Κ. ΜΠΑΡΚΑΣ: Είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι βουλευτής κάποιου παλιού, κλασσικού αστικού κόμματος

Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, που σκοπό έχει τον διετή απολογισμό της κοινοβουλευτικής μου δράσης.
Η επιλογή μου να λογοδοτήσω ανοιχτά, στους φορείς, στον κόσμο, στους πολίτες της Πρέβεζας και να δεχτώ τη δημόσια κριτική τους, προκύπτει από τη δέσμευσή μου να υπερασπίζομαι τα δίκαια αιτήματα και τους δίκαιους αγώνες του λαού μας, να αφουγκράζομαι τις αγωνίες των συμπολιτών μου.
Προκύπτει, αν θέλετε, από το σεβασμό που νιώθω προς όσους με εμπιστεύτηκαν να εκπροσωπώ την Αριστερά και ειδικότερα το ΣΥΡΙΖΑ, με πηγή της δύναμης μου το λαό της Πρέβεζας, στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι βουλευτής κάποιου παλιού, κλασσικού αστικού κόμματος, από αυτά που διέλυσαν την χώρα και την «σώζουν» σήμερα. Εκπροσωπώ ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό, με διασφαλισμένο το καταστατικό δικαίωμα στην πολυφωνία των ιδεολογικών ρευμάτων. Με ισχυρό όραμα για το μέλλον και επαρκώς τεκμηριωμένες προτάσεις για το παρόν. Που μετά το ιστορικό ιδρυτικό του Συνέδριο, κατοχυρώθηκε στη συνείδηση της κοινωνίας ως δύναμη ανατροπής. Παράλληλα, εκπροσωπώ μια σημαντική μερίδα ανθρώπων, που ζητούν την ανατροπή της σημερινής κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Ζητάνε διαφάνεια, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια στην πολιτική πράξη. Μια υπέρβαση του μοντέλου βουλευτή – βολευτή – κομματάρχη.
Επομένως, σε αυτό το διάστημα, προσπάθησα να προωθήσω με συνέπεια τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός μου και, χωρίς ιδιοτέλεια, να υπερασπίσω τα λαϊκά συμφέροντα. Επίσης, σε αυτό το διάστημα, θεωρώ ότι δεν έστρεψα ποτέ την πλάτη μου στα προβλήματα της κοινωνίας, δεν έστρεψα ποτέ την πλάτη μου στους ανθρώπους αυτού του τόπου και δεν υποτίμησα τη γνώμη κανενός. Γύρισα όλες τις πόλεις, τα χωριά και τους οικισμούς του Νομού. 

Άκουσα με προσοχή, σκέφτηκα με προσοχή και έπραξα με όση δυνατόν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα διαθέτω. Πάντα έπαιρνα καύσιμα και δύναμη να συνεχίσω από την επαφή με τον κόσμο.
Σίγουρα θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Σίγουρα θα μπορούσαμε να κάναμε λιγότερα πιθανά λάθη. Σίγουρα θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα αποδοτικότερη την παρέμβασή μας. Ακόμα και έτσι, όμως, η δουλειά μας και η επιμονή μας έφεραν σημαντικά αποτελέσματα, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο εμφανή.
Μην ξεχνάμε ότι η σημερινή Πρέβεζα και Ήπειρος είναι παράγωγο μιας βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Είμαι σίγουρος ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ξοδέψουν χιλιάδες σελίδες γραπτών, προκειμένου να ερμηνεύσουν με διάφορους τρόπους όσα ο κόσμος βιώνει σήμερα.
Είμαστε αυτοί που ζούμε μια σύγκρουση δυο διαφορετικών κόσμων, όπου το “παλιό” ρευστοποιείται συνεχώς και το “καινούριο” πασχίζει να γεννηθεί. Η μορφή και το περιεχόμενο που θα αποκτήσει αυτός ο νέος κόσμος είναι και δική μας ευθύνη, είναι και δικό μας καθήκον.
Θυμηθείτε ποια ήταν η μεγάλη υπόσχεση του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού, όταν πριν λίγες δεκαετίες ξεκινούσε να ασκεί πολιτικές λιτότητας στον κόσμο της εργασίας. «Να μεγαλώσει η πίτα και θα φάμε όλοι». Τελικά φάγαμε κάτι ψίχουλα όταν μεγάλωνε η πίτα, και τώρα που μικραίνει, μικραίνει τις ζωές και τα όνειρά μας.
Η ίδια η ζωή αποδεικνύει πως η υπόσχεσή τους κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, μετατράπηκε σε μια μεγάλη απάτη των κυρίαρχων ελίτ και παράλληλα σε σαφή ανικανότητα να εγγυηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, κοινωνική συνοχή και  κοινωνική ευημερία. Δεν ήθελαν να εγγυηθούν καλύτερες συνθήκες ζωής. Με τη σειρά του, το περίφημο “success story” του κ. Σαμαρά, αποδεικνύεται ιστορία παταγώδους αποτυχίας. Μια αποτυχία που δε χρεώνεται μόνο στις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση του, αλλά μια αποτυχία που βαραίνει τα αδιέξοδα ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ολόκληρου του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Οι ίδιοι οι λαοί, από κάθε γωνιά του πλανήτη, το βροντοφωνάζουν με κάθε τρόπο, κραυγάζουν πως «δεν πάει άλλο, το σχέδιο σας δε μας χωράει, δε μας συμπεριλαμβάνει…».
Οι λαοί αντιστέκονται, διεκδικούν, αγωνίζονται, βάζοντας μπροστά αιτήματα, όπως το βάθεμα της δημοκρατίας, η αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, το καθολικό δικαίωμα στην εργασία και η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους. Η Ελλάδα είναι μπροστά στον παγκόσμιο αυτό αγώνα για την αξιοπρέπεια.
ΕΥΡΩΠΗ
Ας κοιτάξουμε τη γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πριν λίγες μέρες, μείωσε περαιτέρω το βασικό επιτόκιο στο 0,05% και αγόρασε ομόλογα, τυπώνοντας ουσιαστικά χρήμα για να χτυπήσει τον αποπληθωρισμό που θεριεύει. Η Γερμανία, από την άλλη επιμένει στην σκληρή λιτότητα, όπου φαντάζει τιμωρία χωρίς τέλος για τους λαούς της Ευρώπης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ambrosetti-The European House δήλωσε «Ήρθα στο στόμα του λύκου γιατί είναι καλύτερα να ακούς κάποιον απευθείας, ακόμη και εάν έχει διαφορετική γνώμη». Όταν τα μέσα ενημέρωσης λέγανε ότι πάει για να δώσει διαπιστευτήρια και να σκύψει το κεφάλι, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι έχουμε ενιαίες θέσεις για όλα τα ακροατήρια, ακόμα και μεταξύ των λύκων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μια πανευρωπαϊκή και παγκόσμια φωνή με κύρος, με θέσεις όπως η Πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος και η ανατροπή της λιτότητας μέσω της προστασίας της εργασίας να προκαλούν το ενδιαφέρον ευρύτερων δυνάμεων στην Ευρώπη. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το αντίβαρο της κυρίαρχης πολιτικής. Από την άλλη, παρακολουθούμε την κυβέρνηση, να «απλώνει τραχανά» στο Παρίσι, γυρνώντας πίσω με νέα αντεργατικά μέτρα και βάθεμα των μνημονίων. Το ερώτημα για την συγκυβέρνηση δεν είναι το αν μπορούν να διαπραγματευτούν υπέρ των πολλών. Δεν θέλουν. Γιατί για αυτούς η κοινωνία αποτελείται από τους κρατικοδίαιτους μεγάλο-επιχειρηματίες, τις off – shore, τις πολυεθνικές και τους φοροφυγάδες. Τον κόσμου του πλούτου. Τον κόσμο τους.
Για τους υπόλοιπους, ο Σαμαράς στη ΔΕΘ μείωσε 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αφού τον είχε αυξήσει πέρυσι 400 – 420%. Και αυτό το λέει ελάφρυνση! Αυτό ονομάστηκε φιλολαϊκό μέτρο. Από την άλλη,  τις αμέσως επόμενες μέρες, μέσω του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ το κοστολογημένο Κυβερνητικό Πρόγραμμά μας, που δίνει ανάσα και προοπτική στους πολλούς.
ΕΛΛΑΔΑ
Στη χώρα μας, η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε ένα πυκνότατο πεδίο κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων. Οι πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων συνέχισαν να χτυπούν με κάθε τρόπο την πλειοψηφία της κοινωνίας. Το δόγμα της λιτότητας εντάθηκε και αναβαθμίστηκε ποιοτικά σε γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση. Για την κυβέρνηση, δεν έχει καμία σημασία αν η πολιτική της έχει εκπέσει στα μάτια του κόσμου. Αρκεί που αυτή επιβάλλεται.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να σταθούμε ολοκληρωτικά απέναντι στην ζοφερή κατάσταση. Αγωνιστήκαμε μέσα και έξω από την βουλή, προκειμένου να φέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, όπως αυτές της εργασίας, της υγείας, της δημοκρατίας, της μόρφωσης και του πολιτισμού. Όμως, είναι αλήθεια ότι σε πολλές περιπτώσεις φανήκαμε πιθανόν αναντίστιχοι των προσδοκιών του κόσμου. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. 
Ο δρόμος για αυτό περνάει από την δημοσιότητα, τη δημοκρατία και την πραγματική επικοινωνία της κοινωνίας που αντιστέκεται και ελπίζει. Μιας κοινωνικής πλειοψηφίας όπου πέρασε μέσα από την κόλαση τα τελευταία 5 χρόνια.
Από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα ψηφίστηκαν απανωτά μνημόνια με διαδικασίες εξπρές, μηδενικής δημόσιας διαβούλευσης. Διαδικασίες αντιδημοκρατικές, που ευτέλιζαν την λειτουργία του κοινοβουλίου και μετέτρεψαν το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο. Καταργήθηκαν κοινωνικά επιδόματα, έγιναν χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, φορολογήθηκαν σκληρά οι φτωχές κοινωνικές τάξεις, φοροελαφρύνθηκαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλο. Πέρασε σχεδόν το σύνολο του δημόσιου πλούτου στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Το κράτος άνοιξε διάπλατα το δρόμο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να σαρώσουν τα πάντα. Η λίστα των  μέτρων, που ψηφίστηκαν τον προηγούμενο καιρό, κυριολεκτικά δεν έχει τελειωμό και, πιθανότατα, η απαρίθμησή τους στο σημερινό ανοιχτό απολογισμό που διοργανώνουμε να μην έχει ουσιαστικό νόημα. 
Ο ελληνικός λαός τα γνωρίζει καλά, βιώνει καθημερινά τις συνέπειες τους μέχρι το κόκαλο.  
Είναι η Ελλάδα της άνεργης ανάπτυξης, της Μανωλάδας, του εξαθλιωμένου εργατικού δυναμικού που τρέφεται από τα ψίχουλα των επενδύσεων. Είναι η Ελλάδα του γενικευμένου αναλφαβητισμού και της οικονομικής μετανάστευσης, των επιστρατεύσεων, του μίσους απέναντι στο διαφορετικό.

Η απειλή του φασιστικού φαινομένου δεν αποτυπώνεται απλώς μέσα από τις δράσεις μίσους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση η ίδια μπολιάζει την κοινωνία με μίσος, με φόβο και ανασφάλεια στον ασταμάτητο αγώνα για επιβίωση, με ρατσισμό και ξενοφοβία, με τον αυταρχισμό, τη βία των απολύσεων, των περικοπών και του “μαύρου” στους πομπούς της δημόσιας τηλεόρασης.  Η ίδια η κυβέρνηση και τα μνημόνια ενισχύουν το φασισμό σαν πολιτική τάση απαξίωσης της δημοκρατίας. Διότι φασισμός είναι η ανεργία, η φτωχοποίηση, οι απολύσεις.
ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Ας έρθουμε τώρα και στα δικά μας. Οι παραπάνω εξελίξεις, στο διεθνές και ελληνικό γίγνεσθαι, επηρεάζουν τις ειδικότερες παραμέτρους της οικονομίας και της ανάπτυξης, όπως επίσης και την ποιότητα των κοινωνικών μας σχέσεων. 

Στην Ήπειρο, ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ελλάδας, περίπου στο 30%. Η ήπειρος συνεχίζει να είναι η πιο υποβαθμισμένη περιφέρεια της Ευρώπης
Φίλες και φίλοι

Πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Η Πρέβεζα χτυπιέται από τον μαρασμό του πρωτογενή τομέα και την αποβιομηχάνιση. Κανείς δε θέλει να μειωθεί ο τουρισμός και τα κέρδη που αυτός αφήνει στον τόπο μας. Κανείς δε θέλει η Πρέβεζα ή η Πάργα να σταματήσουν να αποτελούν πόλο τουριστικής έλξης. Αν, όμως, δε μετατοπίσουμε το βάρος της τοπικής οικονομίας στα δικά μας χέρια, αν δεν πιστέψουμε στις δικές μας ικανότητες και αν δεν αξιοποιήσουμε διαφορετικά το φυσικό μας πλούτο, τότε δε θα μπορέσει να ανακάμψει σύντομα η τοπική οικονομία. Χωρίς ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με σεβασμό στην εργασία και στο περιβάλλον, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Οι Νέοι θα φεύγουν, οι μεγαλύτεροι θα ασφυκτιούν. 

Πάντα υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Η Πρέβεζα  έχει αξιόλογους ανθρώπους, νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες και αθλητές. Έχει έναν σπάνιο πολιτισμό και ένα σπάνιο φυσικό περιβάλλον. Έχει ένα καλό ΤΕΙ, με πολλά προβλήματα, που όμως, τροφοδοτεί νέους ερευνητές.
 Έχει τις δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, αγροτουρισμού και κτηνοτροφίας. 
Θα μπορούσε να ήταν διεθνής κόμβος εμπορίου και συγκοινωνιών. Θα μπορούσε να έχει ισχυρή πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή και μικρότερα ποσοστά εισαγώγιμων προϊόντων.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Με γνώμονα αυτές τις αναλύσεις και αυτές τις ερμηνείες, προσπαθήσαμε να παρέμβουμε στο κοινοβούλιο για τα ζητήματα που απασχολούν τον νομό της Πρέβεζας, τον δικό μας νομό. Είναι αυτονόητο ότι δεν προλάβαμε να θίξουμε όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Εκτιμώ, όμως, ότι καταφέραμε να έχουμε αντιπροσωπευτική κάλυψη, ενώ, όπου χρειάστηκε, διερευνήσαμε κάποια προβλήματα σε βάθος και επιμείναμε χαρακτηριστικά.   
– Σύνολο αναφορών -ερωτήσεων – επ. Ερωτήσεων: 500
– Πρέβεζα / Ήπειρος: περίπου 80 ( περίπου 1 ερώτηση τη βδομάδα)
Εργατικά: 
1) Κλωστήρια Πρέβεζας: σειρά απλών ερωτήσεων και επίκαιρη ερώτηση στην οποία δεσμεύτηκε για λύση ο υφ. Εργασίας Κεγκέρογλου
2) Ερωτήσεις για μη ανανέωση σύμβασης 5 εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο ΕΟΠΥΥ 184, που ιδιωτικοποιήθηκε
3) Ερώτηση για την εργοδοτική στάση πληρωμών του ΛΕΦΑ προς του εργαζόμενους του (σκανδαλο-αναπάντητη παρά τις διάφορες προσπάθειές μας)
4) Ερώτηση για απόλυση εργαζόμενων στο ΙΚΑ Πρέβεζας
Αγροτικά:
5) Δωδώνη: Σειρά επίκαιρων ερωτήσεων που δεν προσήλθε ο υπουργός, σειρά απλών ερωτήσεων που δεν απαντήθηκαν
6) Σειρά ερωτήσεων για θεσμοθέτηση αγρ. Αγορών (farmers market) και συνάντηση με Υπουργείο για κατάθεση ΚΥΑ
7) Ερώτηση για επανεξέτασης εξισωτικών αποζημιώσεων προς αγρότες για το 2008
8) Ερωτήσεις για ολοκλήρωση εργασιών στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Καναλακίου.
9) Ερώτηση για την γενικότερη κυβερνητική πολιτική που καταστρέφει την κτηνοτροφία στην Ήπειρο
10) Ερώτηση για τη καθυστέρηση καταβολής κοιτοτικών ενισχύσεων για τους αγρότες της Πρέβεζας για το 2013.
Νοσοκομείο – Υγεία:
12) Ερώτηση για απουσία αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Πρέβεζας
13) Ερώτηση για την άμεση ανάγκη επιπλέον νεφρολόγου στο ΓΝ Πρέβεζας
14) Ερώτηση για ιδιωτικοποίηση διανομής φαγητού στο Νοσοκομείο Πρέβεζας
15) Ερώτηση για τη διενέργεια εξετάσεων ΚΕΠΑ στο γραφείο του Διευθυντή ΙΚΑ Πρέβεζας
16) Ερώτηση για το νέο οργανόγραμμα του ΓΝ Πρέβεζας και τη ραγδαία υποβάθμιση που προκαλεί στην υγεία των πολιτών
17) Ερωτήσεις για συγχώνευση Νοσοκομείου
Υποδομές – Περιβάλλον – Καταστροφές:
20) Ερώτηση για κλείσιμο ΔΟΥ Φαναρίου
21) Ερώτηση για κλείσιμο ΔΟΥ Φιλιππιάδας
22) Ερώτηση για την αναστολή λειτουργίας Δημοσίου ΚΤΕΟ Πρέβεζας και πριμοδότηση ιδιωτικών
23) Ερώτηση για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα
25) Ερωτήσεις για τον οδικό Άξονα του νομού.
26) Ερώτηση για κατάργηση πυροσβεστικού φυλακίου στο θεσπρωτικό
28) Ερώτηση για εκχώρηση στρατοπέδου ΔΟΥΚΑ στην ΠΕ Πρέβεζας
29) Ερώτηση για υδροστρόβιλο και καταστροφές στη Πρέβεζα ιδιαίτερα στις καλλιέργειες. 
30) Αναφορά για παράνομη υλοτομία και επιπτώσεις της στη Πρέβεζα
31) Ερώτηση για κατάργηση Χημικής Υπηρεσίας Πρέβεζας
32) Ερωτήσεις για αδυναμία φύλαξης αρχαιολογικών χώρων Κασσιώπης, Νικόπολης και Νεκρομαντείου.
Εκπαίδευση – Σχολεία – Δημογραφικό
33) Ερώτηση για άμεση ανάγκη προσωπικού στο ΕΠΑΛ Πρέβεζας
34) Ερώτηση για άμεση τοποθέτηση εκπαιδευτικών σε Δημοτικά Σχολεία στη Πρέβεζα και στο Καναλάκι
35) Ερώτηση για τα καίρια προβλήματα που ταλαιπωρούν το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας και τους μαθητές του
36) Ερώτηση για κατάργηση λόγω υποχρηματοδότησης των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών)
37) Τρίτεκνοι Πρέβεζας: αναφορά και ερώτηση για την μη αναγνώριση τους ως πολύτεκνους
38) Ερώτηση για κατάργηση “Βοήθεια στο Σπίτι”

Λιμένες – Τουρισμός:
39) Ερωτήσεις για το Προγραμματικό Σχέδιο λιμένα Πρέβεζας (Master Plan) και την προτεινόμενη και πιο κοστοβόρα λύση που επιλέχθηκε
41) Ερώτηση για γενικότερη τουριστική πολιτική στην Ήπειρο.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Θα ήθελα αναφερθώ διεξοδικότερα στο πεδίο της Εργασίας, επειδή συμμετέχω μαζί με άλλους 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπ. Εργασίας. 
ΕΕΚΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ερωτήσεις όπου υπέγραψα ή συνυπέγραψα
– Υπ. Εργασίας
1) Ανεργία και ειδικά ανεργία νέων (επ. ερώτηση για επιδοτήσεις νέων)
2) Μνημονιο στην αγορά εργασίας (μισθοι/δικαιωματα/ συλλογικες συνταξεις/
3) Εργασιακές συνθήκες στη νεολαία («ευελικτο ωραριο», μαυρη εργασια, μειωση κατώτατου κτλ)
4) Ασφαλιστικά
7) Απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (καθαρίστριες, εποχικοι πυροσβέστες
9) Απλήρωτη Εργασία.
10) Προτάσεις για τον κόσμο της εργασίας

– Υπ. Οικονομικών
1) Χαράτσια
2) Κοροϊδία με κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΗ / Τιμές 
3) Εξαίρεση διακοπής ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικες ομάδες
4) Πώληση Ταχ. Ταμιευτηρίου
6) Παραχώρηση ΑΤΕ στην Πειραιώς
7) Παραχώρηση Εγνατίας Οδού
8) Κλείσιμο αεροδρομίων, λιμένων κτλ
9) Εκποίηση δημοσίου πλούτου

– Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
1) Προβλήματα στην εφαρμογή της ΚΑΠ / Προσανατολισμός νέας ΚΑΠ 
2) ΟΣΔΕ / Εξισωτικες αποζημιώσεις / ΟΠΕΚΕΠΕ
3) Νέοι γεωργοί / Νέοι αγρότες
4) Δασοπροστασία
5) Κτηνοτροφία 
6) Κόστη παραγωγής
8) Προβλήματα αλιείας
10) Προστασία Βοσκοτόπων
– Υπ. Προστασίας Πολίτη
7) Δικαιώματα αστυνομικών
– Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης / Εσωτερικών 
1) Διαθεσιμότητες / Απολύσεις
2) Αδιόριστοι / ΑΣΕΠ
3) Διαχείριση Αποβλήτων
– Υπ. Εξωτερικών
1) Γερμανικές Αποζημιώσεις
– Υπ. Παιδείας
1) Διώξεις Μαθητών
2) Διδασκαλία και πιστοποίηση ξένων γνωσσών
3) Προβλήματα στα σχολεία και στη προσχολική αγωγή
4) Συγχωνεύσεις
5) Κυκλοφοριακή αγωγή

– Υπ. Περιβάλλοντος
3) Νερά / υδροφόροι ορίζοντες
4) Μεταλλεία Χρυσού (Χαλκιδική)
– Υπ. Υγείας
1) Ανασφάλιστοι συμπολίτες
3) Κατάρρευση ΕΟΠΥΥ
5) Διάλυση ψυχιατρικής περίθαλψης
6) Εθνικό Σχέδιο δράσης για Αλτζχάιμερ
7) Κατάσταση ΕΣΥ / Συγχωνεύσεις νοσοκομείων
8) Κατάσταση ΟΚΑΝΑ
9) Προβλήματα ΜΕΘ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ

Έως τώρα, σας περιέγραψα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε η δράση μας στο κοινοβούλιο. Τη διεθνή, ελληνική και τοπική κοινωνικοπολιτική συγκυρία. Περιέγραψα, επίσης, και τους βασικούς τομείς του κοινοβουλευτικού μου έργου, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Πώς θα συνεχίσουμε όμως από εδώ και πέρα; Πάνω σε ποιους άξονες προτεραιοτήτων και με ποιους στόχους; Τι έχει να περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος; Ποιες είναι οι προτάσεις του, για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια; Σας απαντώ, λοιπόν, ευθέως.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σαφής κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Η επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου του δημοσίου χρέους. Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και το μορατόριουμ πληρωμών με ρήτρες ανάπτυξης για οποιαδήποτε ενέργεια αποπληρωμής.
Οι στρατηγικοί μας στόχοι, πάνω στους οποίους θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα θέσουμε τις βάσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, είναι οι εξής:
1. Νέα σεισάχθεια: ανακούφιση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση.
2. Ανακούφιση από φορολογικό βάρος και χρέη προς την εφορία.
3. Διασφάλιση πλήρους ιατροφαρμακευτικής φροντίδας για όλους/ες.
4. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό.
5. Υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. 
6. Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί.
7. Προωθούμε ένα νέο εναλλακτικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με κοινωνική ανταποδοτικότητα που θα απαντά στις ανάγκες των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών.
8. Διασφαλίζουμε πλήρως τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Συμπολίτες και συμπολίτισσες, σύντροφοι και συντρόφισσες. 
Ο κόσμος δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν αλλάζει χωρίς αγώνες. Ήδη έχουν φτάσει την κοινωνία σε απόγνωση, ήδη πληρώνουμε τις πρώτες μεγάλες επιπτώσεις της ανεργίας, του εξοστρακισμού της νεολαίας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της αποδόμησης της παιδείας, της κατάφωρης καταπάτησης των εργασιακών, μισθολογικών και   συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, του άδικου φορολογικού συστήματος και του άγριου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.  
Ήδη πληρώνουμε τη φτωχοποίηση του λαού μας, που καλείται να επιβιώσει στο καθεστώς της άγριας λιτότητας, για την πληρωμή του δημόσιου χρέους. Ήδη η Ελλάδα έχει γίνει παράδειγμα υποταγής. Λύση, όμως, υπάρχει. Σε όλα αυτά, έχουμε να αντιπροτείνουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ, μέτρα ανακούφισης, έχουμε να προτείνουμε διαχειρίσιμη και αποτελεσματική πρόταση εξόδου από την κρίση. Μπορούμε να υλοποιήσουμε μια διαφορετική πολιτική, που θα περιορίσει και να αναστρέψει την περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας.
 Μας ρωτούν, τι θα κάνετε αν βγείτε εσείς στην κυβέρνηση; Τους απαντούμε λοιπόν, συγκεκριμένα.  Τα πρώτα 5 βήματα της  κυβέρνησης της αριστεράς λοιπόν, θα είναι:
– Ρήτρα ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους
– Δέσμη μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας (αποκατάσταση κατώτατου μισθού, βιώσιμες φορολογικές ελαφρύνσεις με επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και επιστροφή φόρου)
– Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δις ευρώ για τη δημιουργία 200.000 με 300.000 θέσεων εργασίας. Τα χρήματα που θα δοθούν για το πρόγραμμα θα επιστραφούν στο δημόσιο με αύξηση των εισφορών στα ταμεία.
– Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους.
– Ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Κλείνω, λέγοντας τα εξής: 

Προσπαθήσαμε, και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε,  μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, στους δρόμους, στις πλατείες, στα κινήματα, για την ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού, για την εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας. Για το δίκαιο της εργατικής τάξης. Για την εξασφάλιση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, για την υιοθέτηση ενός συστήματος διακυβέρνησης χωρίς διαπλοκή και διαφθορά, για την κατάργηση των μνημονίων, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για την αναδιανομή του πλούτου και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην καθημερινότητα των πολιτών, 
για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη σοσιαλιστική ανάπτυξη της χώρας μας και για την παγκόσμια ειρήνη του πλανήτη. 
Εμείς θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε μια δίκαιη κοινωνία και ας μας θεωρούν αιθεροβάμονες. Εμείς θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε έναν δίκαιο σοσιαλιστικό κόσμο και ας μας θεωρούν αθεράπευτα ρομαντικούς. Δε θ’ αργήσει η στιγμή που θα γίνουν πραγματικότητα και, τότε, θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον της κοινωνίας και των παιδιών μας, με ελπίδα και αισιοδοξία. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και γι’ αυτόν δεσμευτήκαμε να παλέψουμε μέχρι τέλους. Σε αυτό δεσμεύομαι και εγώ προσωπικά να παλέψω, τόσο μέσα από το κοινοβούλιο όσο και μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και του ΣΥΡΙΖΑ.
Και κάτι τελευταίο, συμπολίτες/τισσες, σύντροφοι/ισσες
Στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναφέρει ότι το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων έχει «επιστρέψει» στα επίπεδα του 1981….
Η ζωή έχει σίγουρα αίσθηση του χιούμορ, αν και πικρού. 40 χρόνια μετά την Μεταπολίτευση, 34 χρόνια μετά την επαγγελία της «Αλλαγής», τα δύο κόμματα όπου ο λαός εμπιστεύτηκε διαδοχικά, συνασπισμένα πλέον και σκιά του εαυτού τους, μας ξαναέφτασαν στο «πριν». Κάθε μια μέρα παραπάνω με αυτούς, είναι μια μέρα οπισθοχώρησης για τη κοινωνία. Ας μη δούμε αν έχει πάτο το βαρέλι. Ας δώσουμε μια γενικευμένη αμνηστία από και προς τη κοινωνία που ασφυκτιά, ας ξανά-εμπιστευτούμε τους διπλανούς μας και τον εαυτό μας και ας ξαναπερπατήσουμε τον ανηφορικό αλλά όμορφο δρόμο της αξιοπρέπειας. 

Όχι όπως πριν. Όχι σαν επανάληψη της ιστορίας σαν φάρσα. 
Άλλα όπως ποτέ ξανά.    
Ευχαριστώ για την προσοχή και την υπομονή σας!!!!


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites