Τι ισχύει για την συνταξιοδότηση των Τραπεζουπαλλήλων

Επτά διαφορετικές διατάξεις ισχύουν για τη συνταξιοδότηση από το ΕΤΑΤ με βάση όσα αναφέρονται στο καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ.
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έως τις 30 Σεπτεμβρίου, παραθέτουμε τις βασικές παραμέτρους των διατάξεων. Ειδικότερα:

 *Άνδρες. Οι βασικές διατάξεις είναι δύο:
 * -Χωρίς όριο ηλικίας με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης. Το ΤΕΑΠΕΤΕ αρχικά και στη συνέχεια το ΕΤΑΤ τα τελευταία 20 χρόνια απονέμει σύνταξη σε 31 χρόνια και 6 μήνες, παρά τα εξώδικα από την πλευρά των τραπεζοϋπαλλήλων που ζητούν να απονέμεται σύνταξη με 30 έτη προϋπηρεσίας, ζητώντας την εφαρμογή του σχετικού καταστατικού 
* -Σε ηλικία 55 ετών με 25 συνταξιοδοτικά χρόνια (τουλάχιστον 15 στην Εμπορική). 

*Γυναίκες. Προβλέπονται τα εξής: 
* Χωρίς όριο ηλικίας με 24.6 συντάξιμα χρόνια 
* Σε ηλικία 45 ετών με 19 χρόνια και 6 μήνες 
* Χωρίς όριο ηλικίας με 20 χρόνια υπηρεσίας για έγγαμες γυναίκες. 
* Σε ηλικία 42 ετών με 17 χρόνια και 6 μήνες υπηρεσία (με τουλάχιστον 15 χρόνια στην Εμπορική) αν υπάρχει ανήλικο τέκνο. 
* Σε ηλικία 57 ετών με 14 χρόνια υπηρεσίας στην Εμπορική. 
* Ειδικά για τις καθαρίστριες με βαρέα ένσημα ισχύουν οι τρεις πρώτες περιπτώσεις, μειωμένες κατά 2 χρόνια. 

Ας σημειωθεί ότι εξαγορές πλασματικών ετών μπορούν να γίνουν μόνο για χρόνο στρατιωτικής θητείας και προϋπηρεσίας και δεν μπορούν να γίνουν από το ΕΤΑΤ. 

Εφάπαξ Εμπορικής 
Ειδικά για τη χορήγηση εφάπαξ, επισημαίνεται ότι: 
* Όσοι αποχώρησαν μέχρι 31 Αυγούστου 2013 θα δουν το εφάπαξ να υπολογίζεται σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου (μειωμένο κατά 30% από 31/08/2011). 
* Για όσους αποχωρούν από 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά ο υπολογισμός της εφάπαξ παροχής δεν μπορεί να γίνει σήμερα, καθώς εκκρεμεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας προς όλα τα Ταμεία Πρόνοιας. 
* Η εφάπαξ παροχή δίνεται με την προσκόμιση στο Ταμείο της πράξης συνταξιοδότησης από τον κύριο ασφαλιστικό φορέα. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας, λόγω οικονομικής αδυναμίας του ταμείου. 
* Σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος προσκομίζεται στο Ταμείο βεβαίωση από την οποία προκύπτει η μη θεμελίωση. Στην περίπτωση αυτή αντί της εφάπαξ παροχής γίνεται,επίσης με σειρά προτεραιότητας, επιστροφή των εισφορών του ασφαλισμένου. 

Αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη: 
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι αποχωρούν από την εργασία και δεν συνταξιοδοτούνται άμεσα (αναστολή σύνταξης),πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση του ΕΤΑΤ. Στη βεβαίωση πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία απονομής σύνταξης καθώς και το ύψος, έτσι ώστε το Ταμείο Υγείας (ΤΑΠΕΤΕ κλάδος ασθένειας να υπολογίσει τη μηνιαία εισφορά που θα πρέπει να καταβληθεί από πλευράς ασφαλισμένου, προκειμένου να έχει πρόσβαση στις παροχές υγείας έως ότου του απονεμηθεί οριστικά η σύνταξη.

Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο
Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο

www.dikaiologitika.gr

www.dikaiologitika.gr -Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 26 Φεβρουαρίου ανοίγουν οι 24 δόσεις για οφειλές προς την Εφορία

03/02/2020, 12:05 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού 2020 : Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

09/01/2020, 12:28 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικά θα γίνονται οι δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου

03/01/2020, 11:25 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα προχωρήσουν οι τράπεζες στις προμήθειες

31/10/2019, 9:28 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 4 δις ευρώ στις 120 δόσεις

08/10/2019, 11:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites