Ο Ωνάσης στην Πρέβεζα-21 Ιστορικές φωτογραφίες του Λιμανιού της πόλης!

Οπως είναι γνωστό το λιμάνι Πρέβεζας βομβαρδίσθηκε ανηλεώς επί 92 φορές κατά τον Β Παγκόσμιο Πόμενο από Ιταλικά και Γερμανικά αεροπλάνα. Και αυτό διότι όλα τα στρατιωτικά εφόδια πρός το Ελληνο Αλβανικό Μέτωπο ξεφορτώνονταν στό λιμάνι Πρέβεζας (Πυρομαχικά, τρόφιμα, ρουχισμός, κλπ)
Σαν να μήν έφταναν οι ζημιές των Βομβαρδισμών, το Σεπτέμβριο 1944 που αποχώρησαν οι Γερμανοί από την Πρέβεζα ανατίναξαν με δυναμίτη σχεδόν όλο το παλιό λιμάνι (Δυτικά πρός σημερινές καφετέριες). Το Νέο λινάνι (λιμενοβραχίονας ανατολικά)  κατασκευάσθηκε επί Δικτατορίας. Το Ελληνικό κράτος μόλις ορθοπόδησε μετά τον Εμφύλιο πόλεμο, χρηματοδότησε την αποκατάσταση του παλιού βομβαρδισμένου λιμένος και παράλληλα την κατασκευή κρηπιδωμάτων στο Βαθύ Μαργαρώνας. Το Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας ανακάλυψε στά αρχεία του 21 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, εποχής 1950-1951
από την ανακατασκευή του Λιμένος Πρεβέζης, τις οποίες με πρωτοβουλία της κ. Παρθενίας Καζάκου και του κ. Βαγγέλη Λώλου δάνεισε στό Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου γιά σάρωση (scanning) και αρχειοθέτηση, όπερ και εγένετο. Τρείς από αυτές τις φωτογραφίες έχουν ιστορική και καλλιτεχνική αξία (5,17,21 ) και μάλλον θα εκτυπωθούν σε πόστερ με δαπάνη του Μουσείου. Σας αποστέλουμε σήμερα τις 21 φωτογραφίες σε μικρή ανάλυση και επίσης 3 φωτογραφίες που αφορούν την Οικογένεια Ωνάση στην Πρέβεζα από τα Αρχεία του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών.

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο  Δημοτικό Κολυμβητήριο Πρέβεζας ο ετήσιος έλεγχος γνώσης κολύμβησης των σπουδαστών/τριών της ΑΕΝ Ηπείρου 

12/06/2021, 6:32 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος : Εξετάσεις για απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων

12/06/2021, 6:25 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Περιφέρεια Ηπείρου : Σε εξέλιξη η διαδικασία πληρωμών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19

12/06/2021, 6:16 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος : Αναδόχους νέων έργων ανέδειξε η Οικονομική Επιτροπή

12/06/2021, 6:12 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Κορωνοϊός : 15 νέα κρούσματα στην Ήπειρο – Αναλυτικά η κατανομή

12/06/2021, 6:02 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Γιώργος Στύλιος: Ένα καλό νέο για την Άρτα. Περισσότερα από 1,5 εκ. € εγκρίθηκαν επιπλέον για τη βελτίωση της παράκαμψης Αθαμανίου και τον Οδικό άξονα Αθαμανίου – Θεοδωριάνων.

12/06/2021, 5:55 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites