Αυστηροί έλεγχοι και υψηλά πρόστιμα στους κυνηγούς για τα κυνηγόσκυλα


 Ελέγχους ξεκινά από τις 17 Σεπτεμβρίου το Δασαρχείο Καλαμάτας για τα κυνηγόσκυλα που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί στη Μεσσηνία, καθώς πρέπει να είναι δηλωμένα στην άδεια κυνηγιού, να έχουν πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και να είναι εμβολιασμένα για λύσσα. Πλέον η παράβαση των παραπάνω επισείει τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση της άδειας κυνηγιού.

Ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει και οι κυνηγοί, πρέπει να έχουν δηλώσει τα κυνηγόσκυλα στο Δασαρχείο, ενώ μεγάλες αλλαγές και υψηλά πρόστιμα έχει επιφέρει ο νέος νόμος και για τα ζώα συντροφιάς, καθορίζοντας όρια, προϋποθέσεις και υποχρεώσεις ιδιοκτητών, αλλά και των Δήμων.

Έλεγχοι από το Δασαρχείο

Με αφορμή την έναρξη τις επόμενες ημέρες της περιόδου θήρας λαγού και αγριογούρουνου, ο δασάρχης Καλαμάτας, Σπύρος Κατσίποδας, επισήμανε προς τους κυνηγούς ότι ταυτόχρονα θα αρχίσουν οι έλεγχοι τόσο για τους ίδιους όσο και για τα κυνηγόσκυλά τους. Από φέτος, κατά την έκδοση της άδειας θήρας, οι κυνηγοί πρέπει να δηλώσουν τα σκυλιά που χρησιμοποιούν στο κυνήγι. «Πρέπει να προσκομίσουν το βιβλιάριο του κτηνιάτρου, όπου θα φαίνεται ότι έχει γίνει το εμβόλιο λύσσας και ότι έχει ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Το νούμερο της ταυτοποίησης γράφεται πάνω στην άδεια θήρας και σε κάθε έξοδο που κάνει ο κυνηγός, πρέπει να έχει μαζί του το βιβλιάριο του σκύλου. Αν διαπιστωθεί σε έλεγχο ότι δεν έχει αναγραφεί ο σκύλος στην άδεια θήρας, η άδεια κατάσχεται μέχρι να μας προσκομίσει τα δικαιολογητικά και επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ», εξήγησε ο κ. Κατσίποδας, συμπληρώνοντας πως όλα τα κυνηγόσκυλα που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί πρέπει να δηλωθούν.

Ζώα συντροφιάς

Υψηλά πρόστιμα ισχύουν και για άλλες παραβάσεις που αφορούν γενικότερα στα ζώα συντροφιάς και, φυσικά, τα κυνηγόσκυλα.

Για παράδειγμα:

-Αν το βιβλιάριο υγείας του κυνηγετικού σκύλου δεν είναι ενημερωμένο σε οποιαδήποτε μετακίνηση του ζώου, πρόστιμο 300 ευρώ.
-Αν έχει λήξει το εμβόλιο λύσσας (ισχύς εμβολίων 1 έτος) και η μη τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας που προβλέπεται, διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Η χορήγηση μεταλλικής κονκάρδας ένδειξης αντιλυσσικού εμβολιασμού είναι υποχρέωση του κτηνιάτρου.
-Αν παραλείφθηκε η προσκόμιση στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του ζώου, το διοικητικό πρόστιμο είναι 300 ευρώ.
-Αν αφαιρεθεί το μέσο ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη ή άλλο πρόσωπο ή κτηνίατρο, το διοικητικό πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας επαγγέλματος του κτηνιάτρου.
-Η με οποιονδήποτε τρόπο άρνηση ή παρακώλυση του ελέγχου που πραγματοποιούν τα αρμόδια όργανα, καθώς και η μη παροχή ή η παροχή ψευδών, ελλιπών ή/και ανακριβών πληροφοριών και στοιχείων, επισύρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
Ακόμα πιο αυστηρές είναι οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νέος νόμος για τους παραβάτες.
Ενδεικτικά:
-Η έλλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.
-Ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός,  τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές διπλασιάζονται.
-Η  κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 8.000 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Πηγή : tharrosnews.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites