Πέμπτη, 20/02/2020

Για αμέλεια κατηγόρησε τον Πιστόριους η δικαστής, για επιείκια κατηγορείται η ίδια

Άγνωστο αν θα τον κρίνει ένοχο για ανθρωποκτονία ή αθώο


 Ο Όσκαρ Πιστόριους ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας, κυρίως αμελώντας να καλέσει σε βοήθεια την ασφάλεια, αντί να πυροβολήσει εναντίον αυτού που πίστευε ότι ήταν ένας διαρρήκτης και σκοτώσει έτσι τη φίλη του το 2013, δήλωσε η δικαστής πριν αναβάλει τη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την Παρασκευή.

«Είμαι της γνώμης ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια», δήλωσε η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα, η οποία είχε προηγουμένως απορρίψει το ενδεχόμενο να καταδικάσει τον κατηγορούμενο για φόνο ρκ προμελέτης, αφήνοντας ανοικτή μια ετυμηγορία για ανθρωποκτονία.

Η δικαστής ανέβαλε τη συνέχιση της ανάγνωσης της ετυμηγορίας για την Παρασκευή στις 09:30 (ώρα Ελλάδας).

Πριν ακόμη τελειώσει η ανάγνωση της ετυμηγορίας, άρχισαν ήδη να διατυπώνονται οι πρώτες επικρίσεις κατά της δικαστού επειδή απέκλεισε ήδη το ενδεχόμενο να καταδικασθεί ο κ. Πιστόριους για φόνο.

«Έχω σοκαριστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ποινικολόγος Μάρτιν Χουντ, αφού άκουσε τη δικαστή να αποκλείει την καταδίκη για φόνο. «Πιστεύω ότι θα επικριθεί από τον κόσμο της δικαιοσύνης», δήλωσε ο δικηγόρος του Γιοχάνεσμπουργκ.

«Το γενικό αίσθημα είναι ότι η δικαστής έκανε ένα λάθος, το γενικό αίσθημα στη δικαστική κοινότητα είναι πως είναι ένοχος για φόνο», συνέχισε ο κ. Χουντ.

Ο Τζέιμς Γκραντ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Βιτς του Γιοχάνεσμπουργκ υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι η εισαγγελία μπορεί να ασκήσει έφεση αν εκτιμά ότι η δικαστής έσφαλε.

«Πώς μπορείτε να πυροβολείτε εσκεμμένα τέσσερις φορές στην πόρτα μιας τουαλέτας και να μην φανταστείτε την πιθανότητα ότι μπορεί να σκοτώσετε κάποιον στο εσωτερικό;», έγραψε στο Twitter.

«Εγώ και μερικοί άλλοι είμαστε άναυδοι από την απόφαση αυτή», δήλωσε ο δικηγόρος Ντέιβιντ Ντάντιτς, ενώ εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για την ταχύτητα με την οποία η δικαστής παρουσίασε την ετυμηγορία της, ενώ οι ειδικοί περίμεναν πως η ανάγνωση θα διαρκούσε δύο, ακόμη και τρεις ημέρες.

http://www.naftemporiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ