ΠΡΕΒΕΖΑ: Λύση “ασπιρίνη” στο πρόβλημα των εργαζομένων έδωσε η Δημοτική Αρχή!

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περίμενε η πρεβεζάνικη κοινωνία το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης με μοναδικό θέμα το εξής: «Συζήτηση με θέμα την επίσχεση των εργαζομένων της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΝΕ.ΔΗ.Κ.Ε.Π.) του Δήμου Πρέβεζας, καθώς και των αιτημάτων τους», αφού μεταξύ όλων των άλλων οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή παραμένουν εδώ και 10 μήνες απλήρωτοι και δοκιμάζεται η υπομονή τους.

Έπειτα από μία εποικοδομητική κατέθεση απόψεων όλων των παρατάξεων, αλλά και των εργαζομένων, το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε σε μία ομόφωνη απόφαση με τα παρακάτω 4 βασικά σημεία:
Να καταβληθούν άμεσα (μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, σύμφωνα με δέσμευση του Δημάρχου), οι 150.000 ευρώ για τις οποίες πήρε απόφαση το Δ.Σ.
Δηλώνεται πως υπάρχει η πολιτική βούληση του δημοτικού συμβουλίου για μεταφορά όλων των εργαζομένων της ΝΕΔΗΚΕΠ στο Δήμο Πρέβεζας και θα υπάρξει επιτροπή που θα εξετάσει μαζί με τη νομική υπηρεσία του Δήμου το κατά πόσο είναι νόμιμο και εφικτό, διασφαλίζοντας παράλληλα την εργασία όλων.
Δηλώνεται η κατηγορηματική αποδοκιμασία των ΚΟΙΝΣΕΠ.
Να υπάρξει αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και να γίνει προσπάθεια υλοποίησης του δικαιώματος των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, προηγήθηκε συζήτηση 2,5 ωρών. Αρχικά ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Φραγκούλης μετέφερε στους παριστάμενους επιστολές στήριξης των βουλευτών κ.κ. Μπάρκα και Γιαννάκη στους εργαζόμενους, ενώ ανέφερε πως το ΚΚΕ κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ α’ βαθμού των Δήμων του Ν. Πρέβεζας, Γιώργος Μισηρλής, ο οποίος τόνισε πως οι εργαζόμενοι στη ΝΕΔΗΚΕΠ, δε φτάνει που έχουν μείνει απλήρωτοι 10 μήνες, αλλά έβαζαν και χρήματα από την τσέπη τους για να είναι εντάξει στην υπηρεσία τους.
Ανέλυσε πως οι εργαζόμενοι διεκδικούν και απαιτούν άμεσα την καταβολή όλων των δεδουλευμένων, τη μεταφορά όλων των Δομών και των Προνοιακών Δομών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου με παράλληλη γενναία κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Κράτους ούτως ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των προγραμμάτων και των Δομών. Παράλληλα διεκδικούν μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των συμβασιούχων με πλήρη δικαιώματα και βεβαίως στελέχωση των Δομών με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Ο Μιχάλης Φονταράς, μέλος του ΔΣ του σωματείου πρόσθεσε πως υπάρχει το νομικό πλαίσιο, ώστε να περάσουν στο Δήμο οι εργαζόμενοι στη ΝΕΔΗΚΕΠ.
Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ, Χρήστος Νέσσερης πραγματοποίησε μία πλήρη ανάλυση με αριθμούς, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση, αναφέροντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην καταβολή των επιχορηγήσεων, ώστε να πληρώνονται οι εργαζόμενοι.

Ο κ Νέσσερης δεσμεύτηκε πως μέσα στον Απρίλιο θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν ακόμη 2 μισθοί στους εργαζόμενους, ενώ τόνισε πως τα έσοδα της ΝΕΔΗΚΕΠ είναι περίπου 510.000 ευρώ και τα έξοδα 700.000 ευρώ και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να καλύπτει τη διαφορά.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λάζαρος Πιπιλίδης ανέφερε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και

να μην πειραχθούν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Πρέβεζας. Εξέφρασε την αντίθεσή του στο να κλείσει η ΝΕΔΗΚΕΠ και πρόσθεσε πως έψαξε με κάθε τρόπο να βρει λύση στο ζήτημα των απλήρωτων εργαζομένων.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας Μιλτιάδης Κλάπας, πρότεινε τα ζητήματα που συμπεριλήφθηκαν τελικώς και στην ομόφωνη απόφαση, άσκησε κριτική για χαλαρή αντιμετώπιση από πλευράς του Δήμου στο θέμα της κατάσχεσης, ενώ αποκάλυψε πως μπορούν να βρεθούν κονδύλια μέσω αδιάθετων ποσών από ΣΑΤΑ παρελθόντων ετών.
Κυρίως όμως παρέθεσε όλο το νομικό «οπλοστάσιο» που είχε χρησιμοποιήσει ο Δήμος στα Τρίκαλα, σε ανάλογη περίπτωση με αυτή της Πρέβεζας.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του Τάκη Παππά της ΑΣΥΠ, με διαφοροποιήσεις βέβαια, ενώ ο Γιάννης Νόβας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης στάθηκε στο γενικό «σκληρό» πολιτικό πλαίσο που επιβάλουν στους Δήμους οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ άσκησε κριτική στο Δήμαρχο Πρέβεζας, επειδή δεν έλαβε πολιτική απόφαση σοβαρή, ώστε να υπερασπιστεί τους εργαζομένους και αποδέχθηκε την απλήρωτη εργασία στο Δήμο.
Επιπλέον ο κ. Νόβας πρότεινε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και τις ημέρες που είναι σε επίσχεση εργασίας, πέρα από τους 4 άξονες που μπήκαν και στο κείμενο της ομόφωνης απόφασης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, κ. Στράτος Ιωάννου, ο οποίος παραβρέθηκε στη συζήτηση ξεκαθάρισε πως θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους, αλλά και στο Δήμο Πρέβεζας στις ενέργειες που προτίθεται να κάνει για το θέμα.

Ο Βασίλης Κωστούλας, εκ μέρους της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας, ανέφερε ότι έπειτα από 10 μήνες, μπαίνει πέρα από τα οικονομικό και θέμα ηθικής και αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους της ΝΕΔΗΚΕΠ. Στήριξε κι αυτός τη μεταφορά από τη ΝΕΔΗΚΕΠ στο Δήμο Πρέβεζας και πρόσθεσε πως οι 150.000 ευρώ δεν αποτελούν μόνιμη λύση.

Ο Δημήτρης Κατσιπανέλης πρότεινε να μεταφερθούν μόνο ορισμένες δομές από τη ΝΕΔΗΚΕΠ στο Δήμο Πρέβεζας, ενώ ο Βαγγέλης Τσοβίλης της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσε μία φράση του Μπρεχτ: «Σήμερα πεινούν οι άνεργοι, αύριο θα πεινάσουν
οι εργαζόμενοι», που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο Αντιδήμαρχος Παύλος Σαραμπασίνας τόνισε πως δεν είχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι σωστή ενημέρωση για το θέμα της ΝΕΔΗΚΕΠ και στήριξε τις προτάσεις των εργαζομένων.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, δεσμεύτηκε πως στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα καταβληθεί και το άλλο μισό της επιχορήγησης των 150.000 ευρώ στη ΝΕΔΗΚΕΠ, ενώ δήλωσε πως συμφωνεί με τη μεταφορά των εργαζομένων στο Δήμο, αρκεί να διασφαλιστεί πως δε θα απολυθεί κανένας (το ίδιο είπε και ο κ. Πιπιλίδης) και θα παραμείνουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι, μέσω του Προέδρου του σωματείου τους, ξεκαθάρισαν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση και πίεσαν να τους δοθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Θα συναντηθούν μάλιστα για να καθορίσουν την παραπέρα πορεία των αγώνων τους.
Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ήταν γεμάτη από εργαζόμενους της ΝΕΔΗΚΕΠ, οι οποίοι μάλιστα χειροκρότησαν τους κ.κ. Κλάπα, Κωστούλα και Νόβα, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους.
atpreveza.gr

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο  Δημοτικό Κολυμβητήριο Πρέβεζας ο ετήσιος έλεγχος γνώσης κολύμβησης των σπουδαστών/τριών της ΑΕΝ Ηπείρου 

12/06/2021, 6:32 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος : Εξετάσεις για απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων

12/06/2021, 6:25 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Περιφέρεια Ηπείρου : Σε εξέλιξη η διαδικασία πληρωμών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19

12/06/2021, 6:16 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος : Αναδόχους νέων έργων ανέδειξε η Οικονομική Επιτροπή

12/06/2021, 6:12 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Κορωνοϊός : 15 νέα κρούσματα στην Ήπειρο – Αναλυτικά η κατανομή

12/06/2021, 6:02 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Γιώργος Στύλιος: Ένα καλό νέο για την Άρτα. Περισσότερα από 1,5 εκ. € εγκρίθηκαν επιπλέον για τη βελτίωση της παράκαμψης Αθαμανίου και τον Οδικό άξονα Αθαμανίου – Θεοδωριάνων.

12/06/2021, 5:55 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites