Ένα Πρεβεζάνικο Ιδιωτικό αρχείο έρχεται στο Φως

Στις 28 Μαρτίου 2015 ο Σπύρος Σκλαβενίτης θα τονίσει τη σημασία των ιδιωτικών αρχείων για την μελέτη της ιστορίας της Πρέβεζας.

Ιδιαίτερη συμμετοχή στην παρουσίαση του «Ημερολογίου» του Ιωάννη Μ. Ρέντζου −με παρέμβαση σχετική με τα αρχεία και τη σημασία τους για την ιστορία του τόπου μας− έχει και ο Σπύρος Σκλαβενίτης. Είναι προφανής η «καθ΄ ύλην» αρμοδιότητα του φίλου ομιλητή, αφού ο ίδιος είναι προϊστάμενος των Αρχείων του Νομού Πρέβεζας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ).

Διδάκτορας Ιστορίας ο ομιλητής, θα υποστηρίξει πως «αρχεία και ιστορία είναι έννοιες αλληλένδετες». Συνεπώς, κάθε παρόμοιο υλικό που βρίσκεται ακόμα στα πρεβεζάνικα σπίτια αποτελεί μια ιστορική πηγή. Που πρέπει να αξιολογηθεί και ανάλογα να αξιοποιηθεί. Ο τίτλος της παρουσίασης του Σπύρου Σκλαβενίτη είναι:

«Η σημασία των ιδιωτικών αρχείων για την μελέτη της ιστορίας της Πρέβεζας. Το παράδειγμα του Ημερολογίου του Ι. Μ. Ρέντζου».

IMR_exof_dimosΟ εκλεκτός ομιλητής θα αναφερθεί στη σημασία που έχουν τα αρχεία, και μάλιστα και τα ιδιωτικά, για την τεκμηρίωση του παρελθόντος. Θα δώσει άλλωστε έμφαση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Πρέβεζας, όπως αυτός αναδεικνύεται γενικά από τα αρχεία αλλά και ιδιαίτερα από το «Ημερολόγιο» του Ι. Μ. Ρέντζου. Ο Σπύρος Σκλαβενίτης θεωρεί την «έκδοσή του ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων αξιοποίησης ενός ιδιωτικού αρχείου από την ιστορική έρευνα».

Μαζί με άλλους εκλεκτούς παρουσιαστές, που θα είναι και αυτοί οι πρώτοι αναγνώστες του «Ημερολογίου» του Ι.Μ.Ρ., το βιβλίο θα αναλυθεί το Σάββατο στις 28 Μαρτίου 2015 στη δημοτική πολιτιστική αίθουσα της «Όασης». Περισσότερες λεπτομέρειες θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από το «Ημερολόγιο».


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Σε Διαδικτυακό Project στην Κορέα συμμετείχε η Παιδική Χορωδίας Πρέβεζας “Αρμονία”

24/11/2020, 10:30 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

REQUIEM (Παγκόσμιος τρόμος υψηλού ιικού φορτίου)

31/10/2020, 8:23 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

«Η άλλη Πρέβεζα στη δίνη της Ιστορίας»

30/10/2020, 8:20 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΓΗ” – Παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής του Δημήτρη Βασιλείου

28/09/2020, 4:04 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας παρουσιάζει το έργο “Η ‘Οπερα της Πεντάρας ” του Μπέρτολτ Μπρέχτ

23/09/2020, 10:00 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο “Μικρός Πρίγκιπας” ταξιδεύει στην Πρέβεζα

06/08/2020, 6:06 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites