ΠΡΕΒΕΖΑ: Συ δεν ήσουν που άλλα μας έλεγες χθες …

18/03/2015
Το θέμα των Στρατοπέδων-Κάστρων της Πρέβεζας συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Ενότητας Πρέβεζας την Δευτέρα το απόγευμα παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Μπαίλη. Συζήτηση  που έκανε ξεκάθαρη την απουσία της πολιτείας απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την τοπική κοινωνία.
Ο Δήμαρχος στην αρχική τοποθέτησή περιέγραψε την κατάσταση ως έχει. Σήμερα, είπε, υπάρχουν πέντε Στρατόπεδα, το Σολωμού που βρίσκεται απέναντι από το Τουριστικό Περίπτερο, του Δούκα (Κάστρο Αγίου Ανδρέα), το Πυλάδη που βρίσκεται στον Παντοκράτορα, το Αθανασιάδη που βρίσκεται στην Κυανή Ακτή και το Κονκουρή στη Λ. Ιωαννίνων.
«Το Κονκουρή δεν ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα υπόλοιπα Στρατόπεδα ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εμείς αλλά και όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές έχουμε ζητήσει τα Στρατόπεδα να αποδοθούν στους πολίτες της Πρέβεζας και έχουν γίνει μελέτες αξιοποίησης. Έχω επισκεφθεί τρεις Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι δεν υπάρχει βούληση να αποδοθούν» ανέφερε.
Ο Δήμαρχος δεδομένης της κατάστασης υπογράμμισε «Δεν θέλουμε όλα τα Στρατόπεδα. Τουλάχιστον αυτά που βρίσκονται στον Πολεοδομικό Ιστό της πόλης, δηλαδή το ‘Δούκα’ και το «Σολωμού». Γίνεται μια προσπάθεια να αποδοθεί το Στρατόπεδο Δούκα στην Περιφέρεια για να στεγάσει τις Υπηρεσίες της και να γίνει ένα σύγχρονο Διοικητήριο με ένα συμβολικό τίμημα, κάτι το οποίο όμως μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει. Εμείς διεκδικούμε τα δύο Στρατόπεδα εντός της πόλης και έχουμε επισημάνει αρκετές φορές ότι αποτελούν εικόνες ντροπής για την πόλη, έρχονται ξένοι επισκέπτες και βλέπουν εικόνες εγκατάλειψης. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε και η νέα Κυβέρνηση να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον και να δώσει βαρύτητα για το ποιες κοινωνίες έχουν τον πρώτο λόγο. Ο Στρατός εδώ ήταν φιλοξενούμενος, το Δημόσιο όμως θα πρέπει να είναι απλόχερο και ανήκει σε όλους μας. Από την στιγμή που δεν γίνεται χρήση από το Στρατό θα πρέπει να αποδοθούν τα Στρατόπεδα. Να θυμίσω ότι έχει αποδοθεί μια έκταση στο «Σολωμού» για Θερμαλιστικό Κέντρο και δύο στρέμματα έχουν παραχωρηθεί για να ανοίξουμε ένα δρόμο από την παραλία που θα καταλήγει στη Λ. Ειρήνης, κάτι που θα το  προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα για να δώσουμε κυκλοφοριακή ανάσα» τόνισε ο κ. Μπαίλης σημειώνοντας ότι το Κάστρο Παντοκράτορα ανήκει στο Δήμο Πρέβεζας. 
Χαρακτήρισε «τροχοπέδη» την Αρχαιολογία για όποιες παρεμβάσεις θέλει να προχωρήσει ο Δήμος. Έφερε το παράδειγμα της Τάφρου Αγίου Ανδρέα λέγοντας «Κάναμε μεγάλο αγώνα να κάνουμε ανάπλαση της Τάφρου του Αγίου Ανδρέα και απεντάχθηκε το έργο διότι η Αρχαιολογία ζητούσε ένα έργο αναστύλωσης του Κάστρου περίπου 400.000 ευρώ. Αυτά είναι απαράδεκτα, παράξενα και παράδοξα τη στιγμή που δεν έχουν μελέτες να υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις» κατέληξε.
Εστία μόλυνσης και παραβατικότητας
Εκ μέρους της ΑΣΥΠ ο Βασίλης Γιαννάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του και ανέφερε χαρακτηριστικά «Είναι κοινώς αποδεκτό και παραδεκτό από την Τοπική Κοινωνία ότι τα Στρατόπεδα σήμερα για την Πρέβεζα αποτελούν μια εστία μόλυνσης και παραβατικότητας για την πόλη. Εμένα μου καταγγέλθηκε ότι σε Στρατόπεδα της Πρέβεζας λειτουργούν μέχρι και Οίκοι Ανοχής, υπάρχουν παράνομες αποθήκες ενώ κατοικούν εντός των Στρατοπέδων και συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα στέγασης. Για μια σύγχρονη  κοινωνία είναι το λιγότερο απαράδεκτο κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά το ιδιωκτησιακό καθεστώς των Στρατοπέδων, η Στρατιωτική Υπηρεσία και ειδικά η Υπηρεσία Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων η οποία συγκροτήθη όταν άρχισε η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, οποιεσδήποτε εμπεριστατωμένες προτάσεις των Δήμων κατόπιν μελέτης πηγαίνουν σε αυτήν και πάντα συνηγορεί προς απόδοση τους. Ένας από τους λόγους που γίνεται αυτό, είναι ότι με την απόδοση τους στο Δήμο παύει η Στρατιωτική Ηγεσία να έχει ευθύνη για τα Στρατόπεδα. Είναι κοινό μυστικό ότι τα Στρατόπεδα αποτελούν άνδρα ναρκομανών. Για έναν αιφνίδιο θάνατο που θα συμβεί σε ένα Στρατόπεδο, έχει ευθύνη ο «ιδιοκτήτης» του Στρατοπέδου που είναι είτε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ή το Υπουργείο Οικονομικών. Εάν η ευθύνη αυτή μεταβιβαστεί στην Τοπική Κοινωνία – Δήμο τότε έχει και  την ευθύνη.
Το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε. Σύμφωνα με τα Αρχεία μου, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Στρατοπέδων, σε έγγραφο που απέστειλε τις 28 Μαΐου 2010 στην ΚΕΔΕ, εισηγήθηκε ότι ο Δήμος Πρέβεζας θα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης – αξιοποίησης και για τα πέντε αποδεσμευόμενα Στρατόπεδα. Εμείς θα θέλαμε να μάθουμε εάν έχει προχωρήσει ο Δήμος στη σύνταξη των μελετών και τι ενέργειες έχουν γίνει από το Δήμο».
Δεν υπάρχει πολιτική βούληση
Στην απάντησή του ο Δήμαρχος Πρέβεζας έκανε ξεκάθαρη τη στάση που τηρούν οι Αρμόδιοι Φορείς διαβάζοντας σχετικό έγγραφο που εστάλη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Δήμαρχο και περιλαμβάνει: το Στρατόπεδο Δούκα με δική του μελέτη. Για το Στρατόπεδο Σολωμού υπάρχει όπως είπε επίσης μελέτη, το Στρατόπεδο Αγίου Γεωργίου με δική του μελέτη, το Στρατόπεδο Κονκουρή επίσης με μελέτη. «Έχουν υποβληθεί όλα στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας που διαχειρίζεται τα Στρατόπεδα και  την αρμόδια Υπηρεσία. Μέχρι σήμερα η απάντηση ήταν σιωπηλή – αρνητική.
Διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να τα παραχωρήσουν και το λέω ξεκάθαρα. Ενώ τους αναφέρουμε εγγράφως πράγματι για τις εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης και πως δεν έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε εργασίες συντήρησης, δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση. Εμείς θα ‘ενοχλήσουμε’ τη νέα Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Εμείς θα ζητήσουμε να μας δώσουν τη χρήση για 99 χρόνια και ύστερα ας τα πάρουν» κατέληξε ο Δήμαρχος Πρέβεζας.
Να επισημάνουμε πως το θέμα των Στρατοπέδων – με εξαίρεση το Στρατόπεδο Δούκα – συνεχίζει να απασχολεί τους ενεργούς πολίτες της Πρέβεζας. Υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά όπως αυτό της συντήρησης, της φύλαξης και προστασίας όπως και πολλά άλλα τα οποία δυστυχώς όπως φαίνεται χωρίς την Κρατική Παρέμβαση θα παραμένουν άλυτα οδηγώντας έτσι τα Ιστορικά αυτά Μνημεία της Πόλης στην κατάρρευση.
Σχόλιο του mypreveza.gr: Αυτά έλεγε ο Δήμαρχος Πρέβεζας στις 18 Μαρτίου, αλλά δείτε την κατάσταση του κάστρου του Αγίου Ανδρέα σήμερα ….

Αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει σε συνδημότες η εικόνα των 30 και πλέον χαλασμένων κάδων εντός του Κάστρου Αγίου Ανδρέα.
Όπως παρατηρήσαμε και μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία που παραθέτουμε, οι κάδοι είναι φθαρμένοι, τρύπιοι και έχουν «αποθηκευτεί» στο συγκεκριμένο χώρο κατά δεκάδες.
Ο Δήμος Πρέβεζας κατά καιρούς προμηθεύεται νέους κάδους, πληρώνει δηλαδή χρήματα για αγορά νέων κάδων απορριμμάτων,  που λόγω φθοράς μετά από καιρό καταλήγουν όπως φαίνεται στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Πρέβεζας πρόκειται να προμηθευτεί περίπου 270 νέους πλαστικούς κάδους απορριμμάτων προϋπολογισμού 50.000 ευρώ συν ΦΠΑ και τις επόμενες μέρες το θέμα θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή.
Οπωσδήποτε και οι κάδοι είναι απαραίτητοι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν αλλά και λόγω της καλοκαιρινής περιόδου που βρίσκεται προ των πυλών.
Οι συμπολίτες όμως εξέφρασαν ερωτηματικά για τα χρήματα που δαπανώνται, την στιγμή που οι συγκεκριμένοι κάδοι ή έστω κάποιοι της φωτογραφίας μπορούν να επισκευαστούν και έτσι από την μία δεν  θα μολύνουν  τον χώρο του Κάστρου και αφετέρου ο Δήμος θα εξοικονομήσει χρήματα. Εάν πάλι οι συγκεκριμένοι Κάδοι δεν διορθώνονται ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν, δεν αντιλαμβάνονται οι πολίτες το λόγο που συγκεντρώνονται στο συγκεκριμένο σημείο και δεν αποστέλλονται για ανακύκλωση ή κάτι άλλο.
Άξιον απορίας πάλι είναι και το γεγονός της επιλογής του χώρου αποθήκευσης των φθαρμένων κάδων.
Πριν λίγες μέρες ακούσαμε στη Συνεδρίαση  της Δημοτικής Ενότητας Πρέβεζας τις καταγγελίες που ειπώθηκαν δια στόματος Βασ. Γιαννάκη, ότι όλα τα Στρατόπεδα, έχουν μετατραπεί και σε παράνομους αποθηκευτικούς χώρους ιδιωτών.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαίλης φάνηκε να ενστερνίζεται τις απόψεις του κ. Γιαννάκη μιλώντας παράλληλα για εικόνες ντροπής.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ακόμη και ο ίδιος ο Δήμος χρησιμοποιεί τα Στρατόπεδα ως αποθηκευτικό χώρο και μάλιστα χαλασμένων κάδων απορριμμάτων…
Δεν γνωρίζουμε επίσης εάν οι κάδοι στον Άγιο Ανδρέα πλοιρούν τους κανόνες υγιεινής, εάν δηλαδή έχουν υποβληθεί σε διαδικασία απολύμανσης πριν αποθηκευτούν στο σημείο αυτό που βρίσκεται λίγα μέτρα από κατοικίες.
Άρης τσελίκος για την εφημερίδα Τοπική Φωνή topikifoni.gr

Σχόλιο του mypreveza.gr: Και μετά ο Δήμος μας έχει την απαίτηση ο στρατός να του παραχωρήσει τα στρατόπεδα …  Αλήθεια πως γίνεται να έχει το δικαίωμα ο δήμος να “αποθηκεύει” τα σκουπίδια του σε ένα στρατόπεδο, αλλά από την άλλη να μην έχει το δικαίωμα να το καθαρίσει κιόλας …Τέλος ο τίτλος γράφτηκε από το mypreveza.gr

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites