Ο δρόμος που άλλαξε την εικόνα της Ηπείρου

Σήμερα η συνεδριακή εκδήλωση για τα 5 χρόνια της Εγνατίας Οδού – Αναμένονται ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και ειδήσεις
Το έργο της Εγνατίας Οδού δημιουργεί άμεσες και έμμεσες θετικές επιδράσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη και στη χωροταξική οργάνωση της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.
Ο αυτοκινητόδρομος κλείνει τα 5 χρόνια από την παράδοσή του και θεωρείται σήμερα το σημαντικότερο έργο υποδομής και συγχρόνως το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα. Στα τελευταία 14 χρόνια, κατασκευάστηκαν και αποδόθηκαν στην κυκλοφορία τα 670 χλμ. του αυτοκινητόδρομου και 200 χλμ. κάθετων οδικών αξόνων της Εγνατίας. Το κόστος των έργων αυτών ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ, ενώ η αποτελεσματικότητα της «Εγνατία Οδού Α.Ε.», του δημόσιου φορέα διαχείρισης του έργου, επέτρεψε την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Με αφορμή τα γενέθλια της Εγνατίας, σήμερα Τετάρτη θα διεξαχθεί στην πόλη μας συνεδριακή εκδήλωση με θέμα: «5 χρόνια Εγνατία Οδός: Οι επιδράσεις στην κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό».
Η ενδιαφέρουσα συνεδριακή εκδήλωση, που θα έχει χαρακτήρα Διαπεριφερειακής Επιχειρηματικής Συνάντησης και θα ξεκινήσει στις 6.00 π.μ., στην αίθουσα Δωδώνη του ξενοδοχείου «Du Lac», γίνεται σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς πέρα από το γεγονός της συμπλήρωσης 5 χρόνων λειτουργίας της Εγνατία Οδού, αυτή την εποχή βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα μεγάλα έργα υποδομών μεταφορών, όπως η Ιόνια Οδός, που θα διαμορφώσουν το αναπτυξιακό προφίλ της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής.
Τα επιμέρους θέματα θα αναπτύξουν έγκριτοι εισηγητές, ειδικοί επιστήμονες και παράγοντες.
Στόχος θα είναι η αποτίμηση των επιδράσεων και της συμβολής του μεγάλου έργου της Εγνατίας Οδού, στην μετεξέλιξη της κοινωνίας και της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος.
Κατά την έναρξη θα αναγνωσθεί και χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κύριου Στράτου Σιμόπουλου.
Έμφαση θα δοθεί ιδιαίτερα στις συνδυασμένες μεταφορές σε σχέση με τον υπάρχοντα σχεδιασμό των υποδομών και την βελτίωσή τους (Ιόνια οδός, νέοι οδικοί άξονες όπως ο Ε65- αεροδρόμια, σιδηρόδρομος, λιμάνια κλπ).
Η συνεδριακή εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και συνδιοργανώνεται από το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου. Υποστηρικτές είναι η Εγνατία Οδός ΑΕ, Η Νέα Οδός (Ιόνια), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος και το Hotel Du Lac. Χορηγοί είναι η Δωδώνη και η Digiland-ψηφιακές εκτυπώσεις.
Οργανωτής είναι το Κέντρο Επικοινωνίας και Προβολής, γνωστό και από την ετήσια έκθεση εναλλακτικού τουρισμού Activetrip, την οποία διοργανώνει με επιτυχία στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια.
Εξάλλου στην διάρκεια της συνεδριακής εκδήλωσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα υπάρχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Συγκεκριμένα θα εκτίθενται φωτογραφίες με θέματα: την Εγνατία Οδό στην περιοχή Ηπείρου, την υπό κατασκευή Ιόνια Οδό και την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αφ’ υψηλού.
Αναλυτικά στην συνεδριακή εκδήλωση το πρόγραμμα εισηγήσεων έχει ως εξής:
Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά και το Μέλος ΔΣ «Εγνατίας Οδού ΑΕ» Κώστας Χατζής.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος ΤΕΕ Ηπείρου Χρίστος Παπαβρανούσης θα αναπτύξει το θέμα «Εγνατία: μια από τις απαραίτητες υποδομές για την Ήπειρο», ενώ η Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος, Τομέα Λειτουργία, Εκμετάλλευσης και Συντήρησης Ε.Ο.ΑΕ Θάλεια Βαλκούμα θα μιλήσει με θέμα «Εγνατία Οδός : Βιώσιμη Διαχείριση και Ανάπτυξη». Παράλληλα, θα προβληθεί και βίντεο.
Ο Προϊστάμενος Τμήματος Παρατηρητηρίου, Τομέα Λειτουργίας, Εκμετάλλευσης και Συντήρησης Ε.Ο.ΑΕ Βασίλης Φούρκας θα μιλήσει για τον αυτοκινητόδρομο και την Χωρική Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Ηπείρου, η Προϊσταμένη Τμήματος GIS Τομέα Έργων και Ανάπτυξης Όλγα Μαυρίδου για τη «Γεωπύλη Εγνατία Οδός ΑΕ-Mobile Εγνατία», ενώ θα προβληθεί βίντεο από τη Μηχανικό Χρονικού Προγραμματισμού Έργων, Τεχνικής Διεύθυνσης Νέας Οδού (Ιόνιας)
Βασιλική Βουλγαράκη.
Από την πλευρά του, ο Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών- Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου( ΠΟΑΔΕΠ)
Αθανάσιος Μπέλλας, θα αναπτύξει το θέμα «Οι οικονομικές και κοινωνικές επιδράσεις της Ιόνιας Οδού και της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου στον δυτικό άξονα της χώρας».
Εξάλλου, τοποθετήσεις θα γίνουν από τους: Ν. Σαρακατσάνο, πρόεδρο Σπηλαίου Περάματος εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών και εκπρόσωπο της ΠΕΔ Ηπείρου.
Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Ανδρέας Α. Βρής
Θα ακολουθήσει απονομή τιμητικής διάκρισης και ανοιχτή συζήτηση, όπου θα παρέμβουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, Επιμελητηρίων, παραγωγικών φορέων και επιχειρηματικών παραγόντων – Ερωτήσεις – σχολιασμός με την ελεύθερη συμμετοχή και του ακροατηρίου.
Η τρίτη και τελευταία ενότητα θα περιλαμβάνει ανοικτή συζήτηση –παρεμβάσεις/τοποθετήσεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και επιχειρηματικών παραγόντων, ερωτήσεις /σχολιασμό με την ελεύθερη συμμετοχή και του ακροατηρίου, τα συμπεράσματα και την καθιερωμένη απονομή τιμητικής διάκρισης σε πρόσωπο κοινής αποδοχής και καθολικά αναγνωρισμένο στην κοινωνία της Ηπείρου για την προσφορά του.
Επισημαίνεται ότι οι εργασίας της συνεδριακής εκδήλωσης θα μεταδοθούν ζωντανά σε πραγματικό χρόνο από το «Ιωάννινα24» ενώ θα υπάρχει επικοινωνιακή υποστήριξη από γνωστά έντυπα, ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου.
proinanea.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites