φιλιατών.
Σίγουρα, πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία, η οποία εισάγει ένα νέο πεδίο συνεργασίας του Στρατού με τους τοπικούς φορείς, κι ελπίζουμε να συνεχιστεί.
proinanea.gr 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites