Πέμπτη, 13/08/2020

Ο εκφοβισμός μεταξύ αδελφών συμβάλλει στην εμφάνιση κατάθλιψης

Πέρα από τον σχολικό εκφοβισμό, που αποτελεί μία μάστιγα της εποχής μας,
ο συστηματικός εκφοβισμός μέσα στην ίδια την οικογένεια, και συγκεκριμένα μεταξύ δύο αδελφών, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο κατάθλιψης στη μετέπειτα ζωή του παιδιού, όπως τονίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Περίπου 7.000 παιδιά ηλικίας 12 ετών ερωτήθηκαν εάν έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού από τα αδέλφια τους. Οι εμπειρίες εκφοβισμού σχετίζονταν με λεκτικές επιθέσεις, σωματική βία, διάδοση ψευδών πληροφοριών ή περιστατικά παραμέλησης. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας αυτών των παιδιών, έως και την ηλικία των 18 ετών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου απέστειλαν ερωτηματολόγια σε χιλιάδες οικογένειες με παιδιά ηλικίας 12 ετών την περίοδο 2003-2004 και έξι χρόνια αργότερα αξιολόγησαν την κατάσταση της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν υποστεί εκφοβισμό από τα αδέλφια τους. Στην ηλικία των 18 ετών, ποσοστό 6,4% εκδήλωσε συμπτώματα κατάθλιψης, 9,3% εκδήλωσε συμπτώματα άγχους και 7,6% είχε εκδηλώσει τάσεις αυτοτραυματισμού κατά το τελευταίο έτος.

Από τα 786 παιδιά που είχαν υποστεί εκφοβισμό από τα αδέλφια τους, ποσοστό 12,3% εκδήλωσε συμπτώματα κατάθλιψης, 16% εκδήλωσε συμπτώματα άγχους και 14% είχε εκδηλώσει τάσεις αυτοτραυματισμού κατά το τελευταίο έτος. Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης, άγχους και αυτοτραυματισμού είναι διπλάσιος για τα παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό από τα αδέλφια τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Pediatrics» και αποκαλύπτει ότι τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να πέσουν θύμα εκφοβισμού από τα αδέλφια τους σε σύγκριση με τα αγόρια, ιδιαίτερα σε οικογένειες με τρία ή και περισσότερα παιδιά.

ΠΗΓΗ: www.neolaia.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ