Τρίτη, 04/08/2020

Κ. ΜΠΑΡΚΑΣ: Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού (BTV) στην Π.Ε Πρέβεζας

Στις 26-09-2014, ο  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας,  Κώστας Μπάρκας,  κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων με θέμα: «Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού (BTV) στην Π.Ε Πρέβεζας»

Για άλλη μια φορά ο πρωτογενής τομέας βρέθηκε στο στόχαστρο της μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης και της δημοσιονομικής «συστολής», καθώς και μια σειρά κακών χειρισμών της ηγεσίας του Υπ.Α.Α.Τ. έχουν «φορτώσει» τους κτηνοτρόφους με μεγάλα προβλήματα.

Ειδικότερα, η συρρίκνωση των δημόσιων δομών κτηνιατρικής προστασίας έχει εκθέσει τους παραγωγούς σε σοβαρότατο κίνδυνο, ο οποίος απειλεί την ασφάλεια του ζωικού τους κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνητικής αδράνειας είναι η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, που έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας σε απόγνωση.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ως στρατηγικό στόχο τη ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του κτηνοτροφικού τομέα και την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως κινητήριας δύναμης για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, που θα στοχεύει  στη στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγών, στην επαρκή κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας μας, στη δυναμική προώθηση των ζωικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς  και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα:  «Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού (BTV) στην Π.Ε Πρέβεζας»
Ο καταρροϊκός πυρετός έχει κάνει την εμφάνιση του στη χώρα μας εδώ και μήνες, καθώς έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 33 νομούς, με τα προβλήματα να είναι τεράστια κυρίως στην Πελοπόννησο και στη Θράκη.
Τις τελευταίες μέρες, ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στην Π.Ε Πρέβεζας. Η περιοχή αυτή, λόγω ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, είναι η τελευταία που «χτυπήθηκε» από τη νόσο. Η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας έχει αρχίσει και καταγράφει τα αιγοπρόβατα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, καθώς υπολογίζεται ότι το πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση, χωρίς όμως να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες.
Αν και τα πρώτα κρούσματα του ιού BTV εμφανίστηκαν στις αρχές Αυγούστου, οι παρεμβάσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από το Υπ.Α.Α.Τ. για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου δεν έχουν αποδώσει.  Γι’ αυτό απαιτείται χορήγηση φαρμάκων, εντομοαπωθητικών, δωρεάν ζωοτροφών, διενέργεια ψεκασμών και αποξηράνσεων εδαφών. Ταυτόχρονα, απαιτείται να πολλαπλασιαστούν οι διαγνωστικές επιτροπές ,ώστε να συντομευθεί ο χρόνος διάγνωσης της νόσου.
Οι συνέπειες του καταρροϊκού πυρετού  για τους παραγωγούς είναι οδυνηρές, αφενός γιατί τα αιγοπρόβατά τους που εγκυμονούν παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά αποβολών, αφετέρου λόγω της μείωσης παραγωγής γάλακτος.  Έτσι, ενώ, οι παραγωγοί αποζημιώνονται για τα φάρμακα που έχουν προμηθευτεί καθώς και για τα  αιγοπρόβατά τους που έχουν καταλήξει, δεν αποζημιώνονται για την απώλεια  εισοδήματος την γαλακτοκομική περίοδο 2014-2015. 
Απόρροια, όλων αυτών είναι  οι κτηνοτρόφοι να παραμένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη και να διαμαρτύρονται τόσο για ύψος των αποζημιώσεων, όσο και για την έλλειψη εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες του νομού μας παρά την επιστημονική επάρκεια, το υψηλό φρόνημα και την αίσθηση καθήκοντος του υπάρχοντος προσωπικού, αδυνατούν να παρέμβουν αποτελεσματικά στις αιτήσεις των κτηνοτρόφων.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός.
1.   Ποια έκτακτα μέτρα θα λάβει το Υπουργείο για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου του καταρροϊκού πυρετού στη Π.Ε Πρέβεζας;
2.  Θα δοθούν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους και πότε; Οι αποζημιώσεις αυτές θα συμπεριλαμβάνουν –εκτός από την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου- και  την απώλεια  εισοδήματος την γαλακτοκομική περίοδο 2014-2015;
3.  Πως θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο την τεράστια έλλειψη έντομο-απωθητικών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε όλη τη χώρα;
4.  Είναι στις προθέσεις του  Υπουργείου η δωρεάν διάθεση των σχετικών φαρμάκων και εντομοαπωθητικών στους κτηνοτρόφους; Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών στις εκμεταλλεύσεις που προσβλήθηκαν από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού; 
5.   Γίνονται οι κατάλληλοι ψεκασμοί για την εξόντωση των κουνουπιών – ξενιστών;
6.  Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των ζώων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου;
Ο ερωτών Βουλευτής:
Μπάρκας Κώστας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ