Μαζική ήταν η συμμετοχή αγροκτηνοτρόφων της Άρτας στη σύσκεψη που οργάνωσε η (ΟΑΣΝΑ) Ν. Άρτας

Μαζική ήταν η συμμετοχή αγροκτηνοτρόφων της Άρτας στη σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Άγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ) και πραγματοποιήθηκε την ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας με κύριο ζήτημα τις επιπτώσεις απο το εμπάργκο της Ρωσίας αλλά και απο την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που συνδιαμορφώνεται με την συμμετοχή και της Ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ Βαγγέλης Μπέτσας στάθηκε στα προβλήματα επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων (χρέη, απλήρωτες σοδειές, χαράτσια, πανάκριβα εφόδια από τα μονοπώλια, χαμηλές τιμές παραγωγού κάτω του κόστους, ζημιές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, πολλαπλασιασμός ανασφάλιστων στον ΟΓΑ,κλπ) καθώς επίσης και στις επιπτώσεις απο την νέα ΚΑΠ 2015-2020 που φέρει νέα δεινά στους αγρότες αφού μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια κλπ. 
Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν απο το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα όπως ακτινίδια, πορτοκάλια, μανταρίνια κλπ.
Στο τέλος αναφέρθηκε “…στην συγκρότηση δυναμικών αγροτικών συλλόγων ώστε να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο ο αγώνας διεκδίκησης της απορρόφησης της παραγωγής και του εισοδήματος επιβίωσης. Να συνδέσουν τον αγώνα αυτό καταρχή με τους εργαζόμενους στον κλάδο της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, στον κλάδο των εφοδίων για την αγροτική παραγωγή. Να συντονίσουν την πάλη τους με την πάλη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν απο την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των πολυεθνικών, των εμποροβιομηχάνων και των εξαγωγέων. Να παλέψουν κόντρα στη πολιτική της ΕΕ και τον δρόμο παραγωγής που φτιάχνει νέους “τσιφλικάδες” για μιά άλλη αγροτική πολιτική με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, που με μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς θα έχει ως προτεραιότητα την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας.”
Μετά πήρε το λόγο το μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΝΑ Δημήτρης Ξυλογιάννης όπου αναφέρθηκε ειδικά στα προβλήματα που αφορούν την απορρόφηση της παραγωγής των ακτινιδίων λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας και ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα απορρόφησης της παραγωγής καλύπτοντας τους παραγωούς με τιμές πάνω απο το κόστος. Συγκεκριμένα είπε ότι “Οι παραγωγοί ακτινιδίων πρέπει να μην υποχωρήσουν στις πιέσεις των μεγαλοεμπόρων αλλά να πιέσουν και να διεκδικήσουν, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να σταθεί ουσιαστικός αρωγός και συμπαραστάτης στην ανάγκη κάλυψης του συνολικά χαμένου εισοδήματο τους, και όχι να γίνεται “ουρά” στα σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του παγκόσμιου ανταγωνισμού των καπιταλιστών με την επέμβασή τους στην Ουκρανία.” 
Παρέμβαση έκανε ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ,  Νίκος Μωραίτης  που αναφέρθηκε τόσο στις επιπτώσεις απο το εμπάργκο της Ρωσίας όσο και στις γενικότερες επιπτώσεις που θα υπάρξουν απο την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015-2020 που φέρνει νέα δείνα για τους αγροτοκτηνοτρόφους αφού αφού μειώνει τον προυπολογισμό της ΕΕ για την γεωργία, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με τα διάφορα “πρασινίσματα”, αποχαρακτηρίζει βοσκοτόπια, κλπ. Τους κάλεσε να αναπτύξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την επιβίωσή τους κόντρα στη πολιτική της ΕΕ, στην νέα ΚΑΠ που λειτουργεί ως εργαλείο συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων κτίζοντας μαζί με τους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους τη λαϊκή συμμαχία. 
Τοποθέτηση έκανε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας Γιάννης Γάλλιος που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του συντονισμού και της κοινής πορείας με ταξικό εργατικό κίνημα αφού η πολιτική που ξεκληρίζει τους φτωχους αγροκτηνοτρόφους είναι η ίδια που ισοπεδώνει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, είναι η ίδια που ρίχνει για παράδειγμα τη τιμή του γάλακτος στους παραγωγούς ενώ ταυτόχρονα είναι πανάκριβο στην λαϊκή οικογένεια. Όλα αυτά για να κερδοφορήσουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που κίνητρο έχει το κέρδος πρέπει να ανατραπεί και να περάσει ο πλούτος στα χέρια αυτών που τον παράγουν για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαικές ανάγκες. Ως πρώτο βήμα συντονισμού τους κάλεσε στη σύσκεψη που οργανώνει το εργατικό Κέντρο Άρτας της Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη στις 8 το βράδυ για τη μεγάλη μάστιγα που λέγεται ανεργία.
Στο τέλος της σύσκεψης συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα για την καλύτερη οργάνωση τους αγώνα, βγήκε ομόφωνο ψήφισμα και καθορίστηκαν τα επομενα αγωνιστικά βήματα όπως:
1. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ συμμετοχή αντιπροσωπείας στη ΔΕΘ το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη στις 6 το βράδυ αναχώρηση αυτοκινήτων στις 12 το μεσημέρι.
2. Συμμετοχή στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Άρτας τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη
3. Αγωνιστική διαμαρτυρία της Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη στην Εφορία Αρτας στις 11 το πρωϊ ενάντια στο ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια. 
Καθώς επίσης στο επόμενο χρονικό διάστημα παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Στις 27 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Έκθεση και εμποροπανήγυρη στην Άρτα

24/09/2023, 8:11 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Άρτα : Προς ολοκλήρωση ο νέος κόμβος στο ύψος της Ελευθερίου Βενιζέλου

05/09/2023, 8:34 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ορεινών Συμφωνία»: Οι 43 υποψήφιοι-ες δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη με υποψήφια δήμαρχο Ελευθερία Κοσσυβάκη

04/09/2023, 12:55 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Κατέθεσε τον συνδυασμό του ο Χριστόφορος Σιαφάκας: «Μια δυνατή ομάδα νίκης με κύρια στοιχεία της την εντιμότητα και καθαρότητα των προσώπων που την απαρτίζουν»

03/09/2023, 12:21 πμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

260 υποψηφίους «κατεβάζει» η Αρτινών Συνεργασία, με επικεφαλής τον Χρήστο Τσιρογιάννη για τη νέα εποχή της Άρτας. 

03/09/2023, 12:17 πμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Δήμος Νικολάου Σκουφά : Οι υποψήφιοι του συνδυασμού “Ενωτική Πορεία” για τις δημοτικές εκλογές 2023

02/09/2023, 11:55 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites