Μουσείο θα γίνει το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα

Σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης της οικίας του Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα και τη μετατροπή της σε μουσείο, κατέληξαν η δημοτική αρχή του νησιού και η Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κώστα Δρακονταειδή, το οίκημα θα συνεχίσει να αποτελεί στολίδι της ιστορίας του νησιού και χάρη στη λειτουργία του ως μουσείο, οι επισκέπτες του θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ποιητή.
«Σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες και επιτέλους θα σώσουμε το σπίτι όχι απλά ενός ποιητή, αλλά ενός εθνικού ποιητή που έχει και μια οικουμενικότητα με βάση το έργο που έχει προσφέρει» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ.Δρακονταειδής.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα και ότι το καλοκαίρι το οίκημα «θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως μουσείο Άγγελου Σικελιανού».
«Δεν ανακαινίζουμε και συντηρούμε απλά ένα σπίτι, αλλά διασώζεται, αξιοποιείται και μέσω αυτού προβάλλεται και το έργο του συμπατριώτη μας, του Αγγέλου Σικελιανού» τόνισε.
Στο μουσείο θα εκτεθούν και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Λευκάδας ξεκινά έναν «μαραθώνιο» για τον εντοπισμό και τη συλλογή των αντικειμένων, ώστε το καλοκαίρι να είναι όλα έτοιμα.
Σύμφωνα με τον κ. Δρακονταειδή, τα περισσότερα από τα αντικείμενα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. «Ευελπιστούμε ότι θα προθυμοποιηθούν να τα προσφέρουν στο μουσείο μας» ανέφερε.
«Για εμάς τους Λευκαδίτες, το ζήτημα Σικελιανού είναι πολύ σημαντικό. Θα ήταν τραγικό για μένα, εάν επί θητείας μου κατέρρεε το σπίτι» τόνισε.
Η αποκατάσταση του οικήματος εκτιμάται ότι απαιτεί περίπου 800.000 ευρώ -ποσό που ο Δήμος αδυνατεί να διαθέσει. Η ανακαίνιση θα επιτευχθεί με τη χορηγία και την κοινωνική ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας.
Σημειώνεται ότι ανάλογη συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για τη χρηματοδότηση του έργου υπήρξε και στο παρελθόν, αλλά το έργο δεν υλοποιήθηκε. Τον Σεπτέμβριο, που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, οι συζητήσεις εντάθηκαν και τελικά ευοδώθηκαν.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, παρουσία στελεχών της Εθνικής Τράπεζας και του εργολάβου που επέλεξε η τράπεζα, η συμφωνία οριστικοποιήθηκε.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΛΕΥΚΑΔΑ

Εγκρίθηκε ομόφωνα η χωροθέτηση της Μαρίνας στο Βλυχό από την διυπουργική Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων

24/10/2023, 7:42 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Το Ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Κίνησης «Όλοι για τη ΛΕΥΚΑΔΑ»

04/09/2023, 1:08 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Παραχωρήθηκε οικόπεδο 10.209 τ.μ. από το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Λευκάδας για την κτιριακή επέκταση του ΔΙΕΚ και του ΕΠΑΛ  

20/07/2023, 6:40 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Η Νατάσα Θεοδωρίδου στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας

10/07/2023, 8:00 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Όλες οι σχολικές μονάδες στη Λευκάδα και στο Μεγανήσι διαθέτουν Τμήμα Ένταξης

06/07/2023, 7:37 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Ορκίστηκε Βουλευτής Ν. Λευκάδας ο Θανάσης Καββαδάς 

03/07/2023, 6:59 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με την ιστορική του μπάντα για μία μοναδική συναυλία στην Λευκάδα

28/06/2023, 1:16 πμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Φαρμακείο στην Νικιάνα Λευκάδας αναζητά προσωπικό

06/06/2023, 11:10 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites