Παρασκευή, 22/02/2019

Με τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας η Ήπειρος

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα του προγράμματος «ΕΥ­ΖΗΝ» για το σχολικό έτος 2013 – 2014, σύμφωνα με τα οποία υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι τουλάχιστον τρία στα δέκα ελληνόπουλα!
Το θετικό είναι ότι η Ήπειρος βρίσκεται ανάμεσα στις περιφέρεις με τα χαμηλότερα ποσοστά (32,6%), ενώ τα υψηλότερα καταγράφηκαν στα νησιά (Νότιο Αιγαίο 38,8%, Βόρειο Αιγαίο 36,7%, Κρήτη 36,2%).
Πάντως η εικόνα των μικρών Γιαννιωτών είναι καλύτερη συγκριτικά με συνομήλικούς τους σε άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που αποδείχθηκε και από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (παρουσιάστηκε την περασμένη Άνοιξη) για τις συνήθειες παιδιών 6 έως 10 ετών και η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «MedLS».
Σύμφωνα μ’ αυτή λοιπόν τα Γιαννιωτόπουλα στην κρίσιμη ηλικία των 6 έως 10 ετών τρώνε κατά κανόνα φαγητό απ’ το σπίτι, έχουν καθημερινά σχεδόν στο πιάτο τροφές αναγκαίες για την σωστή ανάπτυξή τους όπως λαχανικά, ψάρια και φρούτα, ενώ η γυμναστική αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς για την συντριπτική τους πλειοψηφία!

Τα στοιχεία του ΕΥΖΗΝ
Πάντως, από τα στοιχεία του προγράμματος «ΕΥΖΗΝ» προκύπτει ότι το 23,6% των αγοριών και το 23,3% των κοριτσιών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαρα, ενώ το 11,2% των αγοριών και το 9,6% των κοριτσιών, αντιστοίχως, ως παχύσαρκα.  Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 473.665 μαθητές από 4.792 σχολεία της χώρας. Το πρόβλημα του υπερβάλλοντος βάρους εντοπίστηκε κατά κύριο λόγο στις ηλικίες 8-11 ετών, με σχεδόν τέσσερις στους δέκα μαθητές που βρίσκονταν στην έναρξη της εφηβείας να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.  Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών της χώρας (63,6%) φάνηκε να απέχει σε μεγάλο βαθμό από το διατροφικό πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας, χωρίς να αναδεικνύονται σημαντικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, αλλά και μεταξύ των μαθητών στις διαφορετικές περιφέρειες της χώρας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι προοδευτικά, από το Δημοτικό στο Λύκειο, ο βαθμός προσκόλλησης των μαθητών στη μεσογειακή δίαιτα φάνηκε να μειώνεται, τόσο στα αγόρια (μείωση κατά 18,3%) όσο και στα κορίτσια (μείωση κατά 23,6%).
Επιπλέον, μόλις οι μισοί μαθητές της χώρας (54,9%) εμφάνισαν ικανοποιητικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, ενώ περίπου το 25% των αγοριών και το 30% των κοριτσιών δήλωσε ότι δεν συμμετέχει σε κάποια αθλητική δραστηριότητα, εκτός από αυτές που πραγματοποιούνται εντός του σχολείου.

Καμπανάκι κινδύνου!
Το γεγονός αυτό – και με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας –  κρούει το καμπανάκι κινδύνου για να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις διατροφικές συνήθειες των μικρών παιδιών και στην άσκηση, την οποία πολλά ελληνόπουλα παραμελούν
proinoslogos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ